Šīs gaisīgās maizītes ar bagātīgu porciju putukrējuma bieži ir itāļu rīta sākums. Tagad tās piedzīvo jaunu popularitātes vilni, īpaši sociālajos tīklos
Lai gan savā dzimtenē šī garduma prototips radies jau senatnē. Maizīšu priekštece bija saldā maize, ko senie romiešu gani ņēma līdzi pusdienu vietā. Mājkalpotāji tai pievienoja medu un rozīnes, lai tā būtu uzturvērtīgāka.
Viduslaikos aromatizētās smalkmaizītes kļuva ne tikai par uzkodu, bet pilnvērtīgu desertu. Tas bija vienīgais gavēņa laikā atļautais kārums. Romieši šo kārumu pat jokojot sauca par “Svēto Maritozzo”. Papildus rozīnēm un medum mīklai varēja pievienot riekstus un sukādes.
Aptuveni tajā pašā laikā parādījās neparasta tradīcija. Marta pirmajā piektdienā iemīlējies vīrietis uzdāvināja meitenei maritozzo. Maizīte bija jāēd uzmanīgi, bieži vien tās iekšpusē bija paslēpts gredzens vai neliela dāvana. No šī neparastā rituāla arī cēlies garduma nosaukums. Maritozzo, visticamāk, ir mīlīgs un humoristisks atvasinājums no itāļu valodas vārda “vīrs” – marito.
Gadi ritēja, receptes mainījās. Un tagad no gavēņa deserta šis konditorejas izstrādājums ir pārtapis par aromātisku olu mīklas izstrādājumu, kas pildīts ar putukrējumu. Viena no galvenajām sastāvdaļām palika nemainīga – olīveļļa. Tā ir galvenā atšķirība starp itāļu maizītēm un franču briošiem, kas tiek mīcīti ar sviestu.
Maizīšu gatavošanas nianses
Milti. Gaisīga maizīte ir ilgstošas mīcīšanas nopelns. Tāpēc neiztikt bez spēcīgiem miltiem. Izvēlieties produktu ar augstu olbaltumvielu saturu – 12-15 %.
Raugs. Var lietot gan dzīvo, gan sauso raugu proporcijā 3:1 (tas ir, trīs daļas dzīvā rauga ir viena daļa sausā rauga). Dažreiz maritozzo gatavo ar biga. Tas ir miltu, ūdens un rauga maisījums. No opara tas atšķiras ar sastāvdaļu daudzumu, kā arī mīcīšanas un raudzēšanas veidu. Biga mīca bez cukura un ar nelielu daudzumu rauga. To dara ļoti ātri, lai lipekļa tīkls nepaspētu izveidoties. Makaronu parasti atstāj siltu, biga ievieto ledusskapī un nogaida 24-48 stundas, lai nogatavinātos.
Ūdens. Neatkarīgi no tā, vai gatavojat biga vai opara, izvēlieties mīkstu ūdeni ar zemu minerālsāļu saturu.
Eļļa. Tradicionālajās receptēs izmanto kvalitatīvu neapstrādātu olīveļļu vai augstākā labuma neapstrādātu olīveļļu. Nav ieteicams to aizstāt ar citu augu izcelsmes produktu. Kā atrast labu produktu veikalā, varat izlasīt atsevišķā rakstā.
Piedevas. Šeit nav ierobežojumu, bet labāk ievērot dažus noteikumus. Ja tās ir birstošas sastāvdaļas, piemēram, kakao vai kanēlis, tās labāk pievienot miltu sijāšanas brīdī. Vaniļu un miziņu pievieno pirms olīveļļas, riekstus un žāvētus augļus – pēc tam.
Pildījumu. Lai pildītu maizītes, tās sagriež pa diagonāli 45° leņķī. Ir svarīgi atstāt nelielu atstarpi, lai bulciņa nesadalītos divās daļās. Vislabāk maizītes sagriezt ar nazi ar rievotu malu.
Maritozzo: recepte soli pa solim
Mēs piedāvājam pagatavot kārumu uz opare. Bet, ja nolemjat pēc iespējas tuvāk pietuvoties itāļu tradīcijām un gatavot bigu, samaziniet pirmo rauga porciju uz pusi.
