Ceriņu dzēriens, kas izdzen sārņus un citi pavasara spēcinātāji no zāļu pazinējām

Maizīte ar C vitamīnu

Salasa pavisam jaunas meža zemeņu lapiņas. Pavasarī tajās ir papilnam spēka un C vitamīna. Lapiņas kārto uz rudzu vai graudu maizes šķēles, kas apziesta ar sviestu vai biezpienu. Vienai šķēlei pietiek ar piecām vai sešām lapiņām. Garšo labi, turklāt lieliski spēcina!

Ceriņu dzēriens

Nogriež piecus apmēram 10 centimetru garus ceriņzarus un izdauza ar gaļas āmuru. Zara gabaliņus aplej ar 1,5 litriem vāroša ūdens un vāra 15 minūtes. Atdzesē remdenu un dzer. Ceriņu tēja izdzīs visus sārņus un mošķus, kas garajā ziemā uzkrājušies organismā.

Augu pazinēja un farmācijas doktore Vija Eniņa dabā dodas visu gadu, pat ziemā zina, kur mežā, purvā un upmalā rodami vērtīgumi. Pavasaris ir tik dāsns savā plaukšanā, ka nereti diena var būt par īsu, lai visu savāktu un izmēģinātu, ko izmantot Vese***as uzlabošanai, ko garšas kārpiņu lutināšanai. Vija Eniņa iesaka ikvienam izmēģināt trīs receptes, vien sastāvdaļu daudzums un attiecības jāatrod pašam mēģinot un eksperimentējot.

Lasi vēl: Lūk, kādas ir zaļās tējas ēnas puses – esi piesardzīgs!

Pavasara lapiņas bļodā

Saplūc rasaskrēsliņa (raspodiņa), nātru un ceļteku lapas. Visvairāk raspodiņa lapu, klāt nedaudz nātru un ceļteku. Attiecības aptuveni šādas – 3 : 1 : 1. Visu blanšē aptuveni trīs minūtes, smalki sagriež vai sakapā, pievieno sagrieztus lociņus un svaigu gurķi. Aizdara ar eļļu vai sev tīkamu piena produktu – jogurtu, kefīru, rūgušpienu vai krējumu.

Sakņu zupa ar virzu

Uzvāra puslitru ūdens, tajā liek rīvētus burkānus, pētersīļa saknes gabaliņu, pēc dažām minūtēm pievieno sīki sagrieztus kartupeļus. Kad tie mīksti, ieber sauju smalki sagrieztas virzas, uzvāra, pavāra trīs minūtes. Gatavai zupai piedien nedaudz krējuma un zaļumu – dilles, pētersīļa lapiņas.

Sacepums ar vārpatu

Savāc vārpatas sakneņus – tos garos striķus, ko parasti dēvē par vārpatas saknēm –, kārtīgi nomazgā, sagriež gabalos. Tad met karstā ūdenī un novāra. Pēc tam sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Sakarsētā dziļā pannā liek iegūto sakneņu masu, olu un piena maisījumu. Cep cepeškrāsnī, kamēr virspusē veidojas brūngana garoziņa.

Vairāk par augu spēku var uzzināt žurnāla “36,6°C” tematiskajā izdevumā “Dabas Dziedniecības ceļvedis”, kas nopērkams pārdošanas vietās.

Avots:

Leave a Comment