Dod enerģiju vairāk nekā kafija! Ar citronliānu iepazīstina Zeltīte Kaviere

Citronliāna ir spēka augs, kura ogas mednieks Dersu Uzala ņēma līdzi, lai atgaiņātu izsalkumu un nejustu nogurumu, vienlaikus saglabājot domas vingrumu, redzes un dzirdes asumu. Šis zaļais viesis sastopams arī mūsu dārzos.

Konsultē ārstniecības augu audzētāja Zeltīte Kaviere.

* Citronliānas kāpelējošie zari var sasniegt pat 15 metru garumu, tāpēc der dzīvžogam, mūra sienu aizsegam. Atstāts savvaļā, augs spēku atdod dzinumiem un lapām – lai tiktu pie ogām, stumbram vajadzīgs balsts.

* Veselību stiprina gan dzinumi un lapas, gan augļi, jo īpaši sēklas, kas satur kā ļoti specifiskus savienojumus, tā C un E vitamīnu, flavonoīdus, organiskās skābes, miecvielas, cukurus, mikroelementus. Tāpat kā zeltsakne, žeņšeņs un arālija, citronliāna pieder adaptogēniem, kas veicina organisma aizsargspējas un pielāgošanos apstākļiem.

Lasi arī: 5 vienkārši veidi, kā kļūt par pārliecinātu sievieti, ko ikviens vēlas

* Citronliānas preparāti lietojami pret depresiju un elpvadu kaitēm, hepatīta izraisītu seku mazināšanai, šķidruma daudzuma līdzsvarošanai organismā, nervozitātes novēršanai, slāpju un urinēšanas biežuma mazināšanai naktī, miegainības kliedēšanai un uztveres asuma palielināšanai. Paaugstinot As**sspiedienu, tie veicina dzimumtieksmi, ceļ seksuālo izturību. Palīdz novērst saīgumu, aizmāršību, vairo koncentrēšanās spēju un uzlabo koordināciju, ļauj organismam labāk pielāgoties stresa situācijām. Augs izmantojams arī domu rāmumam un cīņai pret bezmiegu un neirozi.

Aprīlī – citronliānas dzinumu tēju! Tā paaugstina dzīvessparu un imunitāti, izdzenā miegainību. Kokam ar zariņu nogriešanu pāri nodarīt nevar, jo jaunie dzinumi jāretina, bet iepriekšējā gada tievzarus virs 10. vai 12. pumpura vēlams nogriezt.

Ja citronliāna vēl nav kļuvusi par dārza iemītnieci, piemērotākais stādīšanas laiks ir tad, kad Mēness atrodas Jaunavas zīmē. Augs novērtē organisko mēslojumu, sevišķi zirga mēslus. Iekaltēt nedrīkst. Jārūpējas, lai tiešie saules stari netiek pie sakņu kakliņa, toties lapotnei gaismas vajag pēc iespējas vairāk.

Šķir nākošo lapu, lai uzzinātu, kad ievākt, kā pagatavot un lietot!

Leave a Comment