7 iemesli, kādēļ tavs periods var kavēties – un tā nav grūtniecība!

Liels svara zudums vai pārmērīga fiziskā slodze. Ja ķermeņa masas indekss strauji pazeminās, tad mēnešreižu kavēšanās nav nekas neparasts. Bet tas var būt saistīts ne tikai ar to. Arī anoreksija un bulīmija var izraisīt perioda kavēšanos vai pat izkrišanu. Un tieši tāpat to var izdarīt arī, piemēram, aktīva gatavošanās maratonam un pilnīgi jebkas, kas pārsniedz tavu ikdienas slodzi. Patiesībā dabai ir savs veids, kā tevi pasargāt no grūtniecības, ja tavs ķermenis atrodas nemitīgā stresa stāvoklī. Tavs ķermenis novērš ovulāciju, tādēļ tev nav daudz estrogēna, tieši tādēļ tev nesākas mēnešreizes.

Stress. Kāds ļoti pēkšņs, biedējošs notikums tavā dzīvē var izraisīt hipotalāmo amenoreju. Šī smadzeņu daļa – hipotalāms, ir tā vieta, kurā atrodas ļoti daudz hormonu, kas regulē periodu, un to ļoti ietekmē stress. Tādēļ, ja pārdzīvo kādu smagu notikumu dzīvē, nevajag vēl papildus uztraukties, ka esi palikusi stāvoklī.

Vairogdziedzeris. Vairogdziedzeris, kas atrodas tavā kaklā, regulē metabolismu. Tādēļ, ja tev nākas saskarties ar jebkādu vairogdziedzera nelīdzsvarotību, tas var radīt iespaidu arī uz mēnešreizēm.

Policistisko olnīcu sindroms. PCS ir hormonu disbalanss, kā rezultātā tu piedzīvo ovulācijas trūkumu – tev izmainās estrogēna, progesterona un testosterona līmenis. Tieši tādēļ tev var iztrūkt vai kavēties mēnešreizes, kā arī tās vienkārši var kļūt neregulāras. Tāpat PCS simptomi var būt augoši mati tādās vietās kā seja un krūtis, grūtības atbrīvoties no liekā svara un reizēm arī auglības problēmas.

Hroniskas saslimšanas, kā celiakijs. Šobrīd gandrīz katra cilvēka prātā ir celiakijs, kas ir saistīts ar glutēna nepanesamību. Un patiesībā jebkāda hroniska saslimšana var tevi novest līdz iztrūkušām mēnešreizēm. Šādā gadījumā ir ieteicams vērsties pie ārsta!

Pretapaugļošanas tabletes. Patiesībā mēnešreižu iztrūkums ir viena no labākajām lietām, ar kurām tu vari saskarties, cīnoties pret grūtniecību. Tāpat arī šeit ir runa par avārijas kontracepciju. Tomēr vienmēr atceries, ka šādu zāļu lietošanai var būt arī daudz nepatīkamākas sekas.

Priekšlaicīga menopauze. Sievietēm pirms 40 var iet cauri priekšlaicīgai menopauzei, kas ir pazīstama arī kā priekšlaicīga olnīcu mazspēja. Bet papildus iztrūkušiem periodiem, tu vari saskarties arī ar karstuma viļņiem, svīšanu naktī un vaginālo sausumu. Bet tomēr šis notiek tikai retos gadījumos, tādēļ tev nav, par ko uztraukties.

 

Avots: www.womenshealthmag.com

Leave a Comment