Izaicini savus stereotipus par diagnozēm sarunu festivālā LAMPA!

Vai Tu sniegtu roku cilvēkam, ja zinātu, ka viņam ir HIV? Vai Tu veidotu attiecības, ja zinātu, ka iecerētajai ir psihiska saslimšana? Vai slimnieki, kuru diagnozes izraisa diskutabls dzīvesveids, ir “paši vainīgi un nav jāārstē”? Šos stereotipiskos jautājumus par atsevišķām slimībām un diagnozēm, bet patiesībā – par mums pašiem, par mūsu aizspriedumiem – aktualizēsim sarunu festivālā LAMPA sestdien, 30. jūnijā plkst. 16:00 uz skatuves STARO. Savukārt Stereotipu telts, kur katrs LAMPAS apmeklētājs varēs pārbaudīt savu toleranci, darbosies abas LAMPAS norises dienas.
Slimību diagnozes mēdz būt dažādas, bet iemesls viens – kauns no savas diagnozes. Sli**bas ignorēšana, slēpšana, izvairīšanās no ārstēšanās līdz pēdējam brīdim. Kādēļ? Jo virkne slimību nes sev līdzi zināmu stigmu. Pat, ja cilvēks ārstējas, viņš cenšas diagnozi noslēpt arī no saviem ģimenes locekļiem, draugiem un ģimenes ārsta. Vienu no lielākajām stigmām Latvijā nes HIV, kā arī psihisko saslimšanu un elpceļu slimību pacienti, kas ir sajutuši līdzīgu attieksmi.
LAMPĀ, kuras vadmotīvs šogad ir “Uzticēšanās”, aicinām atklāti runāt par diagnozēm, kuras ir stigmatizētas, kuras pacienti slēpj un neārstē. Kā veidojas sabiedrības attieksme un kā to varam mainīt, kā mums būt zinošākiem, atvērtākiem un iejūtīgākiem? Aicināsim uz sarunu trīs dažādu diagnožu pacientus – HIV, psihiskās saslimšanas un hroniskas elpceļu saslimšanas pacientu, kā arī ārsti infektoloģi Ingu Ažiņu, psihoterapeitu Voldemāru Švarcu un sociālantropoloģi Agitu Lūsi. Sarunu virzīs pasniedzēja un žurnāliste Ieva Adamss.
Stereotipu teltī “Vai Tu sniegsi man roku?” gan 29., gan 30. jūnijā ikkatrs LAMPAS viesis varēs izaicināt savus stereotipus un pārbaudīt sevi – sniegt vai nesniegt roku cilvēkam, zinot, ka viņam ir HIV.
Sarunu par diagnožu stigmu un stereotipu telti organizē “LEAD. Korporatīvā komunikācija” sadarbībā ar biedrību “AGIHAS”, aktivitāti atbalsta SIA “GlaxoSmithKline Latvia”.

Leave a Comment