Daudzi noteikti tos neuzskata par svētkiem, bet tajā pašā laikā ļoti daudzi svin šos svētkus un būtu tikai pieklājīgi ļaut cilvēkiem svinēt, jo svētku nekad nevar būt par daudz
23. februāra svētku galdam nav obligāti jābūt neparastam un eksotiskam – lielākā daļa vīriešu novērtē sulīgos gaļas ēdienus un virtuvi “kā mammai”. Šajā rakstā mēs piedāvājam receptes, kas izstaro siltumu un mīlestību. Izveido savu ēdienkarti 23. februārim, aicini ciemiņus un, protams, apsveic vīrus.
Ko pagatavot, lai pārsteigtu vīrieti? Šī problēma ir viegli atrisināma, ja ņemam vērā vairuma kungu gastronomiskās vēlmes. Atšķirībā no sievietēm, kuras labprātāk dotos uz restorānu, vīrieši dod priekšroku mājās gatavotam ēdienam. Kāpēc doties uz restorānu, ja svētku vakariņas var pagatavot mājās?
Kā mēs izvēlējāmies, ko gatavot vīrietim 23. februārī. Kā liecina aptauja, eksotisku ēdienu un gardumu vietā krievi biežāk izvēlas tradicionālos ēdienus – gaļu, pelmeņus, boršču. Tāpēc vērtējumā galvenokārt tika iekļauti gaļas ēdieni, kā arī sātīgas uzkodas un kalorijām bagāti deserti: galu galā vīriešiem to dienā vajag daudz vairāk nekā sievietēm. Grūti iedomāties ēdienkarti 23. februārim bez uzkodām un salātiem – tie ir viegli pagatavojami un lieliski izskatās uz svētku galda.
Salāti “Norvēģijas”
Kas jums būs nepieciešams:
siļķes fileja – 200 g
mandarīni bez sēklām – 3-4 gab.
vīnogas – 100-150 g
sarkanais sīpols – puse vidēja sīpola
valrieksti – sauja
Kā pagatavot:
Mandarīnus nomizo, sadala daiviņās un izņem sēklas. Katru šķēli sagriež divās daļās. Pārgrieziet vīnogas uz pusēm un izņemiet sēklas. Oriģinālajā receptē ir paredzētas lielas rozā vīnogas, taču tās var aizstāt ar mazākām vai katru ogu sadalīt četrās daļās. Sagrieziet siļķi apmēram tāda paša izmēra gabalos kā auglis. Sarkanais sīpols – sagriež šķēlēs vai kā vēlaties. Sasmalciniet valriekstus, bet ne līdz pulverim, tiem jābūt pamanāmiem. Visas sastāvdaļas sajauc un garšo ar majonēzi vai skābo krējumu un sinepēm. Šie spilgti un neparastie salāti būs jūsu svētku spilgtākais notikums.
Pildīti siļķu rullīši
Siļķe ir viena no iecienītākajām vīriešu uzkodām visā pasaulē. Nīderlandē viņi pat svin Siļķu dienu, un ceptas siļķes tiek pārdotas ielu kioskos kā ātrās uzkodas.
Kas jums būs nepieciešams:
nesagriezta mazsālītas siļķes fileja – 1 gab.
kausētais siers – 1 gab.
cieti vārīta ola – 1 gab.
marinēts gurķis – 1 gab.
majonēze – 2-3 ēdamk. l.
salātu vai Ķīnas kāpostu lapas pasniegšanai
Kā pagatavot:
Uz siļķes liek kausētā siera iepakojuma saturu, uzsmērē, tad uzliek kārtiņu sakapātu olu, tad pa virsu majonēzi un sakapātu marinētu gurķi.
Sarullējiet rullīti, ietin folijā un ielieciet ledusskapī uz vairākām stundām. Pirms pasniegšanas rullīti ievieto saldētavā uz divām stundām, lai tas labi notur formu. Ja vīrietis ir makšķernieks vai sēņotājs, tad svētki ir lielisks iemesls, lai no savām trofejām pagatavotu ko īpašu. 23. februāra ēdienkartē var iekļaut ēdienus, kas sildīs un apmierinās pēc aukstas ziemas pastaigas. Tie būs arī lielisks veids, kā izrādīt rūpes un uzmanību.
