Jūrmalā pastāv aizdomas, ka daži biznesi, kas uzdodas par viesu namiem, patiesībā ir pārģērbušies dzīvokļu uzņēmumi.

Vērtīgo zemes gabalu īpašnieki Jūrmalā vienmēr cenšas apiet likumu. Jūrmalas aizsardzības biedrība dzina trauksmi – iespējams, viesu namu aizsegā atkal uzplaukst dzīvokļu tirdzniecība.

Līdzīgi gadījumi ir bijuši pēdējo astoņu gadu laikā. Atbildīgās ministrijas nav varējušas noskaidrot, vai šāda prakse ir likumīga. Jūrmalas pilsētas domes deputāts un “Jūrmalas aizsardzības biedrības” valdes loceklis Uldis Kronblūms ir veltījis Jūrmalas dabas skaistuma saglabāšanai. Parādīju LTV zemes gabalu kāpu aizsargjoslā Jūrmalā, Bulduros. Zemi klāja smilšu kāpas, un skats bija vienkārši satriecošs. Kaimiņu villa un tai blakus esošā tukšā zemes gabals pieder nu jau likvidētās bankas “Parex” kādreizējā akcionāra Valērija Kargina ģimenei. Tur plānots būvēt viesu namu. Šo plānu ir apstiprinājusi Jūrmalas dome un vairākas citas valsts institūcijas. Kronblūmam ir aizdomas, ka iecerētais viesu nams izrādīsies kārtējais turīgo dzīvokļu nams, nevis viesu apmešanās vieta.

Jūrmalā tā nav pirmā reize. Slavenā Turaidas iela 17 atrodas Turaidas kvartālā. Vienā mirklī jaunā viesnīca no 2015. gada kļuva par daudzdzīvokļu māju. Lai gan tas ir projektēts tikai kā viesu nams, Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Vita Zvejniece komitejas sēdē skaidroja, ka to varētu izmantot arī citiem mērķiem. Viens no argumentiem, lai kāpu aizsargjoslā atļautu būvēt viesu māju, ir tas, ka kādreiz šajā teritorijā atradās karstās pirtis. Ēka izstrādes un būvniecības laikā visos dokumentos tiks dēvēta par viesu namu vai viesnīcu. Viesnīca, nododot ekspluatācijā, pārvēršas par daudzdzīvokļu māju, tiek veiktas izmaiņas zemesgrāmatā. Jūrmalas dome tolaik atbalstīja viesu namu celtniecību kā līdzekli tūristu piesaistei un darba vietu radīšanai.

Viesu nama celtniecību Karginu ģimenes īpašumā atbalstīja arī Bulduru domes attīstības un vides komiteja. Tomēr noteikt stingru robežu starp dzīvību un nāvi ir kā dzīvot viesu namā – neviens nevar izskaidrot, kā šie divi stāvokļi ir atšķirami. Zvejniece skaidroja, ka viesu namu var būvēt tikai pēc plānošanas dokumentiem, lokālplānojuma, detālplānojuma. Viens no argumentiem, lai kāpu aizsargjoslā atļautu būvēt viesu māju, ir tas, ka kādreiz šajā teritorijā atradās karstās pirtis.

Struktūra atradās pludmalē, nevis tika novietota apgabalā, kur atradās kapi. Cilvēkam, kurš nezina visu aiz tās esošo vēsturi, ēka vienkārši šķiet veca, nolietota celtne. Skaidrs, ka šeit ir kaut kādi pamati, un uz tiem kaut ko būvēs. Nē! Es nepadošos. Es turpināšu cīnīties. Kronblūms zināja teikt, ka koki tiks nocirsti un kāpa izrakta. 2014. gadā ne Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ne Ekonomikas ministrija nevarēja sniegt skaidru atbildi, vai dzīvokļu pārdošana viesu namu aizsegā bijusi likumīga.

Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļa rakstveida atbildē Latvijas Televīzijai uzsver, ka viesu namu sadalīšana iedomātās daļās nav pārsteidzoša vai nelikumīga. Tas nav nekas neparasts, un tajā nav nekā slikta. Taču situācijas, kad persona pērk istabu grupu viesu namā kā dzīvokli, var liecināt par pārdevēja negodprātīgu rīcību vai pircēja neapdomību, teikts atbildes vēstulē.

 

Leave a Comment