Interesanta ķīmija: kāpēc ir vieglāk saplēst papīru, kad tas ir slapjš

Papīra ķīmiskā struktūra mainās, saskaroties ar ūdeni, un eksperti paskaidroja, kā tas notiek.

Droši vien katram dzīvē ir bijuši gadījumi, kad uz papīra uzlej parastu ūdeni, tēju vai kafiju. Vai arī ar salvetēm mēģināja noslaucīt mitrumu no galda. Šajā gadījumā papīrs kļuva trausls un to varēja ļoti viegli saplēst. Bet kāpēc papīru ir tik viegli saplēsts, kad tas ir slapjš?

Saskaņā ar Apvienotās Karalistes papīra ekspertes Šarlotes Skotas-Pārkeres teikto, tas viss ir saistīts ar papīra ķīmisko struktūru. Galu galā tā ir celulozes šķiedru kolekcija, kas ir savstarpēji savienotas.

Šīs šķiedras ir savienotas ar izciļņiem uz atsevišķām celulozes šķipsnām, taču tās ir savienotas arī ar ūdeņraža saitēm. Šī ir viena no svarīgākajām mijiedarbībām ķīmijā.

Dažas molekulas, piemēram, magnēts ar dažādiem lādiņiem, tiek piesaistītas viena otrai ar dažādiem galiem, un tas tās satur kopā.

Lasi vēl: Pieredzējušu dārzkopju noslēpumi: kā pirms ziemas iestādīt sīpolus

Šāda veida mijiedarbība, ūdeņraža saites, ir raksturīga molekulām, kurās skābeklis ir saistīts ar ūdeņradi, jo īpaši tas attiecas uz ūdeni. Gadās, ka celulozes pavedieni ir pārklāti ar skābekļa-ūdeņraža izciļņiem, kas tos satur kopā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment