Augļu koku apgriešana pavasarī: labākie padomi

Retinošo apgriešanu veic nobriedušiem augļu kokiem ar jau izveidojušos vainagu. Nogriež vainaga iekšpusē augošos zarus, uz leju augošos zarus un tikai vājos zarus, lai atstātu augļkopībai perspektīvākos zarus. Šī atzarošana vienmēr jāveic pavasarī. Tā palīdz nostiprināt koka skeletu, vienmērīgi sadalīt vainagu, nodrošināt saules piekļuvi nākamajiem augļiem.

Koku apgriešana tūlīt pēc iestādīšanas tiek veikta, lai saknes ātrāk iesakņotos un sāktu veidoties koka vainags.

Veicot sanitāro apgriešanu, tiek iznīcināti puves un visu veidu kaitēkļu bojātie zari. Šādus zarus pēc atzarošanas nevar izmantot kā kompostu, tie obligāti jāsadedzina, lai pasargātu dārzu no kaitēm.

Lasi vēl: Visas vēlmes piepildīsies: šīs zodiaka zīmes martā saņems to, par ko ilgi sapņojušas

Kā apgriezt augļu kokus

Ābelēm, kā arī bumbieriem galvenais atzarošanas noteikums ir saglabāt centrālo stumbru. Sānu zarus saīsina par 1\4 -1\3 no to garuma. Centrālajam diriģentam jābūt 20-25 cm augstākam par augšējiem zariem, un augšējiem zariem jābūt īsākiem par apakšējiem zariem. Kad koks sāk nest augļus un centrālais stumbrs saliecas zem augļu svara, arī tas ir jāapgriež no augšas. Veicot vainaga sabiezēšanu, lai uzlabotu apgaismojumu, apgriež augšējos sānu zarus.

Apgriežot plūmi, jāievēro tās dabiskā, proti, krūma forma. Šeit nav piemērots tāds apgriešanas paņēmiens kā ābelēm. Periodiski ir jāizgriež zari, kas atrodas tuvu viens otram, lai retinātu vainagu. Tāpat kā citiem augļu koku veidiem, arī šeit ir jānogriež pārāk gari, saguruši un veci zari. Tomēr jāsaglabā krūma forma.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Zeltene grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 52%

0%

 

Leave a Comment