Ādas sēnīte: Kā izvairīties no šādām infekcijām un sevi pasargāt

Ādas sēnīte – padomi

* Ādas sēnīšu Sli**bas ierosina patogēnās sēnītes. Tās ir ļoti izturīgas un sporu veidā ilgu laiku var eksistēt ārpus cilvēka un dzīvnieka organisma. Inficēties var, kontaktējoties ar slimu cilvēku, dzīvnieku (ādu, spalvu, nagiem), slima cilvēka lietotajiem sadzīves priekšmetiem (apaviem, dvieļiem, veļu, ķemmi, cepuri), ka arī sabiedriskās vietās – baseinā, pirtī, dušā utt.

* Sēnīšu Sli**bas var “saķert” arī pludmalē, jo smiltis var sajaukties ar slimas ādas daļiņām, kas satur sēnīšu sporas. Sli**bas ierosinātājs var saglabāties pat ļoti karstās smiltīs.

* Kādas ir pirmās pazīmes, kas liecina par saslimšanu? Oksana Artemjeva skaidro, ka tas atkarīgs no tā, ar kuru izraisītāju cilvēks ir inficējies. Piemēram, klijveida ēdes gadījumā uz ādas parādās sīki, apaļi, brūngandzelteni plankumi, kas saplūst kopā.

Āda lobās, zvīņojas, bet nav niezes. Klijveida ēde biežāk attīstās uz muguras, pleciem, krūtīm, vēdera un kakla. Pēdu un plaukstu mikožu gadījumā sāk lobīties āda starp pirkstiem, turklāt ir izteikta nieze. Ja esat inficējies ar nagu sēnīti, nagi maina krāsu, sabiezē, sāk lūzt un drupt. Epidermofītijas pazīmes ir apaļi, sarkani plankumi, kurus norobežo valnītis. Parasti veidojas ādas krokās cirkšņos, zem krūtīm, padusēs.

Mikrosporijai jeb kailajai ēdei raksturīgi apaļi, sārti plankumi, ko aptver sārts valnītis. Ja tie attīstās galvas matainajā daļā, vietās, kur ir plankumi, piecus līdz septiņus milimetrus virs ādas virsmas nolūst mati.

* Izveseļošanās un ārstēšanas ilgums ir atkarīgs no tā, kura infekcija izraisījusi slimību, cik ilgi cilvēks ar to sirgst, kā arī, kāds ir organisma vispārējais stāvoklis.

* Visbiežāk sastopamā sēnīšu infekcija Latvijā ir nagu sēnīte jeb onihomikoze. Naga bojājumu var izraisīt dažādas sēņu sugas, piemēram, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Candida albicans u. c. Nagu sēnīte visgrūtāk padodas ārstēšanai. Situācija pasliktina tas, ka ļaudis diezgan bieži ierodas pie ārsta tikai tad, kad process jau ir hroniskā formā. Bet ārstēšana jāsāk pēc iespējas agrāk, tiklīdz parādījušies pirmie Sli**bas simptomi.

* Sēnīšu Sli**bas ārstē ar ārēji lietojamiem medikamentiem (pretsēnīšu krēmiem, gēliem, ziedēm, nagu lakām, nagu zīmuļiem), ar iekšķīgi lietojamiem medikamentiem (kapsulām, tabletēm), kā arī kombinējot terapiju. Vidējais ārstēšanās ilgums atkarībā no sēnīšu Sli**bas veida ir no dažām nedēļām līdz daudziem mēnešiem.

 

Ādas sēnīte: kas jādara

* Lai izvairītos no ādas un nagu sēnīšu infekcijām, ievērojiet:

– nekad nevelciet svešus apavus, istabas čības, apģērbu utt.;

– ievērojiet personisko higiēnu;

– rūpējieties par sava apģērba un apavu tīrību;

– ja pastiprināti svīst ķermenis un pēdas, dodieties pie ārsta, lai atklātu iemeslu, kāpēc tā notiek. Lai mazinātu svīšanu, lietojiet antiperspirantus un dezodorantus;

Lasi arī: Biežāk pieļautās ādas kopšanas kļūdas un izplatītākie mīti

– regulāri mainiet gultas veļu;

– izvairieties no kontakta ar klaiņojošiem dzīvniekiem;

– rūpējieties par savu veselību, noteikti ārstējiet hroniskās Sli**bas. Visbiežāk sēnīšu infekcijas organismā attīstās, ja ir novājināta imūnsistēma. Tāpēc svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu un sabalansētu uzturu.

 

Arī svarīgi: Draudzene visu laku pieļāva šo kļūdu… Tagad nākas ārstēt galvas ādas sēnīti!

Avots:

aLA

Leave a Comment