Internetā sācies vārdu karš ar krieviem par Eirovīzijas balsojumu – emocijas sakāpinātas

Kā zināms, Džamalas dziesma “1944” vēsta par Krimas tatāru deportāciju Josifa Staļina diktatūras laikā. Dziesma “1944” attiecas uz gadu, kad Krimas tatāri tika deportēti no savas dzimtenes uz Vidusāziju. Daudzi no viņiem nomira brauciena laikā vai nomira no bada neauglīgajās stepēs pēc ierašanās izsūtījuma vietā. Līdz pat astoņdesmitajiem gadiem viņiem bija aizliegts atgriezties Krimā.

Ņemot vērā politisko situāciju ap Krimu (to ir aneksējusi Krievija), daudzi uzskatīja, ka šī dziesma ir ar politisko zemtekstu arī mūsdienu kontekstā. Tomēr galu galā dziesma tika pielaista konkursam.

Tagad interneta vietnēs un sociālajos tīklos krievi uzsākuši īstenu vārdu karu, apgalvojot, ka Krievijai uzvara dziesmu konkursā ir nozagta. Tā viens komentētājs raksta – “Žūrijas balsojums bija politisks. Skatītāji pārliecinoši pirmajā vietā iebalsoja Krieviju, bet politiski angažētās žūrijas par uzvarētāju uztaisīja Ukrainu”!

Šim komentāram gan pamatoti kāds cits lietotājs norādīja, ka žūriju balsojumā pārliecinoši uzvarēja Austrālija, nevis Ukraina, savukārt par politisku balsojumu vairāk būtu jāuzskata tieši skatītāju balsojumi, kur krietni vairāk nostrādā kaimiņu būšanas un etniskās saites.  Tieši tas arī esot viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Austrālija no skatītājiem saņēma salīdzinoši mazāk balsu – tā atrodas otrā pasaules malā un tai nav “kaimiņu balsojuma” ietekmes.

Ļoti daudzi krievu komentētāji norāda, ka Lazarevam uzvara atņemta, lai “sodītu” Krieviju par Krimas aneksiju un iejaukšanos Sīrijas karā. Daudzi arī saskatīja ASV pirkstu… Krievu sašutums gan ir saprotams! Pirms konkursa Lazareva uzvara tika uzskatīta par bez maz vai notikušu faktu, bet beigās pietrūka ļoti maz!

 

COMMENTS

  • <cite class="fn">Latvijas Antiglobalisti</cite>

    Kā gan citādi .šovenistiem nav citas izejas.
    TOTIES EIROPA PARĀDĪJA,KA HUILAS MOSKAĻU PROPOGANDA NAV SANIEGUSI SAVU MĒRĶI,UN TĀ IR DIVKĀRTĒJA MOSKAĻU IZGĀŠANĀS.

Leave a Comment