Izrāde provokācija – “Pēdējā Ļeņina eglīte”

24. oktobrī plkst. 19:00 teātra namā “Jūras vārti” būs skatāma Jaunā Rīgas teātra izrāde “Pēdējā Ļeņina eglīte”, ko iestudējuma režisors Uldis Tīrons raksturo kā “cilvēka ilgas pēc nemirstības”.

Iestudējums veidots, balstoties uz vēsturiskiem dokumentiem par Ļeņina slimību un viņa dzīves pēdējiem mirkļiem latviešu strēlnieku apsardzībā. Izrādes dramaturģiskā materiāla pamatā ir Ļeņina sanitāru 1923. gadā rakstītās piezīmes un dienasgrāmatas. Lomās Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Inga Tropa, Kaspars Znotiņš, Ģirts Krūmiņš, Varis Piņķis, Toms Veličko, Ivars Krasts un Emīls Krūmiņš.

“Kāpēc Ļeņins tagad, Latvijā, simt gadus pēc Oktobra revolūcijas? Protams, tā nav sagadīšanās, ka “Pēdējās Ļeņina eglītes” pirmizrāde notika 2017. gada oktobrī. Bet kāpēc Krievijas televīzijās plaši atzīmētā Oktobra revolūcijas simtgade ir notikums, kam pievērst uzmanību šeit? Ulda Tīrona izrāde atbild uz šo jautājumu. Ne tikai tāpēc, ka joprojām nevaram atgūties no Ļeņina politiskā mantojuma sekām. Tiem, kas dzīvojuši PSRS, Ļeņins ir realitāte, kuras absurditāte šodienas skatījumā to nepadara par nebijušu. Nav pat runa par ticību – laikā, kad Dievs bija aizliegts, tika sagādāts elks, kura pielūgsmē arī bez pārliecības esam piedalījušies. Tāpēc domāju, ka Ulda Tīrona izrādes mērķauditorija ir tie, kuri ar šo elkdievību ir nodarbojušies, kaut tikai formāli izpildot rituālus – ar nozīmīti pie sirds, ar kaklautu, bungām, pionieru līnijām u.tml.” (teātra kritiķe Līvija Dūmiņa).

Leave a Comment