Mango un avokado var nogatavināt gan pasteidzinot procesu, gan pacietīgi gaidot.
Lai ātrāk nogatavotos, tropiskajam auglim nepieciešams stimuls. To var sniegt ābols vai banāns, jo dāsni izdala etilēnu – dabisku gāzi, kas veicina nogatavināšanās procesu. Papīra maisiņā kopā ar ābolu vai banānu ieliek cieto augli vai dārzeni un pēc 12–24 stundām pārbauda, kā gatavojas. Ja avokado vai mango ir pareizi uzglabāti transportēšanas laikā un nav ilgi turēti noliktavā, pēc diennakts tie būs gatavi, sulīgi un garšīgi.
Eksperimentējot iegādājos divus zaļus mango. Vienu turēju istabas temperatūrā, otru – maisiņā kopā ar banānu. Vientuļnieks uz virtuves palodzes gatavojās trīs dienas, līdz mazliet apvīta. Banāna klātbūtne mango iedvesmoja, un tas nogatavojās diennakts laikā.
Avokado rezultāts bija vēl ātrāks – kopā ar ābolu tas kļuva daudz mīkstāks jau pēc 12 stundām, kamēr otrs vientulībā gatavojās divas dienas. Jāpiebilst, ka nogatavošanās ātrums var mainīties atkarībā no augļa vai dārzeņa šķirnes un kvalitātes.
Nogatavošanās procesu var paātrināt mango vai avokado ieliekot papīra maisiņā un atstājot vaļā pavisam mazu spraudziņu. Auglis vai dārzenis izdala nedaudz etilēna, un, ja tam neļauj brīvi izplatīties telpā, šī gāze palīdz ātrāk nogatavoties.
Cietos, vēl negatavos augļus var ielikt rīsu vai kukurūzas graudos – arī tad etilēns vairāk saglabājas ap augli vai dārzeni un paātrina nogatavināšanās procesus.
Lasi vēl: 9 vērtīgākās avokado īpašības: samazina svaru un uztur normālu cukura līmeni asinīs
UZZIŅA
Ja augļus nevajag nogatavināt, rīkojas pretēji – liek atsevišķi no citiem, nevis skaisti izkārto uz augļu šķīvja.
Negatavus mango vai avokado neiesaka likt ledusskapī, jo gatavošanās process tiek bremzēts un mīkstums var kļūt nevis sulīgs, bet netīkami brūns un negaršīgs. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc mājās pārnests zaļš auglis tā arī nenogatavojas, – transportēšanas un uzglabāšanas laikā tas, visticamāk, ir apsaldējies.