Ar ko tu patiesībā riskē, lietojot kontracepcijas tabletes?

Kādi ir riski?

Nopietni riski, kas saistīti ar hormonālo kontracepciju, ir retums. Tomēr šāda veida kontracepcija zināmā mērā palielina dažādus riskus, tādēļ tos nevar pilnībā atstāt bez ievērības. Trombu veidošanās risks palielinās sievietēm, kuras lieto estrogēnu saturošus kontracepcijas medikamentus, kā arī tādus progesterona veidus kā drospirenonu. Hormonu līmenis, it īpaši estrogēns, var izmainīt faktorus, kas ietekmē As**s recēšanu.

2015. gadā “Britu Medicīnas žurnālā” publicēts raksts par venozo trombemboliju – potenciāli letāls vēnu trombs – sievietēm, kuras lietojušas kombinētos orālās kontracepcijas medikamentus, iespēja ciest no šī stāvokļa ir trīs reizes lielāka nekā tām, kuras tos nav lietojušas.

Diagnoze sevī iekļauj divus dzīvībai bīstamus stāvokļus: Dziļo vēnu trombozi, kas parasti skar apakšstilbus vai augšstilba apakšdaļu un bloķē As**s cirkulāciju. Simptomi ir apsārtusi vai karsta āda, piepampušas kājas, jutīgas vai sāpošas kājas. Otrs ir plaušu embolija. Tā izpaužas, kad dziļo vēnu trombozes radītie As**s recekļi aizceļo pa As**svadiem līdz plaušām, kur bloķē daļu As**svadu. Tā var izraisīt elpas trūkumu, paātrinātu elpošanu, sāpes krūtīs, paātrinātus sirdspukstus un ģībšanu.

Zinātnieki atklājuši, ka, lietojot hormonālos medikamentus, paaugstinās arī sirdstriekas, insulta, krūts vēža, dzemdes kakla vēža un pat smadzeņu vēža saslimšanas risks. No otras puses, hormonālā kontracepcija samazina iespējamību saslimt ar olnīcu, resnās zarnas un endometrija vēzi. 

Kuras ir visvairāk riskam pakļautās grupas?

Papildus riska faktori ir aptaukošanās, tabakas izstrādājumu lietošana, paaugstināts As**sspiediens un vecums. Sievietes, kuras ir vecākas par 35 gadiem, arī atrodas riska grupā vai tādas, kurām iepriekš konstatēti trombi kājās vai plaušās, bijis insults vai krūts vēzis, visos gadījumos šīs būtu vairāk nekā nepiemērotas kandidātes etrogēnu saturošas kontracepcijas lietošanai. Papildus derētu uzmanīties arī tad, ja piedzīvotas tādas autoimūnās Sli**bas kā lupus erythematosus, aknu ciroze vai migrēnas ar auru.

Kā samazināt iespējamo risku?

Ieteicams lietot nehormonālo kontracepciju, tomēr dažas sievietes kaitina tās neērtums.

Tas, ko visas sievietes var darīt, lai samazinātu risku, lietojot hormonālo kontracepciju, ir smēķēšanas pārtraukšana, veselīga dzīvesveida ievērošana un veselīgs ķermeņa svars. Ņemot vērā to, ka katrā vecuma grupā ir dažādi riska faktori, ieteicams par to samazināšanu interesēties pie ģimenes ārsta vai ginekologa.

Avots: womansday.com

Leave a Comment