5 jaunības saglabāšanas noslēpumi

2. Katram vecuma periodam – savi vitamīni

Ar vecumu mūsu organismam zūd nepieciešamība pēc A vitamīna  (tas sakrājas organismā un pēc 40 gadiem to papildus lietot nevajadzētu). Toties palielinās nepieciešamība pēc B grupas vitamīniem. Tādēļ izvēlieties vitamīnu kompleksus, kas atbilst jūsu vecumam.

Sievietēm pēc 40 gadiem vispiemērotākie vitamīni:

Vitamīni B6, C un bioflavonoīdi uzlabo sievietes imūnsistēmas darbību stresa apstākļos un pie palielinātas slodzes.

Vitamīns D palīdz kalcijam asimilēties organismā. Magnijs aizsargā no sirds slimībām, diabēta un resnās zarnas vēža.

Ir arī tādi vitamīni, kas uztur un pagarina sievietes seksuālo funkciju. Lai stimulētu sieviešu dzimumorgānu – estrogēnu izstrādāšanos, ir nepieciešams K vitamīns (spināti, ķirbis, zaļie zirnīši,  liellopu aknas) , tāpat arī folijskābe Bc  (pētersīļi, puķkāposti un galviņkāposti)

Fitoestrogēnus satur: pupas, lēcas,  dateles,  granātāboli un griķi. Bet ar veselīgām šajā vecumā  un stimulējošām vielām – legnāniem – bagātināti ir tādi produkti kā citronzāles, neapstrādāti rīsi, ķirši un āboli.

 

Kas nepieciešams vīriešiem:

Vitamīni – antioksidanti ( vitamīns K, C un B6) aizsargā vīrieša organismu no apkārtējās vides kaitīgās iedarbības un palēnina novecošanās procesus.

B grupas vitamīni ( B6, B12 un folijskābe) spēlē svarīgu lomu homocisteīna metabolismā. Šī aminoskābe ietekmē As**svadu sistēmu, aizsargā  no infarktiem. Cinks uzlabo vīriešu imunitāti uzlabo spermas ražošanos un palīdz uzturēt potenci.

 

3. Kopiet zobus

Ikdienas higiēna ietekmē dzīves garumu. Izrādās, ka banāla rūpīga zobu tīrīšana divreiz dienā un regulāra stomatologa apmeklēšana, var reāli pagarināt dzīvi par 10 un vairāk gadiem! Mutes dobumā atrodas ļoti daudz baktēriju – vairāk nekā 350 veidi. Ne pārāk rūpīga zobu kopšana noved pie smaganu asiņošanas. Un mikrobi caur dažiem bojātajiem kapilāriem  var nokļūt As**s plūsmā un pat kļūt par iemeslu tam, ka izveidojas trombi (jau pierādīts, ka baktērijas, kas izraisa gingivītu, ietekmē As**s sarecēšanas faktorus ). Bet norauts trombs var aizsprostot As**svadus un pat novest līdz miokarda infarktam vai plaušu embolijas.

 

4.”Ķert” Sli**bas, kamēr tās vēl nav

Ilgi dzīvo cilvēki tur, kur ir laba medicīna. Lielāka daļa cilvēku, kuru vecums ir krietni pāri simtam, dzīvo Japānā.  Tur pēc Hirosimas tika radīta lieliska polikl**ikas apkalpošanas  sistēma, cilvēkos ieaudzināja profilakses kultu. Lielākā daļa mūsu cilvēku iet pie dakteriem nevis lai pārbaudītu savu veselību, bet tad, kad jau ir nopietni saslimuši. Patiesībā mūsdienīgi  visparastākie USG aparāti var atklāt, teiksim audzēju, kurš mazāks par 0,5 cm – visagrākajā stadijā. Nevajag baidīties no izmeklēšanas, ejiet uz dispanserizāciju.

Piemēram, var izveidot “Vese***as pasi” kura balstoties uz jūsu analīzēm, anamnēzes ( t.i. izrietot no tā ar ko jau esat slimojuši un ar ko slimojuši jūsu vecāki) tiks sastādīta prognoze vadoties pēc riska, kas potenciāli jūs apdraud. Tam par pamatu tiks sastādīta profilakses programma. Pie tam saņemt šādu prognozi var gluži arī bez maksas, vēršoties “Vese***as centrā”.

 

5. Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties

Pieņemts uzskatīt, ka  spējas iegaumēt informāciju pasliktinās pēc 40 gadiem.  Tomēr dakteris Dinke pierādījis, ka tās var atgriezt. Trim simtiem brīvprātīgo vecumā no 60 – 75 gadiem ar sākotnējiem Alcgeinera  Sli**bas priekšvēstnešiem tika piedāvāts ar datora programmas palīdzību pēc izvēles: vai nu nodarboties ar svešvalodas apgūšanu, vai nu spēlēt parastu spēlīti. Pēc pusgada tiem, kuri  izvēlējās svešvalodu, testa rezultāti par spēju iegaumēt informāciju ilglaicīgi, uzlabojās vairākkārt.

Psihoterapeits  Anatolijs Germans tāpat uzskata, ka daudzi no mums noveco ātrāk  prāta slinkuma dēļ. Sarežģītu intelektuālu uzdevumu risināšana, gadžetu izmantošanas prasme, orientēšanās interneta tīmeklī reāli izraisa atjaunojošu efektu. Visbiežāk psiholoģiski, bet citreiz arī fiziski: prāta mobilitāte burtiskā nozīmē veicina As**s pieplūšanu smadzenēm, uzlabojot tās cirkulāciju pat vissīkākajos kapilāros.

Leave a Comment