Izpratne par to, kur ledusskapī uzglabāt dažāda veida pārtiku, palīdzēs nodrošināt jūsu pārtikas kvalitāti un drošību
Pareiza pārtikas produktu atdzesēšana palīdz apturēt kaitīgo mikro organismu izplatīšanos no neapstrādātas pārtikas uz ēšanai gatavu pārtiku. Visi mājsaimniecības ledusskapji ir aprīkoti ar iekšējiem plauktiem, atvilktni un uzglabāšanas nodalījumiem durvju iekšpusē. Kurā plauktā uzglabāt jēlas gaļas produktus un kāpēc? Kur ledusskapī vislabāk likt augļus un dārzeņus, gatavus ēdienus un konditorejas izstrādājumus?
RBC Life pētīja ātrgaitas apmācības dienesta ekspertu apkopotās instrukcijas (specializējas apmācībās pārtikas higiēnas, darba aizsardzības un drošības jomā). Šeit ir pamatnoteikumu izlase.
Augšējais plaukts
Ēšanai gatavi pārtikas produkti jāuzglabā ledusskapja augšējā plauktā: iepakoti produkti, pārpalikumi, vārīta gaļa, gatavie salāti. Viss iepriekš minētais ir cieši jāiepako vai jāuzglabā hermētiski noslēgtos traukos. Ēšanai gatavie ēdieni tiek uzglabāti ledusskapja augšpusē, prom no neapstrādātiem pārtikas produktiem, lai novērstu kaitīgo organismu pārnešanu no neapstrādāta uz termiski apstrādātu pārtiku.
Vidējais plaukts
Visiem pārtikas produktiem jābūt cieši iesaiņotiem vai jāuzglabā hermētiski noslēgtos traukos Vidējais plaukts ir labākā vieta, kur uzglabāt olas un piena produktus, piemēram: sieri, eļļa, krējums, jogurti, deserti. Turiet sierus iesaiņotus plastmasas plēvē vai traukā, lai tie neizžūtu. Glabājiet piena produktus ledusskapja vidū, nevis durvīs, jo tur ir zemāka temperatūra un tas palīdzēs tos ilgāk saglabāt.
Apakšējais plaukts
Apakšējais plaukts ir ledusskapja aukstākā daļa, tāpēc to vajadzētu izmantot jēlas gaļas, mājputnu un zivju uzglabāšanai hermētiski noslēgtos traukos. Neapstrādāta gaļa vienmēr jāuzglabā ledusskapja apakšā, lai novērstu savstarpēju piesārņojumu — piemēram, ja sulas (kas var saturēt kaitīgas vielas) izplūst no iepakojuma, tās var pilēt uz zemāk uzglabātajiem pārtikas produktiem. Produkti nedrīkst pieskarties viens otram.
Atvilktne
Izvelkamā atvilktne jāizmanto, lai uzglabātu augļus, dārzeņus un zaļumus, kas pirms uzglabāšanas ir nomazgāti. Visus šos produktus labāk ietīt atsevišķi pārtikas papīrā vai speciālos plastmasas maisiņos, kas ļauj iziet cauri gaisam, lai produkti varētu elpot. Zaļumus un salātu lapas pirms uzglabāšanas var ietīt mitrā papīra dvielī, lai tās neizžūtu un ilgāk saglabātos svaigas.
Plaukti uz ledusskapja durvīm
Durvis ir ledusskapja siltākā daļa, tāpēc tajās vajadzētu uzglabāt pārtiku, kas ātri nebojājas, piemēram, sulas, majonēzi, kečupu, ievārījumu un citas burciņas vai pudeles ar garšvielām vai konserviem. Parasti tiem ir ilgāks glabāšanas laiks nekā citiem, ātrbojīgākiem pārtikas produktiem.
Lasi vēl: Lielāko problēmu plīts tīrīšanā sagādā degļi – iemērc tos šajā līdzeklī un tie spīdēs kā jauni
Noderīgi padomi
-Ledusskapis jāiestata uz temperatūru no 1 līdz 5 °C, lai palēninātu pārtikas bojāšanos un novērstu kaitīgo organismu vairošanos.
-Ledusskapi nedrīkst pārpildīt. Gaisam ir jācirkulē ap pārtiku, lai to efektīvi atdzesētu.
-Pārtiku vislabāk atkausēt ledusskapī, jo tur tie atkūst lēni, neriskējot attīstīties kaitīgiem mikro organismiem.
-Jūs nevarat ievietot karstu ēdienu ledusskapī, vispirms ļaujiet tam atdzist.
-Šķiņķis un vārīta desa jāuzglabā 0 līdz 8 ℃ temperatūrā. Desu izstrādājumiem celofānu labāk nelietot. Pirms produkta ievietošanas ledusskapī tas pilnībā jāietin folijā, tad desa neizžūs un nesamirks.
-Vārītas desiņas un šķiņķus labi uzglabā vakuuma traukos. Žāvētu desu derīguma termiņš ledusskapī ir 1–2 mēneši, savukārt žāvētu desu – tikai 3–6 dienas.
-Ja kūpinātās desas iepakojums ir atvērts, pēc patērēšanas gala cieši jāietin ar pārtikas plēvi un pēc tam jāieliek ledusskapī. Nav nepieciešams visu desu pārklāt ar plēvi.
-Siers jāuzglabā prom no pārtikas produktiem ar spēcīgu smaržu (piemēram, sīpoliem), lai tas neuzsūktu svešas smakas, kas ietekmēs tā garšu.