Kā noteikt, vai produktam pievienota bīstamā palmu eļļa?

1. Biezpiens un krējums

Piena tauki kūst jau 28–32 °C temperatūrā. Tieši tāpēc mutē un uz mēles paliek jūtamas tauku plēksnītes, ja apēdīsi karotīti biezpiena vai krējuma ar palmu eļļas piedevu – tā vienkārši šādā temperatūrā nekūst.

Ja biezpiena bļodiņu atstāj istabas temperatūrā un tas pārklājas ar dzeltenu kārtiņu, bet ne smarža, ne garša nemainās, tas, visticamāk, gatavots no palmu eļļas. Dabīgs biezpiens sāks ieskābt.

2. Saldējums

Eksperimentālā kārtā vari upurēt iecienīto našķi un atstāt saldējumu izkust šķīvītī. Dabīgs produkts kļūs mīksts un izkusīs, kā tas redzams fotogrāfijā. Bet augu eļļu saturošs saldējums kusīs ilgi, bet pēc tam pārvērtīsies puscaurspīdīgā šķidrumā.

Lasi vēl: Ķimeņu eļļa – ļoti laba un veselīga. Kāpēc tik maz izmantojam?

3. Siers

Cieto sieru ar augu tauku piedevu atklāt ir viegli: tam ir raksturīga ziepjaina piegarša.

Ja siera gabaliņš ir pārāk elastīgs, izstiepjot šķiet kā gumija vai, tieši otrādi, griežot sadrūp (neattiecas uz parmezāna tipa sieriem), tas nozīmē, ka to nav izdevies izgatavot bez palmu eļļas piedalīšanās.

Ja gabaliņu dabīga siera noliksi tiešā saules gaismā, pēc dažām minūtēm tas kļūs mīksts un zaudēs elastīgumu.

Viltots siers, tieši pretēji, kļūs vēl stingrāks, bet uz virsmas parādīsies eļļas pilītes.

4. Sviests

Viltots sviests tāpat kā biezpiens līp zobos, atstājot uz mēles taukainus aplikumus. Dabīgs sviests izkusīs. Istabas temperatūrā dabīgs sviests kļūst mīksts, bet sviests ar pievienotiem augu taukiem paliek ciets.

Pamēģini uzlikt sviesta gabaliņu uz pannas: dabīgais izkusīs, bet virspusē paliks baltas plēvītes un pārslas. Augu tauku produkts pārvērtīsies viendabīgā šķidrumā.

Noslēgumā gribam ieteikt uzmanīgi lasīt produkta aprakstu uz etiķetes.

Tādi uzraksti kā “biezpiena produkts”, “sieriņš”, “krējumiņš” vai “siera produkts” jau ir brīdinājuma zīme, tāpat kā cena: dabīga un kvalitatīva prece nevar maksāt pārāk lēti.

Avots:

Leave a Comment