Izvēlamies bez ķīmijas! Kas jāzina ikvienam, dodoties uz tirgu, lai iegādātos jaunos kartupeļus?

Pavasara saule un siltums atnes ne vien dabas atmodu, bet arī tik ļoti gaidīto jauno kartupeļu sezonu.

Šie kraukšķīgie, sulīgie un daudzpusīgie dārzeņi ir iecienīts gardums gan ikdienas maltītēs, gan svētku galdā. Taču, dodot uz tirgu iepirkties, rodas jautājums – kā atšķirt patiesi kvalitatīvus kartupeļus no tiem, kas audzēti, izmantojot pārmērīgu ķimikāliju daudzumu?

Izvēloties jaunos kartupeļus, vērsiet uzmanību uz šādām pazīmēm:

Izmērs un forma: Ideāli jaunie kartupeļi ir nelieli, aptuveni vistas olas lielumā, ar gludu, viendabīgu virsmu. Izvairieties no pārāk lieliem vai deformētiem kartupeļiem, kas var liecināt par nepareizu audzēšanas praksi.

Lasi vēl: Nedēļas zvaigžņu prognoze no 2024. gada 27. maija līdz 2. jūnijam: īpašu piesardzību ir vēlams ievērot piektdien, it īpaši Ūdensvīriem!

Speciālisti iesaka neņemt pārāk lielus vai pārāk mazus kartupeļus. Mazos ir grūti tīrīt, bet lielie, iespējams, ir audzēti, izmantojot ķīmisko mēslojumu.

Labāk izvēlēties vidēja izmēra sakņu dārzeņus ar veselām un nebojātām mizām bez dažādiem traipiem.

Miza: Kvalitatīviem jaunajiem kartupeļiem miza ir plāna un viegli nolobāma. Izvairieties no kartupeļiem ar biezu, tumšu vai grauzēju bojātu mizu.

Varat mēģināt berzēt dārzeņu ar pirkstu un, ja miza viegli atkrīt, tas norāda uz produkta kvalitāti.

Acu skaits: Jaunajiem kartupeļiem ir maz acu, parasti ne vairāk kā 10 uz vienu bumbuli. Liels acu skaits var liecināt par pārāk gatavu vai šķirnes īpatnībām.

Krāsa: Jauno kartupeļu krāsa var atšķirties atkarībā no šķirnes, taču parasti tā ir dzeltenīga, bēša vai gaiši brūna.

Izvairieties no kartupeļiem ar zaļganām vai zilganām zonām, kas var liecināt par solanīna klātbūtni – toksisku vielu, kas var izraisīt saindēšanos.

Speciālisti atzīmē, ka melni plankumi uz kartupeļiem ir zīme, ka dārzenis “cieš” no vēlīnās puves. Tāpēc šāda produkta iegāde nav laba ideja.

Cietums: Nospiežot uz jauna kartupeļa, tam vajadzētu būt nedaudz cietam. Pārāk mīksti kartupeļi var liecināt par bojājumiem vai pārgatavotību.

Lasi vēl: Zvaigžņu un planētu prognoze 2024. gada jūnijam: situācija nebūs labvēlīga, tāpēc būs jāmeklē veidi kā pielāgoties!

Klienti arī var mēģināt uzspiest ar savu nagu uz kartupeli. Ja caurumā parādās ūdens, dārzeņus no šīs vietas labāk neņemt. Tas liek domāt, ka kartupeļi tika apmigloti ar “ķimikālijām”.

Izcelsme: Atbalstot vietējos zemniekus, ne tikai iegūsiet svaigus un garšīgus produktus, bet arī veicināsiet vietējo ekonomiku. Izvēloties kartupeļus, vaicājiet pārdevējam par to izcelsmi un audzēšanas apstākļiem.

Papildus iepriekš minētajam, ievērojot dažus vienkāršus padomus, varēsiet ne vien baudīt garšīgus un veselīgus jaunos kartupeļus, bet arī mazināt pesticīdu ietekmi uz savu veselību un vidi:

Pērciet kartupeļus no uzticamiem pārdevējiem: Izvēlieties tirgus laukumus, kur saimnieki paši audzē un pārdod savu produkciju, vai sertificētus bioloģiskās lauksaimniecības produktus.

Uzziniet par audzēšanas metodēm: Ja iespējams, aprunājieties ar zemnieku par to, kādi mēslošanas līdzekļi un pesticīdi tika izmantoti kartupeļu audzēšanā.

Izvēlieties vietējās šķirnes: Vietējās kartupeļu šķirnes parasti ir mazāk uzņēmīgas pret kaitēkļiem un slimībām, tāpēc to audzēšanā var būt nepieciešams mazāk pesticīdu.

Mazgājiet kartupeļus pirms lietošanas: Lai gan miza satur lielu daļu uzturvielu, tā var saturēt arī pesticīdu atlikumus. Tāpēc pirms lietošanas ieteicams kartupeļus rūpīgi nomazgāt zem tekoša ūdens.

Izbaudiet vasaras garšu un dodieties uz tirgu pēc svaigiem, kvalitatīviem jaunajiem kartupeļiem! Atbildīga izvēle un apzināta pieeja ļaus ne vien baudīt gardu maltīti, bet arī rūpēties par savu veselību un apkārtējo vidi.

Leave a Comment