ASV apsūdz Visa par debetkaršu pārskaitījumu monopolizāciju

ASV Tieslietu ministrija otrdien iesniedza prasību pret Visa par iespējamiem pretmonopola pārkāpumiem, apsūdzot vienu no pasaulē lielākajiem maksājumu tīkliem konkurences apspiešanā, draudot tirgotājiem ar augstām maksām un atalgojot potenciālos konkurentus.

Visa apstrādā vairāk nekā 60 % debeta maksājumu darījumu ASV, kas tai katru gadu dod 7 miljardus ASV dolāru no maksām, kuras tiek iekasētas par darījumiem, kas tiek veikti tās tīklā, norādīja Tieslietu departaments. Prokurori apgalvo, ka uzņēmums aizsargā šo dominējošo stāvokli, slēdzot līgumus ar karšu izdevējiem, tirgotājiem un konkurentiem.

Mēģinājums cīnīties pret maksām, kas dažkārt tiek dēvētas par starpbanku komisijas maksām, ir daļa no Baidena administrācijas centieniem cīnīties pret patēriņa cenu pieaugumu, kas ir viens no galvenajiem jautājumiem 5. novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās starp demokrāti Kamalu Harisu un republikāni Donaldu Trampu.

“Visa nelikumīgā rīcība ietekmē ne tikai vienas lietas cenu, bet gandrīz visu cenu,” paziņojumā sacīja ģenerālprokurors Meriks Garlends, norādot, ka tirgotāji un bankas maksājumu tīkla izmaksas novirza uz patērētājiem.

Iespējamā pret konkurenci vērstā Visa rīcība sākās ap 2012. gadu, kad maksājumu jomā ienāca konkurējoši uzņēmumi pēc reformām, kas paredzēja, ka karšu izdevējiem ir jāpielāgojas nesaistītiem tīkliem, sacīja Tieslietu departamenta augsta ranga amatpersona.

Prasība ir vērsta pret Manhetenas tiesnesi, lai tas piemērotu prasības, kas atjaunotu konkurenci attiecībā uz pakalpojumiem debeta maksājumu apstrādei gan tiešsaistē, gan fiziskos veikalos.

Tieslietu departamenta pretmonopola nodaļa sāka izmeklēšanu pret Visa saistībā ar tās debetkaršu praksi 2021. gadā, tajā pašā gadā, kad tā bloķēja Visa finanšu tehnoloģiju uzņēmuma Plaid iegādi. Konkurents Mastercard aprīlī paziņoja, ka Tieslietu departaments veic izmeklēšanu arī pret to.

Abi uzņēmumi jau gandrīz divas desmitgades ir tiesājušies par dominējošo stāvokli karšu tirgū.

Visa un Mastercard 2019. gadā piekrita samaksāt ASV tirgotājiem  5,6 miljardus ASV dolāru, lai nokārtotu prasības par zaudējumu atlīdzināšanu kolektīvajā prasībā, kurā tās apsūdzētas pret konkurenci vērstā praksē.

Jūnijā federālais tiesnesis Bruklinā noraidīja paralēlu izlīgumu, kas paredzēja piecu gadu laikā par aptuveni 30 miljardiem ASV dolāru samazināt maksu par karšu izņemšanu un prasīja, lai Visa un Mastercard atceļ dažus noteikumus, kas aizliedz tirgotājiem iekasēt no klientiem maksu par karšu izmantošanu.

Visa ir atvēlējusi aptuveni 1,6 miljardus ASV dolāru iespējamiem izlīgumiem citās ASV lietās par starpbanku komisijas maksām.

Leave a Comment