Iedziļināsimies vienkāršajā – kāpēc mēs smejamies?

1

Smiekli mūs atšķir no visām citām dzīvajām būtnēm. Nākamreiz par to iedomājies, kad ej cauri tumšam, spocīgam mežam, klausoties dzīvnieku radītajās skaņās – kad tu smejies, tu izdves skaņas, kas dzīvniekiem ir tikpat svešas un biedējošas, kā skaņas, ko rada viņi un kas biedējošas šķiet tev.

Smiekli ir mehānisms, kas piemīt katram cilvēkam, tā ir daļa no cilvēka “vārdu krājuma”. Pasaulē ir tūkstošiem valodu, tūkstošiem dialektu, bet visi smejas vienā un tajā pašā valodā. Un patiesībā pat bērniem, kuri piedzimst kurli un mēmi, ir spēja smieties, lai arī cik pārsteidzoši tas nešķistu.

Sociālā saderība

Smiekli lielākajā daļā gadījumu ir spontāni, tādēļ tie lieliski noder sociālās situācijās. Smiekli ļauj cilvēkam izskatīties “siltākam”, autoratīvam, kooperatīvam vai ietekmīgam.

Līdzīgi kā īsas sarunas, smiekli spēlē līdzīgu lomu sociālā kontakta veidošanā – ar smiekliem tiek veidotas draudzības. Tos cilvēkus, ar kuriem pavadi laiku, definē tas, ka jūs kopā smejaties.

Smejies līdz labākai Vese***ai?

Vairākos pētījumos ir minēts, ka smiekli uzlabo veselību, jo tie ir saistīti ar pozitīvām emocijām.

To, ka smiekli ir terapeitiski, popularizēja Normans Kazins viņa 1976. gada rakstā, kurš tika publicēts The New England Journal of Medicine žurnālā. Tajā Kazins raksstīja par to, ka viņš saista savas bēdas ar dzīvībai bīstamu deģeneratīvo slimību (ankilozējošo spondilītu), kas viņam piemita, un veiksmīgo ārstēšanas kursu ar C vitamīnu.

Lasi vēl: 5 iemesli, kāpēc mēs neiemīlamies

Tika veikts pētījums, kurā pierādījās, ka bērni, skatoties smieklīgus video, kamēr viņu rokas bija ledus aukstā ūdenī, vieglāk panesa sāpes. Kādēļ? Bērni, kuri smējās vairāk, aprakstīja pieredzi kā mazāk nepatīkamu, tāpat viņiem bija zemāks kortizola (stresa hormona) līmenis.

Psihoterapeits Stefans Višerts apgalvo, ka cilvēki smejas, lai pārvarētu nemieru. Un pats labākais ir tas, ka smiekli izraisa smieklus – tie ir lipīgi, tādēļ, ja vēlies uzlabot kāda garastāvokli, tad vienkārši smejies – visticamāk, ka otrs sāks smieties tev līdzi.

Avots: webmd.com

Leave a Comment