Kāpēc pavasarī šķeļas/elektrizējas mati, bet āda āda sausa vai taukaina un kā ar to cīnīties

 

Matu Vese***ai vajadzīgi C, D, E un B grupas vitamīni, folskābe, nikotīnskābe. Svarīgākās minerālvielas ir dzelzs, magnijs, cinks, mikroelementi – jods, mangāns, varš, hroms un selēns. Vajadzīgas arī polinepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega-6. Šīs uzturvielas veicina asiņu cirkulāciju galvas ādā, palīdz atjaunot sausus, trauslus, lūstošus matus, saglabā tos spīdīgus, ražo keratīnu (matus veidojošo proteīnu), radot spēku un elastību, un stiprina imunitāti. Vienlaikus izdodas veiksmīgi novērst ādas sausumu un blaugznu veidošanos.

Viss matiem nepieciešamais ir uzturā – olu dzeltenumos, pākšaugos, subproduktos, raugos, graudaugos, brokoļos, zivīs, sīpolos, jūras produktos un riekstos.

Pēc ziemas organismam ir lielāks stress, mainās hormonu līdzsvars, saslimšanas un medikamentu lietošanas vai nepilnvērtīga uztura dēļ izsīkst vitamīnu rezerves, tāpēc ārste, matu Vese***as speciāliste Inga Zemīte iesaka kursa veidā lietot polivitamīnus vai speciālus vitamīnu kompleksus. Atkarībā no matu stāvokļa uzlabojumus var pamanīt jau aptuveni pēc viena mēneša, taču stabilam un paliekošam efektam vajadzētu lietot 3–6 mēnešus. Papildus vēlama zivju un gurķenes eļļa, un dienā jāizdzer ne mazāk kā 1,5–2 litri ūdens.

Dažkārt pēc ziemas mati maina savu tipu un nākas mainīt arī šampūnu, iegādāties barojošas maskas, balzamus un eļļainus serumus sausu matu galu kopšanai. Pavasara šampūnā jābūt A (retinolam), E un C vit­amīnam, kā arī B vitamīnu grupai (īpaši svarīgs ir pantenols). Aptiekās nopērkami šampūni ar ārstnieciskām vielām, un tie iedarbojas visintensīvāk, tāpēc jālieto tikai vajadzības gadījumā.

Nevajadzētu noniecināt arī tautas līdzekļus. Ar lielās nātres lapu tēju, novārījumu, uzlējumu un ekstraktu (it īpaši kopā ar diždadža saknēm un apiņa rogām) ārstē galvas ādas seboreju, stiprina matu saknes un stimulē augšanu. Tautas medicīna pret matu izkrišanu iesaka novārījumu no virša lakstiem, nātres sakneņiem, diždadža saknēm un apiņa rogām. Ar to galvu mazgā trīsreiz nedēļā, pēc tam galvu aptin ar dvieli, apsien lakatu un tur siltu vismaz divas stundas.

Avots:

aLA

Leave a Comment