Es pagatavoju ceptus kartupeļus ar vienu pārsteidzošu sastāvdaļu — tas ir ģeniāli

Pēdējo reizi, kad gatavoju ceptus kartupeļus, izmantoju majonēzi, lai tie kļūtu kraukšķīgāki.

Rudens patiešām ir klāt, un, kad dienas kļūst īsākas un aukstākas, mierinājumu sniedz siltas, sātīgas maltītes. Pirms pāris nedēļām izmēģināju populāru triku, kas ieteica izmantot majonēzi, lai kartupeļiem cepot iegūtu lieliski kraukšķīgu garoziņu.

Lasi vēl: 6 populāri veidi kā praktiski izmantot citronu virtuvē

Godīgi sakot, rezultāts mani pārsteidza. Taču tagad esmu atradusi vēl vienu recepti, kas vārdu “gatavošanas triks” paceļ pavisam citā līmenī.

Kartupeļus vispirms jānovāra kā parasti — aptuveni 15 minūtes. Kad ūdens noliets, kartupeļi jāatstāj sietā, lai tie iztvaiko un nožūst, pārklājot tos ar tīru dvieli. Šādu triku nebiju dzirdējusi iepriekš, bet tas palīdz atbrīvoties no liekā mitruma, kas citādi kavē kartupeļiem iegūt kraukšķīgu garoziņu. Neviens nevēlas mīkstus, slapjus kartupeļus.

Kad pēc novārīšanas pievienoju sabiezināto krējumu, sajūta bija dīvaina — šķita, ka daru kaut ko nepareizi. Taču viss zinātnes (un garšas) vārdā! Kartupeļi pārklāti ar bagātīgu krējuma kārtu atgādināja ziedkāpostu sacepumu.

Krējums nekusa tik viegli kā majonēze, taču pietika, ka kartupeļi tika pārklāti ar taukaino kārtiņu.

Cepšanas paplāti iepriekš sakarsēju, un, kad tajā ielēju krējuma pārklātos kartupeļus, tie sīcēja un smaržoja apetītlīgi — lai gan krējuma bālā krāsa sākumā izskatījās ne pārāk vilinoša.

Pievienoju vēl dažas karotes sabiezinātā krējuma virsū un cepu 45 minūtes līdz stundai. Rezultātā viss krējums bija izkusušais un izveidojies brīnišķīgs, kraukšķīgs pārklājums traukā.

Sabiezinātais krējums tiešām darīja savu “maģiju”. Kur garoziņa bija izveidojusies, tā bija bieza un kraukšķīga, bet dažiem kartupeļiem — pat ja tie bija labi pārklāti — ārpuse palika nedaudz mīksta, līdzīga tiem, kādus reiz pasniedza skolas ēdnīcās. Par laimi, šādu bija maz.

Iekšpusē kartupeļi bija maigi un pūkaini — gluži kā nelieli spilventiņi. Sabiezinātā krējuma garša bija izteiktāka nekā majonēzei, piešķirot nedaudz saldenu, sviestainu noti. Krējuma tauki rada līdzīgu garšu kā brūninātam sviestam, tāpēc, ja tev nepatīk ļoti trekni ēdieni, labāk neapēst pārāk daudz uzreiz.

Kāpēc sabiezinātais krējums ir laba alternatīva eļļai vai zosu taukiem? Tāpat kā majonēzei, arī šim krējumam ir augsts tauku saturs. Cepšanas laikā tas karamelizējas, veidojot bagātīgu, brūnināta sviesta aromātu un zelta, kraukšķīgu virskārtu, vienlaikus saglabājot iekšpusi mīkstu un gaisīgu.

Esmu patīkami pārsteigta par rezultātu — garša bija izcila, lai gan nākamreiz pievienotu vairāk garšvielu, lai līdzsvarotu saldumu. Ieteiktu cepšanas laikā kartupeļus apmaisīt, lai visi vienmērīgi apbrūninātos.

Sabiezinātais krējums ceptiem kartupeļiem? Agrāk teiktu, ka tā ir neprātīga doma. Bet, kā teica pati eksperte: “Šis patiešām šķiet nelikumīgi labs.”

Cepti kartupeļi ar sabiezināto krējumu

Sastāvdaļas:

Puse trauciņa sabiezinātā krējuma

Kartupeļi

Sāls

Pagatavošana:

Nomizo un sagriez kartupeļus četrdaļās.

Ievieto katlā ar labi sālītu ūdeni un vāri aptuveni 15 minūtes, līdz tie kļūst mīksti (pārbaudi ar dakšiņu).

Nolej ūdeni un atstāj kartupeļus sietā virs katla 5–10 minūtes, pārklājot ar dvieli, lai tie iztvaiko.

Kad tie vēl karsti, liec atpakaļ katlā un pievieno sabiezināto krējumu. Maigi apmaisi, lai tas izkūst un pārklāj kartupeļus.

Pievieno šķipsniņu sāls.

Izklāj kartupeļus uz sakarsētas cepamās plāts, atstājot vietu starp tiem.

Cep krāsnī 200°C temperatūrā apmēram 45–60 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini un kraukšķīgi.

Pasniedz uzreiz — un baudi šos neticami krēmīgos, sviestaini saldenos un kraukšķīgos kartupeļus!