Ēteriskās eļļas. Kāda iedarbība piemīt katrai no tām?

Mūsdienās interese par aromterapiju atkal ir atdzimusi, un tai pievērsusies arī klasiskā medicīna – ar smaržu starpniecību tiek ārstētas nopietnas sirds-As**svadu Sli**bas, neiroze, depresija, astēnija, hormonālie, neiropsihiskie un seksuālie traucējumi. Bet industriālajā Japānā uzņēmumos, kuros darbiniekiem ir liela intelektuālā slodze, ik pēc trim stundām caur ventilāciju telpās tiek izsmidzināta jasmīna, mirtes, citrona un laura ēteriskā eļļa. Šiem aromātiem piemīt spēja uzlabot galvas smadzeņu apasiņošanu, noņemt nervu spriedzi, pastiprināt uzmanību un koncentrēšanos.

Ār*tēties ar ēteriskajām eļļām ir pavisam vienkārši: pietiek uzpilināt 1–2 pilienus eļļas uz kokvilnas auduma gabaliņa un 7–10 minūtes ieelpot dziedniecisko aromātu. Var rīkoties arī citādi: samitrināt eļļā nelielu vates pikucīti un ielikt to flakoniņā ar ciešu korķīti.

Kolīdz jūtama pašsajūtas pasliktināšanās (negaidīts galvas reibonis, slikta dūša, sirdsklauves u.c.), tūlīt pat atver flakoniņu un 2–3 reizes dziļi ieelpo aromātu. Ne velti senāk augstdzimušās galma dāmas vienmēr nēsāja sev līdzi flakoniņu ar ožamo sāli. To pagatavot var ikviens: pāris pilienu ēteriskās eļļas sajauc ar parasto smalko vārāmo sāli. Sāls labi aiztur eļļas aromātu, tāpēc to izmantot var pat vairākus mēnešus.

Veselīgie aromāti

Ir ārkārtīgi daudz dažādu ēterisko eļļu, tāpēc katram cilvēkam ļoti svarīgi izraudzīties sev pašus atbilstošākos aromātus. Pats galvenais noteikums, izdarot izvēli, ir – neiegādāties eļļu, kuras aromāts šķiet nepatīkams.

Anīsa eļļa. To lieto pret gremošanas traucējumiem, vemšanu, galvas reiboņiem, migrēnu un klepu. Anīsa eļļa normalizē zarnu trakta darbību, tai piemīt atklepošanu veicinoša un mīkstinoša iedarbība bronhīta gadījumā, tā palīdz pret paātrinātu sirdsdarbību un to izmanto arī kā ķermeņa temperatūru pazeminošu līdzekli.

Attēlu rezultāti vaicājumam “anise”

Bergamotes eļļa ātri noņem karstumu infekcijas un iekaisuma slimību gadījumos, paaugstina darbspējas un aktivizē domāšanas procesu. Eļļa labi palīdz pret rinītu, otītu un tonsilītu.

Attēlu rezultāti vaicājumam “bergamote”

Bazilika eļļa tiek izmantota, ja ir novājināta nervu sistēma, miega traucējumi, kuņģa un zarnu spazmas, slikta gremošana, podagra un garais klepus.

Attēlu rezultāti vaicājumam “basil”

Lasi vēl: Lai drēbju skapis nesmirdētu – derēs kaltēti augi, ēteriskas eļļas un pat kaķu smiltiņas

Ģerānijas eļļa veicina ātrāku brūču, apdegumu un lūzumu sadzīšanu. Ieteicama arī pret nervu sistēmas traucējumiem, neirozi, bezmiegu.

Attēlu rezultāti vaicājumam “pelargonium oil”

Lavandas eļļai piemīt lieliskas antiseptiskas īpašības, tāpēc to plaši izmanto apdegumu, ādas slimību, neļaundabīgo čūlu, sagriezumu ārstēšanai.

Attēlu rezultāti vaicājumam “lavanda”

Piparmētras eļļa noņem sāpes, palīdz pret ādas izsitumiem un gremošanas sistēmas traucējumiem.

Attēlu rezultāti vaicājumam “peppermint”

Vīraka eļļa ātri novērš nervu pārpūli, palīdz pret bezmiegu un nakts bailēm. Tai ir pretiekaisuma iedarbība uz aizdeguni un elpošanas orgāniem. Vīraka eļļu izmanto arī kā līdzekli pret astmu un krampjiem.

Attēlu rezultāti vaicājumam “incense”

Lauru eļļa noņem As**svadu, zarnu trakta un žultsceļu spazmas.

Attēlu rezultāti vaicājumam “laura leaf”

Rozmarīna eļļa paaugstina koncentrēšanās spējas, stimulē sirdsdarbību un nervu sistēmu.

Attēlu rezultāti vaicājumam “rosemary”

Kumelīšu eļļa labvēlīgi iedarbojas uz nervu un gremošanas sistēmu, novērš depresiju, neirozes un normalizē miegu. Tai ir pretiekaisuma iedarbība piņņu un strutainu pūtīšu gadījumā.

Attēlu rezultāti vaicājumam “camomile”

Rožu eļļai piemīt teicamas antiseptiskas īpašības, tā paaugstina potenci, tiek izmantota ginekoloģisko slimību, stresa un nervu pārpūles ārstēšanā.

Attēlu rezultāti vaicājumam “rose oil”

Sandala eļļa ārstē elpceļu iekaisuma Sli**bas, uzlabo As**sriti, palīdz pret galvas reiboņiem, sliktu dūšu, attīra organismu no sārņiem. Efektīva pret vēnu varikozi, prostatītu un mazspēju.

Attēlu rezultāti vaicājumam “sandalwood”

Citrusaugu (apelsīnu, greipfrūtu, citronu, mandarīnu) eļļa noņem nogurumu, uzlabo garastāvokli, palīdz pret depresiju. Tās ļoti bieži lieto pret hipovitaminozi, novājinātu nervu sistēmu, pārpūli. Vēl citrusaugu eļļas normalizē ogļhidrātu un tauku maiņas procesus organismā un veicina ķermeņa masas samazināšanos.

Attēlu rezultāti vaicājumam “grapefruit”

Eikalipta eļļai piemīt spēcīga antiseptiska iedarbība, tāpēc to visbiežāk lieto respiratoro saslimšanu (saaukstēšanās, gripas, angīnas, sinusīta u.c.) ārstēšanai un profilaksei.

Attēlu rezultāti vaicājumam “eucalyptus oil”

Uzmanību! Ēteriskās eļļas ir ļoti spēcīgs ārstniecības līdzeklis, tāpēc izmantot tās var ne visi un ne vienmēr. !Piemēram, pēc miokarda infarkta un insulta nedrīkst lietot bazilika, koriandra un priedes ēterisko eļļu, jo tās izraisa krasi As**svadu sašaurināšanos un var izraisīt slimnieka stāvokļa pasliktināšanos.

Hipertonijas slimniekiem jāizvairās no rozmarīna, salvijas un timiāna aromātiem, bet ar epilepsiju sirgstošie cilvēki nedrīkst lietot rozmarīna, fenheļa, izopa un salvijas ēterisko eļļu. Savukārt sievietēm grūtniecības laikā jāatsakās no paegļa, salvijas, krustnagliņu, lauru, bazilika, tauksaknes, muskata, salvijas, fenheļa, izopa, majorāna, melisas, mirres, rozmarīna un mazā mārsila ēteriskās eļļas.

Leave a Comment