Alus – īsts atradums mājas kosmētikai

Maskas sejai

Visas populārajā dzērienā esošās sastāvdaļas ir ļoti veselīgas. Iesals, apiņi, raugs ir olbaltumvielu, ogļhidrātu, fermentu, minerālsāļu un B grupai piederīgo vitamīnu piegādātāji.

♦ Maisījuma pagatavošanai ņem 1 tējkaroti olīveļļas, 1 ēdamkaroti medus un 2 ēdamkarotes alus un visu rūpīgi sajauc. Ar iegūtajā masā samitrinātu vates tamponu maisījumu uzklāj sejai. Masku tur, līdz tā pilnībā izžūst. Pēc tam seju noskalo ar vēsu ūdeni (bez ziepēm). Maska ļoti piemērota sausai ādai.

Ja āda ir taukaina, noderēs cita recepte

♦ No puscitrona izspiež sulu, iemaisa 1/3 glāzes alus un pievieno tējkaroti medus. Iegūto maisījumu uz 10 minūtēm uzziež sejas ādai. Pēc tam noskalo ar siltu ūdeni.

Divas nākamās receptes ļoti piemērotas vīstošai ādai

♦ Uz smalkās rīves sarīvē 1 kartupeli, masai pievieno 3 ēdamkarotes alus un 1 olas dzeltenumu. Visu rūpīgi izmaisa un uz 10–15 minūtēm uzziež sejai. Pēc tam noskalo ar vēsu ūdeni.

♦ Lielu jauno kartupeli nomizo un sarīvē uz smalkās rīves, pievieno 2 ēdamkarotes gaišā alus un izmaisa. Masu uzklāj notīrītai ādai un seju pārsedz ar mitru salveti. Pēc 10–15 minūtēm masku noņem ar mitru vates tamponu.

Losjoni un maskas rokām

Uz alus bāzes var pagatavot arī teicamus losjonus–tonikus ādai, ko izmanto sejas ādas apslaucīšanai no rīta un vakarā. Kad āda nožuvusi, seju noskalo ar vēsu ūdeni. Losjonu uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā 3–4 dienas.

Losjons sausai, lobīties sākušai ādai:

♦ Divas ēdamkarotes auzu pārslu aplej ar pusglāzi verdoša ūdens, 20 minūtes nostādina, tad izkāš. Iegūtajam uzlējumam pievieno glāzi alus un izmaisa.

Losjons kombinētai vai taukainai ādai:

♦ Sauju piparmētras lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš un uzlējumu sajauc ar glāzi alus.

Arī rokas grib, lai tās palutina, tāpēc der pagatavot masku arī tām.

♦ Novāra 150 g kartupeļu, saspaida biezenī un sajauc ar pusglāzi karsta alus. Kamēr masa nav atdzisusi, to uz 15 minūtēm biezā slānī uzziež rokām, aptin ar polietilēna plēvi (var iebāzt pārtikas maisiņā) un frotē dvieli. Procedūru atkārto 2 reizes nedēļā.

Alus šampūns un ne tikai tas

Zināms, ka alus stiprina matus un stimulē to augšanu. Mazgāt matus ar alu ir ļoti vienkārša un sena tautas recepte.

♦ Ņem puslitru dabīgā alus, uzsilda, izmazgā matus ar ziepēm vai šampūnu, tad aplej galvu ar silto alu un ierīvē to galvas ādā. Pēc 10–15 minūtēm matus izskalo ar siltu ūdeni – tie būs veselīgi un kupli.

Lai piešķirtu matiem elastību un spīdumu, var pagatavot alus šampūnu.

♦ Vienu olas dzeltenumu sakuļ ar pusglāzi alus. Vispirms daļu masas ierīvē galvas ādā, bet pārējo vienmērīgi uzklāj matiem visā to garumā. Pēc dažām minūtēm izskalo ar siltu ūdeni. Šis līdzeklis teicami aizvietos populāros šampūnus ar kondicionieri.

Atdzīvinoša maska

Ja mati sākuši spuroties un zaudējuši spīdumu, tiem nepieciešama alus maska, kuru liek vienu reizi mēnesī.

Lasi vēl: Kola, soda, alus – tautas līdzekļus vēdera kaitēm komentē Anatolijs Danilāns

♦ Uzsilda puslitru alus un uz 2–3 stundām ar to aplej 100 g rudzu maizes garoziņas vai sausiņus. Iegūto putriņu vienmērīgā kārtā uzklāj pirms tam izmazgātiem matiem visā to garumā, uzvelk dušas cepurīti vai apsien polietilēna plēvi un aptin ap galvu frotē dvieli. Pēc 45–50 minūtēm matus izmazgā ar siltu ūdeni, kam pievienots ābolu etiķis (1 tējkarote etiķa uz 1 litru ūdens).

Līdzeklis pret blaugznām

♦ Ņem ārstniecības salvijas un lielās nātres lapas (pa 2 ēdamkarotēm no katra), aplej ar puslitru karsta gaišā alus, stundu nostādina, tad izkāš un vakarā pirms gulētiešanas ierīvē galvas ādā. Procedūru atkārto katru vakaru, kurss – 1 mēnesis.

Eliksīri matu stiprināšanai

♦ Sajauc pa 1 ēdamkarotei kliņģerīšu ziedus, apiņu rogas un baltā bērza lapas. Maisījumu aplej ar glāzi karsta gaišā alus, 2 stundas nostādina siltā vietā, tad izkāš un ierīvē galvā.

♦ Sasmalcina un līdzīgās daļās (pa 1 ēdamkarotei) sajauc lielā dadža saknes, kalmju sakneņus un apiņu rogas. Maisījumu aplej ar karstu tumšo alu, 1–1,5 stundas nostādina siltā vietā, izkāš un 2–3 reizes nedēļā ierīvē matu saknes, līdz vēlamais efekts sasniegts.

Alus visam ķermenim

Ejot uz pirti, der paņemt līdzi pudeli dzīvā alus, jo tā tvaiki ļoti labvēlīgi iedarbojas uz ādu. Dziednieciskā efekta iegūšanai krūze alus jāizlej uz sakarsētajiem akmeņiem, bet pēc tam var pērties kā parasti.

Padarīt ādu maigu un zīdainu spēj arī alus vanna. Tā izkarsē locītavas, atslābina muskuļus, atveseļo ādu un matus. Sagatavot šādu vannu ir vienkārši – siltajam vannas ūdenim jāpielej pudele alus.

Īpaši ieteicamas šādas vannas vasarā, jo tās teicami attīra ādu un regulē sviedru izdalīšanos. Lai gūtu maksimālu efektu, ieteicams 10 procedūru kurss. Tiesa, šajā gadījumā vienai vannai nepieciešami 3 litri dzīvā gaišā alus. Vienas peldes ilgums – 15–20 minūtes. Vēl viens nosacījums, kas obligāti jāņem vērā: alus vannu kursa laikā nekādas citas vannas nedrīkst izmantot.

Pēc kursa āda būs kļuvusi daudz tvirtāka un jaunavīgāka, bet pinnes, kas daudziem ir nopietna problēma un bojā garastāvokli, pazudušas. Vēl jāpiebilst, ka alus vannas veicina svara samazināšanos, regulē ne tikai sviedru izdalīšanos, bet arī arteriālo spiedienu, mazina nogurumu un relaksē.

Leave a Comment