Dārzniekiem tika atgādināti noteikumi par ziedu sagatavošanu pirmajām salnām

Sagatavošanās ziemai ir viens no svarīgākajiem posmiem dārzkopībā, lai nākamajā gadā ziemcietes atkal priecētu ar košiem un bagātīgiem ziediem.

Ir īpaši svarīgi saprast, kā dažādas puķes reaģē uz aukstumu un salnām, lai tās varētu saglabāt veselīgas un gatavas ziedēšanai nākamajā sezonā.

Dažiem augiem ziemas aukstums nav problēma, bet citiem tas var radīt būtiskus zaudējumus, tāpēc pareiza sagatavošanās pirmajām salnām ir obligāta.

Aukstuma jutīgie augi

Ir ziedi, kuri nepanes negatīvas temperatūras un kurus noteikti jāizrok pirms sala iestāšanās. Tie ir, piemēram, dālijas, gladiolas un kallas.

Šie augi pieder pie tām sugām, kuru sakneņi vai bumbuļi nevar izturēt salu, tāpēc to izrakšana un atbilstoša uzglabāšana ir kritiska, lai nodrošinātu to dzīvotspēju nākamajā gadā.

Kad tiek izsludinātas pirmās salnas, dārza īpašniekiem vajadzētu būt gataviem ātri rīkoties. Pirmais solis ir nogriezt augiem virszemes daļu.

Tas novērš iespēju, ka sala sabojās augus, un nodrošina, ka enerģija tiek saglabāta saknēs vai bumbuļos, kas būs jāuzglabā. Tiklīdz virszemes daļa ir nogriezta, pašus bumbuļus vai sakneņus uzmanīgi jāizrok un jānovieto žāvēšanai.

Žāvēšana un dezinficēšana

Kad augi ir izrakti, ir svarīgi tos pienācīgi apžāvēt, jo mitrs vai slapjš sakneņu vai bumbuļu uzglabājums var radīt puvi un pelējumu.

Ja laika apstākļi vēl ir silti un saule spīd, dāliju, gladiolu un kallu bumbuļus var iznest ārā, kur saules ultravioletie stari veicinās dabisku dezinficēšanu.

Lasi vēl: Ikvienam mājās patiks šie ķirbju salāti. Garšīgi, vienkārši un ātri

Ultravioletā starojuma iedarbība palīdz samazināt slimību risku, kas varētu izplatīties uz augiem uzglabāšanas laikā.

Ja ārā ir jau pārāk auksti, šo procedūru var veikt arī telpās, ievietojot augus labi ventilējamā vietā, kur tie var apžūt.

Žāvēšanas process parasti ilgst vairākas dienas līdz nedēļu, atkarībā no augu veida un izmēra. Kad augi ir izžuvuši, tie ir gatavi uzglabāšanai līdz pavasarim.

Uzglabāšana ziemas laikā

Pēc žāvēšanas augi jāuzglabā vietā, kur temperatūra ir zema, bet pozitīva – piemēram, pagrabā vai pat ledusskapī. Optimāla temperatūra, kas neļauj augiem pārlieku izžūt vai nosalt, ir no 2 līdz 8 grādiem pēc Celsija.

Uzglabāšanas laikā ir būtiski sekot līdzi mitruma līmenim, jo, ja apkārtējā vide ir pārāk sausa, bumbuļi var izžūt un zaudēt spēju atjaunoties nākamajā gadā. No otras puses, ja apkārtējā vide ir pārāk mitra, pastāv risks, ka saknes sāks pūt.

Lai saglabātu optimālu mitruma līmeni, bumbuļus var ievietot papīra vai koka kastēs, kas ir piepildītas ar sausām smiltīm vai zāģskaidām. Šie materiāli palīdz uzturēt vienmērīgu mitrumu, neļaujot augiem ne pārāk izžūt, ne arī pārāk mitriem kļūt.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment