Izmēģini ŠĪS receptes un aizmirsti par sāpošām kājām!

aromatic relaxing foot bath pedispa
Sasprēgājuši papēži

Vēl vakar viss bija labākajā kārtībā, bet šorīt papēžu rajonā jūtamas izteiktas sāpes – tādas, kādas mēdz būt nobrāzuma vai sagriezuma gadījumā.

Vainīga ir izveidojusies “plaisiņa”, un labi, ja tā ir tikai viena, jo parasti šī nelaime mēdz būt daudzskaitlīga. Vienota viedokļa, kas īsti izprovocē papēžu sasprēgāšanu, nav. Daļa speciālistu uzskata, ka pie vainas ir hormonālā fona izmaiņas organismā, citi domā, ka tā āda reaģē, ja tiek valkāti neērti apavi, vēl citi ir pārliecināti, ka problēmas izraisītājs ir vīrusu infekcijas. Vienisprātis speciālisti ir tikai vienā jautājumā, proti, āda mēdz sasprēgāt tikai tad, ja kājas nesaņem pareizu higiēnisko kopšanu vai arī netiek koptas vispār.

Kā novērst problēmu: sasprēgājusi pēdu āda ātri un labi sadzīst, ja to ieziež ar augu eļļu.

Kā sevi pasargāt priekšdienās: katru vakaru pēdas ir rūpīgi jāaplūko, vai nav radušās kādas nevēlamas izmaiņas. Nekad nekas nerodas pēkšņi, katrai kaitei mēdz būt sākotnējas izpausmes. Lai pēdu āda būtu mīksta, tā jākopj un ik vakaru jāieziež ar kājām domātu krēmu.

Tulznas

Viena no sāpīgākajām un grūtāk dziedējamām nelaimēm, kas var atgadīties kājām, ir tulznas. Čulga, jēlums, bet vēlāk raupjie audi bijušās tulznas vietā diezgan būtiski traucē ierasto ikdienas dzīvi. Pieņemts uzskatīt, ka tulznu rašanās cēlonis ir neērti apavi. Tā tas, protams, ir vairumā gadījumu, bet ne vienmēr. Ja apavi ir ērti, bet no tulznām nav glābiņa, tas nozīmē
tikai vienu: organisms izjūt asu A vitamīna deficītu.

Kā novērst problēmu: ja situācija aizgājusi pārāk tālu un tulzna ir sena un cieta, labāk doties pie speciālista, jo tikai ar mājas līdzekļiem tādu izārstēt nevar. Toties “svaigas” tulznas viegli padodas dažādu mīkstinošu vanniņu iedarbībai.

Kā sevi pasargāt priekšdienās: pirmkārt, pareizi jāizvēlas apavi (vēlams no dabiskas ādas), lai to ievalkāšanai nebūtu vajadzīgi gari mēneši. Otrkārt, jāparūpējas, lai organisms regulāri saņemtu A vitamīnu. Lai tas tā notiktu, pilnīgi pietiek apēst vienu burkānu dienā.

Lasi arī: Pieber savam šampūnam šķipsniņu sāls… rezultāts Tevi pārsteigs!

Sāpes muskuļos

Parasti tās parādās, kad kājas nogurušas, bet nogurt kājas sākušas ļoti ātri. Pietiek noiet kājām divus kvartālus, un lieli jau smeldz. Sevišķi nepatīkamas šīs ne pārāk stiprās, taču jūtamās sāpes ir vakarā pirms gulētiešanas, jo neļauj mierīgi aizmigt. Šajā gadījumā savu “pirkstu” pielicis gan vecums, gan fiziskās slodzes trūkums. Muskuļi laika gaitā atslābuši, kļuvuši ļenganāki, vairs nespēj un arī negrib sniegt atbalstu ilgākas iešanas laikā.

Kā novērst problēmu: ātri noņemt smeldzošās sāpes var pamēģināt, apsēžoties pa “turku” modei. Iesākumā varbūt šķitīs, ka sāpju sajūtas tikai pastiprinās, taču jau pēc pāris minūtēm tās pāries. Pēc tam ieteicams kājas līdz pat cirkšņiem apliet ar vēsu ūdeni un kādu brītiņu pagulēt.

Kā sevi pasargāt priekšdienās: protams, bez vingrošanas šajā gadījumā neiztikt, jo muskuļi ir jātrenē un, pastiprinot As**sriti, jāatgriež tiem tonuss. Ir kāds pavisam vienkāršs vingrojums: guļot gultā, ar kāju pirkstiem jāsatver palags un jāpavelk uz augšu vai arī, ja nākas ilgstoši stāvēt uz vienas vietas, pacelties pirkstgalos un atkal nostāties normāli. Ideāls līdzeklis ir braukšana ar divriteni.

Sēnītes

Ja kāju nagi kļuvuši dzeltenīgi, pirkstu starpas niez, bet uz pēdapakšām parādījušies aizdomīgi sarkani punktiņi, tas nozīmē tikai vienu – sevi pieteikusi sēnīšSli**ba. Visvienkāršākais un izplatītākais veids, kā to saķert, ir sveši apavi, kā arī sabiedriskas vietas, kur nākas pastaigāt basām kājām. Taču absolūti visiem sēnītes klāt nelīp. Tās parast par savu upuri izvēlas cilvēkus ar novājinātu imunitāti, kā arī tos, kam ir sirds-As**svadu kaites.

Kā novērst problēmu: ļoti ieteicama vizīte pie dermatologa. Mājas apstākļos kājas var ieziest ar krēmu, kas satur tējas koka eļļu – dabisku antibiotiku, kura spēj apturēt infekcijas attīstību.

