Aizkari pēc franču modes

Padoms

• Ja aizkari būs līdz palodzes malai, katrā nošūtajā apakšējā lentē jāparedz kabatiņas atsvariem, lai piešūtās lentes negrieztos uz iekšpusi.

• Ja franču aizkari netiks izmantoti kā žalūzijas, bet būs kā parasti stacionārie aizkari un tiks bīdīti pa labi vai pa kreisi, aizmugurē nevajag iestrādāt speciālo mehānismu, kas ļauj regulēt aizkaru augstumu. Ja aizkari kalpos kā žalūzijas, speciālais mehānisms jāpasūta kādā no aizkaru saloniem.

• Kad piešūtas vajadzīgās lentes, tikai pēc tam tās visas savelk. To dara rūpīgi, ik pa laikam piekārtojot savilkumu, lai slejas veidotu vienāda izmēra krokas.

Aizkarus, kas veido skaistus savilkumus – viļņus, dēvē par franču aizkariem. Tie var būt dažādi: balonveida, īsi, gari, plāni, biezi, savilkti tikai augšā vai, tieši pretēji, apakšā. Izmantojami arī kā žalūzijas.

Ja vēlas telpai radīt mazliet smagnēju, tomēr ļoti klasisku stilu, franču aizkariem piemērots būs eleganti krītošais kaprons. Šādā variantā aizkarus veido līdz pat grīdai. No zīda auduma franču aizkari izskatīsies interesanti un it kā iestīvināti. – Aktuāli ir aizkari līdz palodzei, tie istabā rada viegluma sajūtu. Tāda garuma franču aizkarus var šūt no atlasa, lina, poliestera, smalkas kokvilnas, – stāsta dizainere Elita Lazovska.

Lai gan mūsdienās interjers vairs nav viendabīgs un tiek kombinēts, franču aizkari vislabāk iederēsies klasiskajā stilā, kurā jaušama romantika. Aizkari ir spēcīgs akcents istabas iekārtojumā, tāpēc telpā noteikti vajadzēs vēl kaut ko klasisku, piemēram, tapetes vai mēbeles.

francuaizkari2

Izvēloties šūt savilktos aizkarus, audumam jābūt trīsreiz garākam, nekā nepieciešams. Taču var būt vēl bagātīgāk! Audumu nevajadzētu žēlot: jo tā būs vairāk, jo skaistāki krokojumi. Ja vēlas mazāk kroku, var ņemt nedaudz mazāk materiāla. Arī platumam jābūt divreiz lielākam, jo horizontāli aizkari tiks savilkti ar drapējamo lenti.

Savelkošajām un drapējošajām lentēm jābūt tikpat garām kā aizkariem, respektīvi – 

  • garumā 1 : 3 + 4 cm,
  • platumā 1 : 2 + 4 cm.

Materiālu sadala tik daudzās vienāda platuma slejās, kādu viļņojumu vēlas, un aizkara aizmugurē vertikāli šuj savelkošās lentes, bet augšā horizontāli piešuj drapējamo lenti. Tām abām precīzi jāatbilst aizkara garumam.

Mērījumi jāveic ļoti un rūpīgi, citādi aizkaru viļņojuma slejas izskatīsies nevienādi: viena būs šaurāka, otra – platāka.

Avots: 

aLA

Leave a Comment