Kalvītis izgaismo, cik tālu “Latvijas gāze” ir gājusi ar dabasgāzes nodrošināšanu saviem klientiem

AS “Latvijas gāze” savus klientus līdz 2023.gada vasarai varēs nodrošināt ar dabasgāzi, informē “Latvijas gāzes” valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis, aģentūrai LETA.

Viņš apliecināja, ka šoziem mājsaimniecību dabasgāzes apgāde ir vairāk nekā pietiekama.

Valdība noteikusi, ka “Latvijas gāzei” līdz septembra beigām Inčukalna pazemes krātuvē jāuztur 1,15 teravatstundas dabasgāzes, lai saistītajiem lietotājiem ziemas mēnešos būtu nepieciešamā degviela, lai uzturētu siltumu. No 22. gada 1. oktobra līdz 23. gada trīsdesmitajam aprīlim katra mēneša sākumā ir jāuzrāda dabasgāzes krātuve, kuras apjoms ir 1,15 TWh no kopējā iepriekšējā mēneša lietotājiem piegādātā apjoma. Tautas tirgotājam nav tiesību atdot šīs akcijas citiem sistēmas dalībniekiem.

Septembrī “Latvijas gāze” paziņoja, ka viņu gāzes rezerves Inčukalnos ir nieka 0,2946 teravatstundas, žēlojoties, ka trūkst dabasgāzes mājsaimniecību apgādāšanai un tādējādi nespēj izpildīt Enerģētikas likuma prasības, kas nosaka rezerves 1,15 TWh apmērā. līdz 31. augustam. “Latvijas gāze” arī toreiz informēja, ka uzņēmums kā publiskais tirgotājs turpina darbu pie risinājumiem, kā nodrošināt pieslēgtos lietotājus ar gāzes piegādi 2022./2023.gada apkures sezonai. Inčukalna gāzes krātuvē ir vairāk dabasgāzes, nekā nepieciešams mājsaimniecību uzturēšanai. Vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas valdnieks AS “Conexus Baltic Grid” (“Conexus”), arī apliecināja, ka “Latvijas gāzes” rezerves pārsniedz Ministru kabineta noteikumos, kas izdoti agrīnās brīdināšanas un trauksmes līmeņos, noteikto apjomu.

Kalvītis, “zem augusta beigu dilstošā mēness, Latvijas Televīzijas raidījumā “Kas notiek Latvijā?” parādīt. Atzīmēja, ka dabasgāze piederēja citiem uzņēmumu īpašniekiem, kuri “Latvijas gāzei” bija uzdevuši pavasarī gāzi iepirkt un uzglabāt Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. “Latvijas gāzes” lielākie akcionāri ir Krievijas “Gazprom” (34%), fonds “Marguerite Gas II.S.a.r.l.” Vācijas uzņēmumam “Uniper Ruhrgas International GmbH” pieder 18,26%, SIA “Itera Latvija” – 16%, bet 28,97% – nezināmai personai. 2022. gada septembra beigās Vācijas valdība parakstīja paktu, lai nacionalizētu Uniperu, nelaimē nonākušo enerģijas titānu.

Leave a Comment