Informē parlamentāriešus par Latvijas atpalicību jaunāko medikamentu pieejamībā vēža pacientiem

Latvijā jaunākās paaudzes zāles ir pieejamas teju uz pusi mazākam vēža diagnožu skaitam nekā Lietuvā un Igaunijā, liecina šodien Saeimā Sabiedrības Vese***as apakškomisijas sēdē iesniegtie dati, ko apkopojusi Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA).

Analizējot zāļu pieejamību pēc audzēja lokalizācijas (kopskaitā 29), SIFFA konstatējusi, ka Latvijā pacientiem ir pieejamas jaunās zāles 29 dažādām vēža diagnozēm, Lietuvā – divreiz vairāk jeb 61, bet Igaunijā – 52.

“Šie dati skaidri apliecina, ka Latvijā vēža pacientu nodrošinājums ar jaunākās paaudzes zālēm ļoti ievērojami atpaliek no pārējām Baltijas valstīm. Diemžēl arī onkoloģijas nozares finansējums mūsu valstī joprojām ir viens no zemākajiem Eiropā. Ja politikas veidotāji nemainīs šo situāciju, ir pamatotas bažas, vai Latvijai izdosies būtiski samazināt vēža pacientu mirstību un pagarināt dzīvildzes rādītājus, kā to paredz 2016.gadā valstī uzsāktā onkoloģijas nozares reforma,” uzsver dr. Valters Bolēvics, SIFFA izpilddirektors.

Kā norāda V.Bolēvics, vēža ārstēšanā pēdējo gadu laikā pasaulē panāktas milzīgas izmaiņas, kas ļauj šo slimību uztvert nevis kā Nā*es spriedumu, bet gan hronisku slimību ar labu prognozi.

“Inovatīvās vēža zāles, kas palēnām kļūst pieejamākas arī Latvijā, arvien biežāk vairs nav vienkārši zāles konkrētai diagnozei, bet gan katram pacientam individuāli piemērota mērķterapija vai imūnterapija. Mūsu, zāļu ražotāju, mērķis, ir radīt iespēju arī Latvijas pacientiem saņemt labāko iespējamo medikamentozo terapiju vēža ārstēšanai, kāda jau šobrīd tiek nodrošināta ne tikai attīstītajās Eiropas valstīs, bet arī kaimiņos Lietuvā un Igaunijā,” uzsver V.Bolēvics.

Lai uzlabotu zāļu pieejamību vēža slimniekiem, Latvijā pārstāvētie ārvalstu zāļu ražotāji aicina Vese***as politikas veidotājus palielināt onkoloģijas nozares finansējumu, mazinot Latvijas atpalicību vēža ārstēšanā un tuvinot to Eiropas valstu vidējam līmenim.

“Bez papildu finansējuma nebūs iespējams pildīt arī tos uzdevumus onkoloģijas nozares sakārtošanai, kas iekļauti Ministru kabineta apstiprinātajā dokumentā “Vese***as aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2017.-2020.gadam”, uzsver V.Bolēvics.

V.Bolēvis atgādina, ka vēzis jau tagad Eiropas Savienībā ir otrais visbiežāk sastopamais Nā*es cēlonis aiz sirds un As**svadu slimībām. Sabiedrībai novecojot, vēža izplatība arvien pieaug. Līdz 75 gadu vecumam šī diagnoze Eiropā var skart katru trešo vīrieti un katru ceturto sievieti.

Uzziņai

SIFFA biedri, kopskaitā 19, ir pasaulē lielākie farmaceitiskās produkcijas ražotāji, kas pēc apgrozījuma un tirgus kapitalizācijas ir pasaules lielālo uzņēmumu vidū. Asociācijas biedri veic gan medikamentu ražošanu, gan jaunu medikamentu izstrādi un izpēti. Asociācijas biedru ieguldījums Latvijas Vese***as aprūpes sistēmā pēdējo trīs gadu laikā pārsniedzis 21 miljonu eiro. Tas aptver gan tiešās investīcijas un dāvinājumus, gan ieguldījumus izglītībā, pētniecībā un attīstībā.

Leave a Comment