Kā pagatavot ideālu kartupeļu biezeni – 5 triki no franču šefpavāriem

Zīdains, maigs, smaržīgs, gaisīgs – un bez gabaliņiem, nav lipīgs, nav ūdeņains un nav viskozs. Un garšīgi – pat tad, kad tas atdziest: kā padarīt perfektu kartupeļu biezeni

Un ir vienkārši, lai padarītu parasto kartupeļu biezeni, kas kļūst neparasti garšīgs un skaists. Kādas var būt kļūdas, ko mēs darām – un par  vienkāršām, bet noderīgām gatavošanas metodēm.

Triks Nr. 1 Jāizmanto vairāk cieti saturoši kartupeļi

No šķirnēm ar nelielu cietes daudzumu labāk ir pagatavot zupu. Tieši tā: izvēlieties šķirnes ar augstu cietes saturu, ar dzeltenu mīkstumu, kas labi vārās, bet mēreni. Šķirnes ar baltu mīkstumu, kas skaļi “kraukšķ”, bieži satur maz cietes, ir piemērotas zupām un salātiem.

Triks Nr.2 Kartupeļus biezenim nepieciešams vārīt nelielā ūdens daudzumā

Jo smalkāk mēs sagriežam kartupeļus, jo mazāk garšīgs būs kartupeļu biezenis. Tas būs ūdeņains, nedaudz lipīgs, bez spilgta kartupeļu aromāta. Kāpēc? Visa garša, sulas svars, viss sāls (tēlaini) paliek ūdenī, ko mēs notecinām. Un labāk ir vārīt mazus kartupeļus veselus.

Un vēl viena lieta. Kartupeļiem nepatīk gatavoties uz lēnas uguns. Lēni vārot, tas atkal piešķir ūdenim visu garšu. Ugunij jābūt pietiekami lielai: kartupeļiem vajadzētu ātri pagatavoties. Protams, nevāriet intensīvi, nepārvāriet. Starp citu. Par sāli. Un tas ir pretrunīgs jautājums – vai ir nepieciešams pievienot sāli kartupeļiem kartupeļu biezenim sākumā, gatavojot tos, vai beigās.

Bet fakts ir tāds, ka, ja mēs liekam kartupeļus sālsūdenī vai pieliekam tos sākumā, ciete mijiedarbojas ar sāli, un kartupeļu mīkstums sablīvējas. Kā kompromiss – kartupeļus ieteicams sālīt 10 minūtes pēc vārīšanās sākuma, aptuveni vārīšanas vidū.

Triks Nr.3 Kartupeļu biezenim patīk sietiņš

…un nepatīk blenderis. Tas ir arī acīmredzams triks un daudziem pazīstams: pārmērīga blenderēšana ir ceļš uz lipīgu, viskozu un bezgaršīgu biezeni, kas uzreiz “sacietē”, nevis kļūst gaisīgs. Franču šefpavāriem ir īpaša ierīce – kartupeļu dzirnavas, kas ir ideāli piemērotas smalcināšanai. Tradicionālā stampa, piestas – tie bieži dod kartupeļu biezeni ar gabaliem. Un biezenim ar perfektu gaisīgumu – ir domāts siets.

Lai iegūtu perfekti sasmalcinātus kartupeļus un vieglu, maigu biezeni nepieciešams smalks metāla sietiņš. Lai gan – jūs varat eksperimentēt ar rīvi – ja nav sieta 🙂

Triks Nr4. Vispirms sviestu, tad pienu

Kartupeļu biezenis mīl aukstu sviestu. Un piens lai ir pietiekami karsts vai silts. Un nevis otrādi:) Sviests ir pareizi jāsamaisa ar kartupeļiem, tad kartupeļu biezenis iegūs pilnīgi gludu, zīdainu konsistenci, tas būs garšīgs, sviestains – bet ne taukains. Un jūs varat ieliet eļļu virsū, pasniedzot 🙂

Un kartupeļu biezenim patīk, ja tos saputo ar sviestu, nevis vienkārši sajauc. Un pievienojiet kvalitatīvu sviestu kartupeļu biezenim ar pienu. Var saputot ar parasto mikseri uz maza ātruma, bet vislabāk būtu planetārais mikseris.

Lasi vēl: Salāti “Vecrīga” ir pagatavoti no vienkāršiem produktiem, bet to garša ir vienkārši dievišķīga

Un arī franču metode ir pievienot aukstu sviestu karstiem kartupeļiem saputojot tos. Sviests ātri jāapvieno ar kartupeļiem, pirms tas pilnībā izkūst. Tas ir grūti – bet tā ir metode. Neatkārtosim šādus smalkumus, bet kartupeļiem vienkārši pievienojiet aukstu sviestu, nevis mīkstu vai izkausētu.

Triks Nr.5. Kartupeļu biezenim nepatīk krējums

Apstrādājiet krējumu ar zemu tauku saturu un vēsu, labi derēs 12% krējums. Bet viņam patīk skābais krējums.

Tas ir gaumes jautājums, un visi gatavo tā, kā ir pieraduši – un ļaujiet franču un citiem šefpavāriem kaut ko ieteikt 🙂 Bet: tiek uzskatīts, ka skābais krējums sabojā kartupeļu biezeņa ideālo konsistenci, vieglumu, gaisīgumu. Izmēģini, eksperimentē un izdari savus secinājumus. Lai labi garšo!

Leave a Comment