7 slikti ieradumi, kas traucē mums kļūt laimīgiem

1. Darīt visu ideāli

Ideāla meklējumi, protams, ir ļoti aizraujoša nodarbe, ar kuru nenogurstoši var nodarboties visas dzīves garumā, tā arī nekādu ideālu neatrodot. Ja Tu lielā mērā esi noskaņots tieši uz procesu nevis uz rezultātu, tad viss ir normāli, bet, ja nē, tad uzdod sev jautājumu – kam Tev vajadzīgs viss tas perfekcionisms? Kā Tu domā, cik gadus vēl Tu turpināsi mācīties cept ideālās pankūkas un meklēt ideālo vīrieti? Piedod par banalitāti, bet, kamēr Tu tiecies pēc nesasniedzamā ideāla, dzīve paiet – un tas noteikti nepavisam nav ideāli, tāpēc ļauj sev vienkārši baudīt dzīvi!

2. Satraukties 

Satraukums – tas ir baiļu paveids, bet bailes – ir viena no visspēcīgākajām cilvēka emocijām. Dzīvot bez bailēm, protams, būtu forši, bet interesanti ir tas, ka tās mums ir nepieciešamas, lai aizsargātos un izdzīvotu, jo tādas rada aizsargreakciju – Tev ir bail, Tu jūti draudus, un Tu saproti, ka Tev, piemēram, ir jābēg – tāda ir mūsu daba! Rūzvelts reiz ir teicis, ka vienīgais, no kā tiešām ir vērts baidīties, ir pašas bailes, bet 90% gadījumu mēs baidāmies par pavisam citām lietām, no kurām noteikti nav vērts baidīties – ko šefs teiks par atskaiti, vai puisim patiks jaunā frizūra? Lielas un mazas bailes pastāvīgi bojā mūsu dzīvi. Mēs, tā vietā, lai izbaudītu katru saulaino vai lietaino dienu, baidāmies, lai gan mums atliek tikai sev pajautāt – vai tas, kas mani tagad tik ļoti satrauc, satrauks mani arī pēc gada vai trim?! Ja nē, tad kāpēc lieki satraukties un dzīvot nepārtrauktās bailēs no kaut kā?

3. Steigties

Protams, steiga saprāta robežās paaugstina adrenalīna līmeni, uzmundrina un uztur tonusu, bet ne tajā gadījumā, ja steiga ir kļuvusi par Tavas dzīves normu. Pastāvīgs stress pārvēršas distresā, kas ir kaitīgs un neveselīgs stress, bet tas atņem mums veselību un dzīvesprieku. Dzīvot steigā – tas ir kā ēst skrējiena laikā, kurā ne garšu sajutīsi, ne sāta sajūtu sajutīsi. Apstājies uz mirkli un papriecājies par mākoņiem, saules “zaķīšiem” vai kaimiņu kaķi, kas laiski gozējas saulītē uz Tavas mašīnas. Laimīga dzīve sastāv tieši no tādiem mirkļiem, katru no tiem – lieliskiem, tāpēc piebremzē nedaudz un pārliecinies pati!

4. Apskaust

Protams, ka vēl viena no lietām, kas traucē būt laimīgiem, ir skaudība, kurai mēdz būt daudz un dažādu iemeslu. Ilzei ir bagāts vīrs, Evai milzīgs dzīvoklis, Anna beidzot ir tikusi līdz 42. izmēram, bet Katrīna dabūjusi paaugstinājumu un Tavam kaķim vilna ir mīkstāka kā Tavi mati! Lūk, un tā vietā, lai priecātos par meitenēm un savu kaķi, Tu apskaud, apskaud un apskaud, nemitīgi domājot par citu sasniegumiem, lai gan Tev vajadzētu koncentrēties pašai uz savējiem – sāc nodarboties pati ar savas dzīves veidošanu!

5. Vainot apkārtējos

Ir pienācis laiks beidzot pārstāt pie visām savām nelaimēm vainot apkārtējos, jo pirmais solis uz laimīgu dzīvi – apzināties to, ka viss tas, kas Tevi apdraud, ir Tavu un tikai Tavu domu un rīcību rezultāts. Vainojot kādu tajā, ka Tev kaut kas dzīvē neiet tā, kā gribētos, Tu noņem atbildību no sevis par notiekošo, pārstāj valdīt pār situāciju un atzīsti citu cilvēku varu pār sevi, bet vai Tev to vajag? Vai nav laiks atcerēties to, ka Tu esi pieaudzis cilvēks, pilnībā spējīgs pats pārvaldīt savu dzīvi un iegūt laimi?

6. Sūdzēties

Ir skaidrs, ka mēs neesam roboti un mēdzam par savu dzīvi pasūdzēties draudzenei, mammai vai kaimiņienei. Ja tas notiek reizi pa reizi, tad uztraukumam nav pamata, bet, ja tas pārvēršas par obligātu dzīves normu, noteikti ir vērts aizdomāties. Pasaule nav ideāla – ir pienācis laiks to saprast un tā vietā, lai tērētu spēkus un laiku žēlojoties, saņemies un izdari kaut ko lietderīgu – gan sev, gan pasaulei! Žēloties ir vienkāršāk par vienkāršu, bet Tu jau no tā nekļūsi laimīgāka!

7. Dzīvot svešu dzīvi

Kamēr Tu biji maza, vecāki un skolotāji Tev teica priekšā, kādai, pēc viņu domām, Tev vajadzētu būt. Tagad Tu esi izaugusi, bet šo funkciju tagad pilda Tavas draudzenes, kolēģi un mamma arī vēl nav likusies mierā, tāpēc tu jau otro gadu centies atbilst šo brīnišķīgo cilvēku vēlmēm, bet pati laimīga nekļūsti. Cilvēka dzīvē svarīga ir pašrealizācija, bet par kādu pašrealizāciju var būt runa, ja Tu nedzīvo pati savu dzīvi? Ir pienācis laiks spēlēt pašai savu lomu, jo visas citas taču ir jau aizņemtas, tāpēc sāc beidzot darīt to, ko vēlies Tu!

 

Leave a Comment