Sastāvdaļas:
Ūdens – 100 ml
kviešu milti – 100 g
dzīvais raugs – 5 g
Mīklas pagatavošanai:
kviešu milti – 400 g
piens – 175 ml
vistas olas – 2 gab.
apelsīni – 1 gab.
olīveļļa – 75 ml
cukurs – 55 g
medus – 10 g
sāls – 10 g
svaigs raugs – 8 g
Apsmērēšanai:
vistas olas – 1 gab.
piens – 50 ml
Krēmam:
krējums 33 % – 480 ml
pūdercukurs – 30 g
Pagatavošana:
1.Izšķīdina raugu siltā ūdenī. Iesijā miltus un ātri samaisa. Konsistencei jābūt līdzīgai bieza jogurta vai skābā krējuma konsistencei. Bļodu pārklāj ar plēvi un atstāj siltā vietā uz 2 stundām. Tīrā dziļā bļodā izsijā visus mīklai paredzētos miltus, pārkaisa sāli un viegli apber, pievieno cukuru, medu, atlikušo raugu, vistas olas un pienu. Sākt mīcīt mīklu.
2.Vislabāk to izdarīt ar mikseri ar āķa formas piederumu. Kad sastāvdaļas ir apvienojušās, pievienojiet apelsīna miziņu un turpiniet mīcīšanu. Mīklai jākļūst viendabīgai. Mīcīšanai vajadzētu aizņemt apmēram 30-40 minūtes. Kad mīkla ir gluda un labi stiepjas, pievieno 1.punktā sagatavotu mīklu. Cepšanas laikā tai vismaz divkāršojas. Mīklu mīca vēl 6-7 minūtes.
3.Plānā strūklā ielej olīveļļu un mīca, līdz tā pilnībā iesūcas. Pamatnei ir jāsavienojas vienā gabalā. Mīklas masa var nedaudz pielipt pie rokām, tas ir normāli. Apkaisiet darba virsmu ar miltiem un samitriniet rokas ar ūdeni. Paņemiet mīklu gar malu, nedaudz atvelciet un pārgrieziet uz pusēm. Atkārtojiet locīšanas procesu vēl vienu reizi.
4.Pēc tam mīklu pagrieziet uz otru pusi un vēlreiz pārgrieziet uz pusēm. Ielieciet gabalu ar salocīto pusi uz augšu un, ripinot uz darba virsmas, sarullē mīklu tādā kā desā. Šajā posmā mīkla nav ilgi jāmīca. 5.Izsmērējiet tīru bļodu ar olīveļļu un pārliet tajā mīklu. Pārklājiet ar plēvi, arī ieeļļotu, un atstājiet siltā vietā uz 2 stundām vai uz nakti ledusskapī.
5.Paceltās mīklas virsu pārkaisa ar miltiem. Apgriez bļodu un ļauj mīklai zem sava svara nokrist uz darba virsmas, kas arī ir apkaisīta ar miltiem. Sadaliet mīklas pamatni mazos gabaliņos, kas sver 50 g. No norādītā sastāvdaļu skaita iegūsiet apmēram 20 gabaliņus. To svaru var palielināt par 20-30 g, tad maizītes būs dūres lielumā vai nedaudz lielākas.
6.Katru gabaliņu izstiepiet nelielā plācenī. Pārvietojot ap loku, viegli atdaliet daļu mīklas un salieciet to centrā. Pēc tam apvērš gabaliņus un katru no tiem satin bumbiņā. Liek gabaliņus uz cepšanas paplātes 5 cm attālumā cits no cita. Pārklājiet ar olīveļļas plēvi un atstājiet uz 15 minūtēm, lai paceltos. Pacelto mīklu apsmērē ar olu un piena maisījumu. Cep maizītes 190 °C temperatūrā 7-12 minūtes atkarībā no izmēra.
Gatavās maizītes pārliek uz režģa un atdzesē.
7.Sakult krējumu ar pūdercukuru līdz stingrām putām. Katrai bulciņai, pavisam tuvu galam, 45° leņķī izdara griezumu. Iegriezumi būs līdzīgi atvērtām čaumalām. Maizītes piepildīt ar krēmu. Ar karoti vai lāpstiņu noņem atlikušo pildījumu. Gatavās maizītes var pārkaisīt ar pūdercukuru, dekorēt ar rīvētu šokolādi, sasmalcinātiem riekstiem vai svaigām ogām.
Kā ēst maritozzo
Itāļi ēd smalkmaizītes brokastīs un dzer ar tām kafiju. Šo gardumu vienmēr var atrast maiznīcās. Tomēr pirms pusdienlaika tie pazūd no plauktiem. Neviens vēl nav izlēmis, kā vislabāk ēst maritazzo – vai to kost vai sagriezt gabaliņos.
Dažādos reģionos šī garduma forma un pildījums atšķiras. Romā maizītes ir apaļākas, bet Neapolē tās ir iegarenas. Itālijas dienvidos, jo īpaši Sicīlijā, krējuma vietā maizītes labprāt piepilda ar saldējumu. Dažkārt ir arī nesaldinātas versijas ar biezpienu vai omleti.Mēs ceram, ka pēc šī raksta arī jūs vēlēsieties ieturēt itāļu brokastis ar maritozzo. Izbaudiet!