Eirozonas privātā sektora aktivitāte jūlijā samazinās: Vai ekonomikas atveseļošanās jau ir beigusies?

Eirozonas privātā sektora aktivitāte jūlijā samazinājās, sasniedzot piecu mēnešu minimumu. Saliktais PMI indekss samazinājās līdz 50,1 punktam, liecinot par gandrīz stagnāciju un radot bažas par atveseļošanās tempu.

Sākotnējie iepirkumu vadītāju indeksa (PMI) apsekojuma dati liecināja, ka eiro zonas privātajā sektorā jūlijā bija vērojama gandrīz stagnācija. Saliktais PMI indekss samazinājās no 50.9 punktiem jūnijā līdz 50.1 punktam jūlijā, kas ir zemākais rādītājs kopš februāra un zem prognozētā 51 punkta.

Šis kritums skaidrojams ar pakalpojumu sektora izaugsmes tempa palēnināšanos un apstrādes rūpniecības sektora sarukuma pasliktināšanos. Pakalpojumu PMI samazinājās no 52,8 līdz 51,9 punktiem, kas ir četru mēnešu zemākais rādītājs, neatbilstot gaidītajam pieaugumam līdz 53 punktiem. Apstrādes rūpniecības PMI nedaudz samazinājās no 45,8 līdz 45,6 punktiem, pretēji prognozētajam pieaugumam līdz 46,1 punktam, kas iezīmēja zemāko punktu apstrādes rūpniecībā kopš 2023. gada decembra.

Uzņēmējdarbības aktivitātes gandrīz stagnējošais stāvoklis atspoguļojās pieprasījuma pavājināšanās. Jauno pasūtījumu apjoms samazinājās otro mēnesi pēc kārtas, un uzņēmēju konfidences līmenis sasniedza sešu mēnešu zemāko līmeni, liekot uzņēmumiem apturēt gada sākumā uzsāktās darbā pieņemšanas iniciatīvas.

Ražošanas izmaksu inflācija pieauga straujāk, bet vājais pieprasījums nozīmēja, ka uzņēmumi lēnāk paaugstināja pārdošanas cenas, un maksas inflācijas temps bija zemākais kopš pagājušā gada oktobra.

Hamburgas Komercbankas galvenais ekonomists Dr. Sīruss de la Rubija komentēja: “Vai šis ir vasaras klusums? Tā mazliet šķiet, jo jūlijā eiro zonas ekonomika gandrīz nemainījās. Saskaņā ar anekdotiskiem datiem Francijas pakalpojumu sniedzēji jūlijā palielināja savu aktivitāti, jo gatavojās olimpiskajām spēlēm. Turpretī pieprasījums Vācijas apstrādes rūpniecības nozarē, šķiet, ir samazinājis kopējo privātā sektora izlaidi,” viņš piebilda.

De la Rubija izteica pieņēmumu, ka gausā izaugsme varētu pastiprināt argumentus par labu Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentu likmju samazināšanai septembrī.

Divu lielāko eirozonas valstu – Vācijas un Francijas – tautsaimniecības joprojām uzrādīja sliktākus rezultātus nekā plašākā reģionā, tomēr ar ievērojamām atšķirībām.

Vācijas saliktais PMI jūlijā samazinājās līdz 48.7 punktiem salīdzinājumā ar 50.4 punktiem jūnijā, kas ir zemākais rādītājs kopš marta un nesasniedza prognozētos 50.7 punktus. Pakalpojumu nozares izaugsme palēninājās, un PMI samazinājās no 53,1 līdz 52 punktiem. Apstrādes rūpniecības PMI samazinājās no 43,5 līdz 42,6 punktiem, tādējādi nozarē jau 24. mēnesi pēc kārtas piedzīvojot lejupslīdi.

“Tas izskatās pēc nopietnas problēmas. Vācijas tautsaimniecība atkal nonāca sarukuma teritorijā, un to lejup vilka straujš un dramatisks apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma kritums,” sacīja de la Rubija.

“Zilonis telpā ir dažādas strukturālas problēmas. Nozīmīgākais faktors, kas ietekmē Vācijas apstrādes rūpniecības nozari, ir Vācijas automobiļu un iekārtu ražotāju globālā tirgus daļas aizvien pieaugošais zaudējums konkurentiem Ķīnā. Diemžēl šī problēma ir aktuāla,” viņš piebilda.

Francijas saliktais PMI nedaudz uzlabojās no 48,8 līdz 49,5 punktiem, norādot uz mazāku sarukumu. Uzlabojumu veicināja pakalpojumu nozare, kas atgriezās pie izaugsmes, PMI pieaugot no 49,6 līdz 50,7, ko veicināja gatavošanās olimpiskajām spēlēm.

Hamburgas komercbankas ekonomists Normans Lībke norādīja: “Olimpiskās spēles veicina Francijas ekonomikas izaugsmi. Pirmo reizi trīs mēnešu laikā Francijas pakalpojumu sniedzēju uzņēmējdarbības aktivitāte palielinājās. Saskaņā ar neapstiprinātiem datiem tas daļēji ir saistīts ar olimpiskajām spēlēm. Turklāt uzņēmumi ziņoja par lielāku ražošanas apjomu, jo beidzās vēlēšanu periods, kas radīja lielāku noteiktību.”

Lai gan Francija, šķiet, ir gatava gada otrajā pusē atveseļoties, un to veicinās pakalpojumu sektors, inflācija, kā norādīja Lībke, joprojām ir problēma. Augstākas izejvielu izmaksas palielinājušas izejvielu cenas, izraisot straujāko pārdošanas cenu kāpumu trīs mēnešu laikā.

 

Leave a Comment