Gardēži atspēko piecus mītus par saldējumu; #5 tiešām tevi pārsteigs

la29_2

2. Saldējuma dzimtene ir Itālija

Leģendām apvīts ir arī stāsts par saldējuma dzimteni. Kā norāda Rimi gardēžu šefpavārs Normunds Baranovskis, lai gan Itālija ir valsts, kas visā pasaulē pazīstama ar slaveno gelato, saldējums pirmo reizi tika pagatavots Ķīnā. “Tiek uzskatīts, ka pirmais saldējums pagatavots, sasaldējot rīsu un piena maisījumu. Uz Itāliju, kur šobrīd tas ir viens no iecienītākajiem desertiem, saldējuma gatavošanas mākslu 13. gadsimtā atvedis tirgonis un ceļotājs Marko Polo. Tādēļ Itālijā ir ļoti bagātas saldējuma gatavošanas tradīcijas,” komentē šefpavārs.

3. Saldējums vienmēr ir salds

Saldējuma garšu variācijas ir patiešām plašas – sākot no jau tik ierastās vaniļas un šokolādes, beidzot ar dažādu eksotisku augļu, ogu un citu kārumu garšām. Tādēļ arī mēdzam asociēt saldējumu ar saldu desertu. Tomēr arī šis mīts ir maldīgs. “Līdzās saldējuma tradicionālajām garšām daudzviet pasaulē atzinību guvis, piemēram, austeru, sparģeļu, šķiņķa, krabju, parmezāna vai bazilika-avokado saldējums,” stāsta Rimi gardēdis Normunds Baranovskis.

4. Vissvarīgākā saldējuma sastāvdaļa- piens

Tiesa, saldējums lielākoties sastāv no piena, cukura un dažādām piedevām, bet bez gaisa iekulšanas saldējuma masā tas būtu vien dažādu garšu ledus. “Tieši pateicoties gaisam, saldējums iegūst vieglu tekstūru, un pēc saldējuma baudīšanas vēderā nerodas smaguma sajūta,” skaidro šefpavārs.

5. 1000 ml saldējuma=1 kg saldējuma

Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce par prieku visiem saldējuma cienītājiem, kuri rūpīgi seko līdzi uzņemto kaloriju daudzuma, atspēko arī šo maldīgo pieņēmumu: “Saldējuma pagatavošanas process paredz putošanu, kurā tiek palielināts arī apjoms, taču ne svars. Uz iepakojumiem lielākoties tiek norādīts tikai tilpums mililitros, kas nav vienlīdzīgs ar svaru kilogramos, līdz ar to, aprēķinot vienas porcijas kaloriju daudzumu, var kļūdīties.

la.lv

Leave a Comment