Aug bažas par mobilo lietotņu veikto lietotāju novērošanu un izsekošanu, noskaidrojis Kaspersky Lab

Lietotāji kļūst bažīgi par mobilo lietotņu uzraudzības funkcijām. Daudzi ir norūpējušies, ka lietotnes pievienotajās ierīcēs varētu viņus izsekot, vērot, ko viņi dara, vai kopīgot viņu datus. Taču šīs briesmas var viegli novērst, ieviešot dažus vienkāršus drošības pasākumus, norāda Kaspersky Lab kiberdrošības eksperti.

Patērētāju vidū aug raizes par to, cik liela daļa viņu darbību tiešsaistē tiek novērota un vai viņi ir izsekojami pēc pēdām internetā. Piemēram, Kaspersky Lab ir konstatējis, ka 61 % ļaužu nelabprāt kopīgo atrašanās vietas informāciju ar vietnēm un lietotnēm — šis īpatsvars ir ievērojami palielinājies no 39 % 2016. gadā.

Turklāt aptuveni puse (56 %) ir ļoti noraizējusies, ka cits var redzēt visu, ko viņi dara vai skatās ierīcē, un līdzīgs daudzums (50 %) baidās, ka cits varētu viņus izsekot, izmantojot ģeogrāfiskās atrašanās vietas informāciju no ierīces.

Šīs bažas ir pamatotas. Kaspersky Lab eksperti ir noskaidrojuši, ka lietotnes ne vien var piekļūt milzīgam datu apjomam (piemēram, izšķirīgi svarīgai informācijai par lietotāju atrašanās vietu, informācijai par viņu kontaktpersonām, darbībām utt.), bet arī bieži vien darbojas fonā bez lietotāju ziņas. Pētījums liecina, ka 83 % Android lietotņu ir pieejami to īpašnieku konfidenciālie dati un 96 % Android lietotņu var palaist bez atļaujas. Taču raizes par šādu piekļuvi var novērst ar dažiem vienkāršiem drošības pasākumiem.

Tomēr ļaudis atturas no datu drošības vai konfidencialitātes pasākumiem, kas varētu palīdzēt nodrošināt sirdsmieru, piemēram, aptuveni puse (47 %) atzīst, ka nepārbauda iepriekšinstalēto mobilo lietotņu atļaujas Android un iOS ierīcēs, un piektdaļa (21 %) nepārbauda atļaujas, kad mobilajās ierīcēs lejupielādē vai instalē jaunas lietotnes. Tādējādi mobilo sakaru lietotāji raizējas arvien vairāk, bet joprojām ir neaizsargāti pret varbūtēju datu noplūdi.

Kaspersky Lab var aizsargāt lietotājus no nevēlamas mobilo lietotņu aktivitātes. Piemēram, Kaspersky Internet Security for Android aizsargā lietotāju mobilās ierīces no potenciāli kaitīgām mobilajām lietotnēm, kas var piekļūt personas datiem ļaunprātīgos nolūkos. Piedevām Kaspersky Battery Life analizē visas lietotnes lietotāja ierīcē un konstatē, kuras strādā fonā un patērē ierīces enerģiju, lai lietotājs ar vienu pieskārienu varētu apturēt šīs akumulatora rijējas.

Par Kaspersky Lab

Kaspersky Lab ir starptautisks uzņēmums, kas jau 20 gadus strādā informācijas drošības jomā. Dziļas speciālās zināšanas un uzņēmuma divdesmit gadu pieredze veido pamatu aizsardzības risinājumiem un pakalpojumiem, kas nodrošina uzņēmumu, izšķirīgi svarīgas infrastruktūras, valsts iestāžu un mājas lietotāju drošību visā pasaulē. Kaspersky Lab plašais piedāvājumu klāsts ietver progresīvus izstrādājumus galiekārtu aizsardzībai, kā arī vairākus specializētos risinājumus un pakalpojumus cīņai ar sarežģītiem un nepārtraukti evolucionējošiem kiberdraudiem. Kaspersky Lab tehnoloģijas aizsargā vairāk nekā 400 miljonus lietotāju un 270 tūkstošus korporatīvo klientu, palīdzot saglabāt tiem svarīgo.

Leave a Comment