Betons interjerā: balstiem, sijām, sienu fragmentiem, viļņotām sienām, ēdamgaldiem…

Betons ir arī ļoti daudzpusīgs materiāls – no tā var veidot gan izliektas virsmas, gan viļņotas sienas, to izmanto arī darba virsmu, stāvlampu un ēdamgaldu pamatņu izgatavošanā, un tas nemaz neizskatās masīvs, turklāt ir salīdzinoši lēts,” iesaka dizainers Terenss Konrans.

Betona grīda

Netradicionāls, bet privātmājās aizvien biežāk izmantots grīdas seguma materiāls ir betona grīda. Ir dažādas tehnikas, kādā grīda tiek ielieta, bet pēc sacietēšanas to slīpē ar speciālu tehniku un apstrādā, lai iegūtu dekoratīvu apdari. Varianti ir vairāki.

Betona klājumu var dekorēt ar spiedes tehnikā iestrādātu apjomīgu, dekoratīvu rakstu pa visu grīdas plakni vai atsevišķās zonās. Pelēko virsmu iespējams arī tonēt, izmantojot krāsu pigmentu piejaukumu un piešķirot tai lielāku izteiksmību. Izturīgākas pret UV starojumu ir melna, brūna, dzeltena un netīri balta krāsa. Krāsu iespējams uzklāt gan vienlaidus, gan izmantojot trafaretus. Ja lieto skābes tehnoloģiju, uzklātais krāsas sastāvs iekļūst betonā caur kapilāro sistēmu, un notiek ķīmiska reakcija, kuras rezultātā betons tiek nokrāsots masā – krāsa nenobružājas un neizbalē. Betona virsmu var arī apstrādāt mehāniski un veidot matētu, uzkārstu faktūru vai vienkārši nolakot, padarot to spīdīgu un elegantu.

Betona flīzes sienām

Atšķirībā no lejamā betona, flīzes tiek ražotas sērijveidā. Tās iespējams izmantot arī grīdu apdarei, bet tad klājums daudz neatšķiras no parasta flīzējuma. Savukārt sienu apdarei nopērkamas arī ļoti savdabīga dizaina ekskluzīvas flīzes ar inkrustācijām no krāsaina marmora pulvera. Nedaudz vienkāršāks dekors ir metāla starplikas, stikla gabaliņi un perforēts raksts. Cementa flīzes lielākoties izgatavo Marokā, bet Eiropā tās piedāvā arī daži spāņu un franču ražotāji.

Darba virsma

Mūsdienu interjeros populāra ir betona darba virsma virtuvē. Šis materiāls kalpo par alternatīvu mākslīgajam akmenim. Tas ir izturīgs pret traipiem, mikrobiem, karstumu un mitrumu. Lai iegūtu cietāku, izturīgāku virsmu ar mazāk porām, betonu slīpē un speciāli apstrādā.

Imitācijas

Ja vēlas, lai interjerā būtu betona kā materiāla klātbūtne, nav obligāti jāizmanto tieši šis materiāls, jo pieejamas arī dažādas imitācijas. Piemēram, sienu apdarei var izmantot dekoratīvo apmetumu. Šāds cementa–polimēru pārklājums tiek uzklāts uz sienas ļoti plānā kārtā. Tas kalpo arī kā labs siltuma un skaņas izolācijas materiāls un aizsargā no pelējuma. Arī keramogranīta ražotāji iecienījuši betona virsmas faktūru un ražo betonam vizuāli līdzīgus pārklājumus gan sienām, gan grīdām.

No akmens putekļiem un poliuretāna sveķiem iegūst mākslīgo akmeni, kas arī nereti imitē betona virsmu. Bet tiem, kuriem nepatīk virsmas vēsums, pieejamas arī tapetes, kas ļoti ticami imitē betona virsmas raupjumu.

 

Avots: aLA

Leave a Comment