Dārzniekiem tika atgādināti noteikumi par ziedu sagatavošanu pirmajām salnām

Rožu sagatavošana ziemai

Rožu krūmi ir citi populāri dārza augi, kuriem nepieciešama īpaša uzmanība pirms ziemas sākuma.

Rožu stublāji ir ļoti jutīgi pret aukstumu, un, ja tās netiek pienācīgi aizsargātas, tās var ciest no sala un vējiem. Lai izvairītos no bojājumiem, rozes ir jāsagatavo vēl pirms sala iestāšanās.

Pirmais solis ir apgriezt rožu krūmus, lai novērstu to augšanu aukstā laikā, jo jauni dzinumi ir īpaši trausli un viegli saplaisā vai nolūst zem negatīvās temperatūras iedarbības.

Pēc tam, kad stabila negatīva temperatūra ir iestājusies, rozes ir jāpārklāj ar materiālu, kas tās sargās no sala. Šim nolūkam visbiežāk izmanto kūdru, egļu zarus vai speciālu neausto materiālu, kas palīdz uzturēt stabilu temperatūru un mitruma līmeni ap augiem.

Svarīgi atcerēties, ka rožu pārklāšana jāveic tikai tad, kad temperatūra jau ir stabila un negatīva, jo pārāk agri to darot, augi var pārkarst un sākt pūt.

Turklāt pārāk mitrs materiāls, kas nāk tiešā saskarē ar rozēm, var radīt sēnīšu infekcijas, tāpēc pārklājuma materiālam jābūt sausam un tīram.

Citi augi un kopšana ziemā

Papildus augiem, kurus nepieciešams izrakt vai pārklāt, ir daudz ziemciešu, kas var pārziemot tieši augsnē, taču arī tiem nepieciešama zināma kopšana. Piemēram, tulpes, narcises un hiacintes var palikt augsnē, bet, lai tās pasargātu no salnām, vēlams uzlikt aizsargkārtu no mulčas vai komposta.

Lasi vēl: Austrumu prognoze nedēļai no 2024. gada 9. līdz 15. septembrim: satiksiet pareizos cilvēkus, kuri mainīs jūsu dzīvi uz labāko pusi!

Tas ne tikai aizsargā saknes no straujiem temperatūras svārstībām, bet arī palīdz uzturēt mitruma līdzsvaru, kad sniegs ir izkusis.

Daudzi dārza augi var ciest no ziemas sausuma, tāpēc, pirms augsne sasalst, ieteicams labi laistīt dārzu, lai augi būtu mitrumā līdz brīdim, kad iestājas dziļais ziemas miegs. Tas palīdzēs saknēm pārciest aukstumu bez stresa un dehidrācijas.

Ziedi

Pareiza dārza ziemcietes sagatavošana pirmajām salnām ir būtisks solis, lai nodrošinātu ziedu veselību un spēju ziedēt arī nākamajā gadā.

Lai gan daži augi, piemēram, dālijas, gladiolas un kallas, prasa izrakšanu un uzglabāšanu telpās, citiem, piemēram, rozēm, ir nepieciešama īpaša aizsardzība no sala, izmantojot piemērotus segmateriālus.

Citi ziemcietes, kas paliek augsnē, arī prasa rūpīgu aprūpi, piemēram, mulčas vai komposta uzklāšanu, lai saglabātu optimālu mitrumu un temperatūras apstākļus.

Ar šīm metodēm un padomiem varēsi nodrošināt, ka tavi augi būs gatavi nākamajai ziedēšanas sezonai, pat pēc bargās ziemas.

Katra dārza mīļotāja mērķis ir saglabāt savu dārzu dzīvīgu un veselīgu, un, ievērojot šos soļus, tu varēsi panākt, ka arī nākamajā gadā tavs dārzs ziedēs pilnā krāšņumā.

Leave a Comment