Zivju zupa ar balto zivi
Agrāk jebkuru zupu, pat ar gaļu, sauca par uha. Patiesībā tas bija buljona nosaukums. Tad zivju zupu sāka saistīt ar zivīm. Zivju zupai nav kanoniskas receptes, katrs reģions to gatavo pa savam.
Kas jums būs nepieciešams:
zivis (vismaz divu veidu: zandarts, asari, pangasija) – 1,7 kg
ūdens – 1,75 l
sīpoli – 2 gab.
burkāni – 0,5 gab.
pētersīļu sakne – 1 gab.
pastinaka sakne – 1 gab.
dilles – 1 ēdamkarote
lauru lapa – 3 gab.
melnie piparu graudi – 8 gab.
žāvēts estragons – 1 ēdamkarote
sāls – 2 tējk.
Kā pagatavot:
Zivju buljons: Sālītā verdošā ūdenī pievienojiet zivju galvas un astes, mazas zivis (piemēram, asari, raudas), kā arī smalki sagrieztus sīpolus, burkānus un pētersīļus. Vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Lai buljons būtu barojošāks, pievienojiet divus ceturtdaļās sagrieztus kartupeļus. Tās kopā ar astēm un mazajām zivīm būs jānoņem pirms lielāko zivju pievienošanas.
Noņem putas, izkāš buljonu, tad pievieno lauru lapu, piparus un vāra vēl 5 minūtes. Palieliniet siltumu un ievietojiet ķidāto lielo zivi, sagrieztu 4-5 cm platos gabaliņos, pagatavotajā buljonā, vāra to uz mērenas uguns 15-17 minūtes bez vāka. Zivju zupai nevajadzētu vārīties pārāk daudz. Beigās pievieno sāli pēc garšas, pārkaisa ar pētersīļiem, dillēm, noņem no uguns, pārklāj un ļauj nostāvēties vismaz 10 minūtes.
Vistas “Tabako”
Patiesībā pareizais vārds ir “vistas tapaka”. Ēdiens nāk no Gruzijas, kur “tapaka” patiesībā ir smagas pannas nosaukums. Bet cituviet ir iesakņojusies “tabaka vista”, kurai nav nekāda sakara ar kūpināšanu.
Kas jums būs nepieciešams:
vistas gaļa – 1 gab.
ķiploki – 7 daiviņas
malti melnie pipari – 20 g
sāls – 10 g
etiķis 9% – 1 ēd.k.
ūdens – 300 ml
sviests – 50 g
skābs krējums – 2 ēd.k.
Kā pagatavot:
Pagatavo ķiploku pastu: sarīvē ķiploku uz mazākās rīves, sajauc to ar sāli un pipariem, līdz veidojas kunkuļi. Izmantojiet virtuves šķēres, lai sagrieztu vistu gareniski uz leju, pēc tam apgrieziet to iekšā un nospiediet uz leju, lai tā būtu pēc iespējas plakana. Izklājiet ķiploku maisījumu no abām pusēm un ievietojiet bļodā. Bļodā ar vistu pievieno vienu ēdamkaroti etiķa un 300 ml filtrēta ūdens un atstāj marinēties vairākas stundas.
Uzkarsē pannu (vēlams bez teflona pārklājuma) un iesmērē ar sviestu. Ielieciet vistu pannā ar iekšpusi uz leju, pārklājiet ar šķīvi un uzlieciet uz augšu svaru. Cepiet 5-6 minūtes no katras puses, pēc tam atkārtojiet (tas ir, katru pusi divas reizes). Apsmērējiet vistu ar skābo krējumu un apcepiet vēl dažas minūtes no katras smērētās puses. Vistas ēdieni ir vieni no vienkāršākajiem un gardākajiem 23. februārim.
Secinājums
Apkārt ir daudz kārdinājumu, lai 23. februāri netērētu enerģiju, stāvot pie plīts – pasūtiet gatavu ēdienu piegādi restorānā vai iegādājieties kūku maiznīcā. Ja esat noguris un jums vispār nav laika, šī iespēja ir piemērota. Bet tomēr labāk ir gatavot gardus ēdienus mājās un uzaicināt viesus. Turklāt ir ļoti daudz vienkāršu un garšīgu gaļas un mājputnu recepšu, kuras mīl vairums vīriešu. Un jūs varat plānot ceļojumu uz restorānu 8. martā.