Kā sevi pasargāt priekšdienās: pirmām kārtām kājām vienmēr jābūt tīrām, sausām un jāvalkā ir tikai savas čības. Jāizvairās valkāt apavus un zeķes, kurās kājas “neelpo”, stipri svīst un tā rada ideālus apstākļus sēnīšslimību uzplaukumam.

Ieaudzis nags

Ja ir sajūta (īpaši, sperot soli), ka kāds kājas īkšķa nagu it kā savēris ar knaiblēm un cenšas to izraut, tas liecina, ka nags sācis ieaugt pirksta mīkstajos audos. Kāpēc tā notiek, grūti pateikt. Kādam cēlonis var būt iedzimts naga plāksnītes defekts, kura dēļ nags aug nevis taisni uz priekšu, bet gan uz leju vai sāniem. Citam pie vainas var būt neērti apavi, kuros nags ticis saliekts un turpinājis augt nepareizā virzienā. Bet reizēm sev šīs ciešanas cilvēks sagādā pats – ja nagi netiek laikus rūpīgi apgriezti, tie, sajutuši brīvību, sāk augt “pēc sava prāta un saprašanas”.

Kā novērst problēmu: diemžēl nereti šādos gadījumos nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Ja nags vēl nav ieaudzis pārāk dziļi, var pamēģināt atliekt ieaugušo stūrīti ar manikīra šķērītēm un tūlīt pat nogriezt. Pēc tam savainotā vieta noteikti jāapstrādā ar kādu antiseptiķi.

Kā sevi pasargāt priekšdienās: ļoti vienkārši – regulāri, nevis no reizes līdz reizei, apgriezt nagus. Pamanīt, ka nagam radusies tendence ieaugt, var vēl pirms kritiskā momentā iestāšanās.

Lasi arī: Veids, kā atvadīties no sausiem un saplaisājušiem papēžiem!

Tipiska trauma

Reizēm mēdz būt tā, ka kāja tik viegli sametas, ka cilvēks pat to nepamana, jo nekādu izmežģījuma pazīmju nav. Taču paiet pāris dienas un pēkšņi iešana sagādā tik stipras sāpes, ka acīs sariešas asaras. Tā ir tā sauktā prolongētā trauma. Tā ne pārāk nomāc ar nepatīkamām sajūtām, toties slēpj sevī “laika degli”, lai “uzsprāgtu” visnepiemērotākajā brīdī.

Kā novērst problēmu: sāpošajai vietai uz 30 minūtēm jāpieliek polietilēna maisiņā vai dvielī ietīts ledus. Labi palīdz arī pareizi uzlikta elastīgā saite.

Tautas medicīna iesaka

Pret tulznām

* Divos litros ūdens izšķīdina 1 ēdamkaroti dzeramās sodas, 1 ēdamkaroti saimniecības ziepju skaidiņas un 1 ēdamkaroti ožamā spirta. Izmanto 40 minūšu ilgai kāju vannai. Atmiekšķējušās tulznas nokasa ar pumeku vai speciālu asu suku, bet pēc tam problemātiskās vietas ieziež ar dezinficējošu un mīkstinošu līdzekli. Nepieciešamības gadījumā procedūru atkārto 2-3 reizes.

Pret noguruma izraisītām sāpēm

* Pagatavo kumelīšu un piparmētru maisījuma uzlējumu, pievieno nedaudz sāli, atdzesē un izmanto nomierinošai kāju vannai.

* Norīvē kājas ar ledū sasaldētu piparmētru uzlējumu.

* Kokvilnas zeķes samitrina vieglā etiķūdenī vai sālsūdenī, uzvelk kājās, bet tām virsū – vilnas zeķes. Šādu kompresi var atstāt uz visu nakti. Procedūru atkārto katru otro dienu.

* Rozmarīna novārījumā (ņem krietnu sauju uz litru ūdens) samitrina dvieli un aptin potītēm. Labāk to darīt guļus, paliekot zem kājām spilvenu.
Pret kāju svīšanu

* Pēdu vanniņai pagatavo žāvētu bērza lapu uzlējumu (attiecībā 1:10). Procedūras ilgums 10-15 minūtes. Pēc tam kājas nosusina. Atkārto 3 reizes nedēļā.

* Ņem 300 g ozola mizas, aplej ar 2 litriem ūdens, pusstundu vāra, tad pievieno vēl 2 litrus ūdens. Iegūtajā novārījumā iemērc pēdas uz 20-30 minūtēm.

* Pagatavo ievas lapu uzlējumu vai novārījumu (attiecībā 1:10) un vanno pēdas 10-15 minūtes. Procedūru atkārto 2-3 reizes nedēļā.
Pret sasprēgājušu pēdu ādu

* Vienādās daļās sajauc bišu vasku, parafīnu un salicilskābi. Maisījumu uzsilda un ar tajā samitrinātu vates tamponu apziež sasprēgājušās vietas. Kad pirmā kārtiņa apžuvusi, uzziež otru, tad trešo. Pēc tam apsaitē un tur diennakti. Pēc tam sagatavo ziepju un sodas vanniņu, noņem plēvīti un problemātisko vietu apstrādā ar pumeku.

* Kliņģerīšu ziedus aplej ar augu eļļu (attiecībā 1:10), 12 stundas nostādina, pēc tam pusstundu karsē ūdens peldē un izkāš. Apziež sasprēgājušās vietas un uz 2 stundām pēdu apsaitē.

Leave a Comment