Kā norūdīties tā, lai nerastos aukstumpumpas un labais efekts noturētos

 

1. Ļauties gaisa peldēm. Tas nozīmē gulēt pie atvērta loga, staigāt plānā apģērbā vai vispār bez tā. Tomēr svarīgi ir ņemt vērā gaisa temperatūru, mitrumu un vēja ātrumu, piemēram, lai sāktu rūdīties, piemērota būs +20 °C temperatūra, bezvējš un 23% gaisa mitrums. Taču, ja šādā pašā temperatūrā vēja ātrums būs 10 m/s un gaisa mitrums svārstīsies ap 80%, pastāv risks saaukstēties.

2. Sauļoties. Ultravioletie stari stiprina imūnsistēmu, veicina D3 vitamīna izstrādi organismā, kas nodrošina kalcija un fosfora vielmaiņu un noder osteoporozes profilaksei. Pirmajā reizē pietiks ar 15, bet otrajā – ar 30 minūtēm. Uzturoties saulē augu dienu, pēc 4–6 stundām izpaudīsies ādas bioķīmiskā reakcija un attapsimies sarkani kā vārīti vēži.

Īpaši no saules jāsargās tiem, kuriem ir daudz dzimumzīmju. Vēlams jau laikus vērsties pie dermatologa, lai pārbaudītu, vai tās nav ļaundabīgas.

3. Peldēties. Visveselīgākais ir jūras ūdens, jo tajā esošās minerālvielas caur ādu uzsūcas organismā, lai gan, protams, šim nolūkam ir piemērotas jebkuras ūdenskrātuves. Ints Zeidlers iesaka peldes sākt, kad ūdens temperatūra ir +18 °C, pirmajā reizē tikai iegremdējoties un katru reizi peldēšanās laiku mazliet pagarinot.

Svarīgi, lai pēc tam būtu iekšēja siltuma sajūta. Ja metas zosāda, uzreiz vajadzētu novilkt slapjo peldkostīmu, kārtīgi noslaucīties un, ja vien iespējams, doties siltā telpā un dzert karstu tēju. Sasildīties palīdzēs fiziskas aktivitātes.

Tuvojoties rudenim, peldes ilgumu vēlams pakāpeniski saīsināt un aukstajos gadalaikos turpināt rūdīties dušā. Papildus der kārtīgi norīvēties ar mitru dvieli, lai uzlabotu ādas vielmaiņu. Saudzīgi tas darāms, ja ir maiga āda un daudz dzimumzīmju.

Leave a Comment