Vecmāmiņa pastāstīja kā pagatavot organisku mēslojumu, lai rudenī novāktu lielisku ražu, ko pat kaimiņi apskaudīs

Zaļais mēslojums ir vērtīgs atradums dārzniekiem un vasarnīcu iedzīvotājiem. Burtiski no nekā jūs varat pagatavot izcilu bioloģisko augu barību, kas pēc sastāva līdzvērtīga kūtsmēsliem.

 

Jums ir nepieciešami tikai trīs komponenti: ūdens, nezāles no jūsu dārza un nedaudz slāpekļa mēslojuma, lai uzlabotu fermentāciju.

Viena 200 litru muca nodrošinās standarta dārza gabalu ar pārtiku vasarā.

Mēslojums no nezāles

Augu barošanai paredzētie augu uzlējumi, kas iegūti, fermentējot dažādu veidu nezāles ūdenī, dārzkopjiem ir kļuvusi par iecienītu mēslojumu dēļ savas vienkāršības, drošības, kā arī labas pārstrādes un pielietojuma ātruma.

 

Papildus augu barošanai tie spēj veikt arī citas funkcijas: ar smaržu atbaidīt kaitēkļus, pievilināt sliekas, radīt sārmainu vidi, kas ir postoša patogēnām sēnēm.

Zaļā mēslojuma īpašības ir atkarīgas no izmantotajiem augiem.

Mēslošanas līdzekļiem ar augstu slāpekļa saturu ieteicams izmantot nātru, āboliņu, kvinoju un pākšaugus (zirņus, lupīnu, pupas).

Šķidrais nātru mēslojums ir piemērots gandrīz visām dārza kultūrām. Ar to nav ieteicams barot tikai pākšaugus, sīpolus un ķiplokus.

Kultūrām, kurām nepieciešams kālijs (tomāti, gurķi, pupiņas), izmanto tauksaknes mēslojumu.

Lasi vēl: Mana vecmāmiņa padalījās ar sodas, sinepju un rauga lietošanu dārzā, kas palīdz nosargāt un iegūt lielisku ražu

Šis augs ir pārāks par kūtsmēslu kālija saturu un satur gandrīz tikpat daudz fosfora.

Lai piesātinātu uzlējumu ar fosforu un kāliju, piemērotas ir nezāles ar garu sakņu sakni: pienenes, saldais āboliņš, zirgskābenes.

Nav ieteicams izmantot koku lapas un zarus, īpaši kļavu, bērzu un kastaņu.

Gatavošanas metode

1.Piepildiet pusi konteinera ar izvēlētajiem augiem. Labāk ir izmantot plastmasas trauku, jo metālā notiek oksidatīvās reakcijas un infūzijā var veidoties augiem nevēlami savienojumi.

2.Lielās nezāles sagrieziet 10–15 centimetru gabalos.

3.Piepildiet ar saulē uzkarsētu ūdeni, bet ne līdz malām, paturiet prātā, ka šķidrums rūgs un burbuļos. Lai paātrinātu fermentācijas procesu, pievienojiet lāpstu kūtsmēslu.

4.Lai zāle nepeldētu, piespiediet to ar slogu, piemēram, ķieģeli. Pārklāj ar vaļīgu vāku.

5.Ik pa laikam apmaisot, atstāj uz 1,5–2 nedēļām. Kad zāle rūgst, tā smaržos nepatīkami.

6.Pēc apmēram 1,5 nedēļām putas pazudīs, visas lapas kļūs biezas, un šķidruma krāsa kļūs tumši brūna. Tas liecina par gatavību lietošanai.

Mēslojuma lietošana

Šķidrais mēslojums satur galvenokārt slāpekli. Šis elements ir nepieciešams augšanas sezonas sākumposmā, lai augtu zaļās augu daļas (topi, lapas, dzinumi). Tāpēc šādu mēslojumu labāk lietot vasaras sākumā.

 

Pirms lietošanas šķīdums rūpīgi jāsamaisa un jāfiltrē. Lai laistītu saknes, šķidrumu atšķaida ar tīru ūdeni proporcijā 1:10.

Mēslojuma izlietojuma norma ir tāda pati kā laistot ar tīru ūdeni. Piemēram, gurķu stādam ar 2–3 lapām pietiek ar 0,5 litriem, pieaugušam zemeņu krūmam ar 1,5–2 litriem, kokam ar spaini.

Veiksmīgu dārznieku pieredze pierāda, ka, pateicoties pieejamajam un absolūti bezmaksas šķidrajam mēslojumam, pat neliels dārzs ar zemu auglīgu augsni var veiksmīgi nest augļus un priecēt ar izcilām ražām.

Leave a Comment