Kā saprast, ka ir pienācis laiks novākt bietes: ir nosauktas galvenās pazīmes

Daudzi ir pieraduši, nosakot ražas novākšanas datumu, pievērst uzmanību laikam, taču ne vienmēr tas var būt pareizs lēmums.

Biešu audzēšanas sezona parasti ilgst 50–70 dienas, atkarībā no šķirnes un augšanas apstākļiem. Pārbaudot stādīšanas datumu, varat aprēķināt aptuvenu novākšanas laiku. Tomēr dažkārt biešu nogatavošanās var notikt agrāk vai vēlāk, nekā paredzēts.

Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību citām pazīmēm, kas liecina, ka bietes ir gatavas novākšanai. Noskaidrosim, kādas ir galvenās pazīmes, kas liecina, ka beidzot patiešām ir laiks novākt biešu ražu.

“Lūkojas ārā”

Jums vienkārši vizuāli jānovērtē dobe: ja pamanāt, ka bietes “lūkojas ārā” no augsnes, tad ir pienācis laiks novākt ražu. Parasti dārzeņi iznāk dažus centimetrus virs augsnes. Tas var būt īpaši redzams, ja augsne ir sausa vai ir izmantots mulčēšanas materiāls.

Biešu lapu daļa paliek sausa

Biešu lapas var arī dot norādes par to gatavību. Šis, iespējams, ir viens no galvenajiem orientieriem dārzkopjiem. Kad lapas sāk dzeltēt vai kļūst apvītušas, tas var būt signāls, ka bietes ir gatavas novākšanai. Tomēr lapu stāvoklis var arī mainīties citu iemeslu dēļ, piemēram, ūdens vai barības vielu trūkuma dēļ.

“Kontroles” rakšana

Lai pārliecinātos par sava lēmuma pareizību, ir vērts izrakt dažus gabalus. Parasti par ideālu uzskata bietes, kuru diametrs ir aptuveni četri centimetri. Tas nozīmē, ka raža noteikti ir gatava novākšanai.

Mazākas bietes var būt maigas un piemērotas lietošanai salātos, savukārt lielākas var būt šķiedrainākas un piemērotākas citām ēdienu gatavošanas metodēm. Pārāk lielas bietes tiek uzskatītas par pārgatavojušām un ar mazāk iespaidīgām garšas īpašībām.

Pirms ražas novākšanas pārliecinieties, ka augsne nav pārāk sausa vai mitra, jo tas var ietekmēt ražas kvalitāti un vieglumu. Vēlams, lai augsne būtu mitra, bet ne pārāk slapja.

Ja ievērosiet šīs vadlīnijas, jūs varēsiet noteikt, kad jūsu bietes ir sasniegušas optimālo nogatavināšanas pakāpi un ir gatavas novākšanai.

Leave a Comment