Kāpēc mēs tik bieži krāpjam?

Savā grāmatā „Kad kārtīgi cilvēki uzsāk romānus ārpus laulības” Kiršenbauma attīsta ideju par to, ka krāpšana ne vienmēr ir amorāla un egoistiska.

Pēc autores domām, krāpšana ne tikai nekaitē laulībai, bet atsevišķos gadījumos veicina tās stiprināšanu. Bostonas universitātes direktors Čestnuts Hills iesaka saviem lasītājiem nestāstīt patiesību, jo tas var radīt vairāk kaitējuma, nekā tās slēpšana.

Kiršenbaumas mērķis – pārliecināt cilvēkus, ka neuzticība ir ne tikai pieļaujama, bet arī piedodama. Pirmkārt, tas izskaidro cilvēka centienus „atrast sevi”. „Ilgu laiku Jūsu dzīvē eksistē spēki, kas Jums neļauj būt pašam, sevi izteikt. Jauns romāns – tas ir labākais paņēmiens aizsargāt savu „es”, – raksta Kiršenbauma.


 Seksuālā panika

Jūs jūtat, ka Jūsu seksuālais spēks pamazām samazinās, un tas Jūs noved līdz panikai, un Jūs uzsākat romānu ārpus laulības, lai sev pierādītu, ka Jūs esat tikpat spēcīgs kā agrāk”- raksta autors.

Uz sānsoļiem var pamudināt vēlme pacelt savu pašapziņu, kā arī, vēlme pārbaudīt  – „vai Jūs spējat  vēl joprojām kādam iepatikties”.

Gadījums

Ir gadījumi, kad laulības pārkāpums notiek nejauši. Gadījuma sakari, pēc Kiršenbaumas domām, rodas pat tad, kad Jūs uz to netiecaties, bet vienkārši „gadījāties ne tajā vietā un ne tajā laikā”.

Attiecību pārbaude

Laulības pārkāpums var būt arī sava veida attiecību pārbaude. Šajā gadījumā, ja par neuzticību uzzinās viens no partneriem, tas vai nu sagraus laulību, vai arī padarīs to vēl stiprāku.

Laulības krīze

Visbiežāk laulības partneri uzsāk attiecības ārpus laulības, kad laulībā ir krīze. Kā likums, problēma rodas pēc dažiem gadiem laulībā. Šajā gadījumā Kiršenbauma redz jēgu glābt laulību, un to var izdarīt tikai tad, ja abi  pievērsīs viens otram pietiekami daudz laika un uzmanības.

Labāka varianta meklējumos

„Kad Jūs dzīvē esat ievērojami pavirzījušies uz priekšu, bet Jūsu laulības partneris atpaliek, dabīga reakcija var būt jauna partnera meklēšana ārpus laulības, kurš, Jūsuprāt, vairāk atbilst Jūsu prasībām”- saka psihoterapeite. Šo parādību Kiršenbauma apraksta kā vēlmi „pārdot sevi par dārgāku cenu”.

Ziņkārība

Līdzīga situācija rodas, kad cilvēki nevar realizēt savas prasības kopā ar savu līdzšinējo partneri. Šajā gadījumā viņi meklē citos to, ko nevarēja saņem no sava laulību partnera. Ne tikai neapmierinātība, neuzticīgo var vadīt ziņkārība. „Jūs uzsākat romānu, lai pārbaudītu, vai var iegūt ar citu to, ko nevar sasniegt laulībā. Ja tas ir iespējams, rodas jautājums- vai tiešām atšķirība ir tik liela, kā bija paredzēts agrāk”, raksta Kiršenbauma.

Vēlme uzkrāt pieredzi

Ja vienam no laulību partneriem nebija daudz partneru līdz laulībai, viņš jūt, ka tā arī neieguva svarīgu pieredzi. Izeju no šādas situācijas cilvēks rod jaunās attiecībās.

Palielināsim kaisli

Atsevišķiem cilvēkiem sānsoļus diktē vēlme „uzkurināt uguni atdziestošās attiecībās”. Zemapziņā Jūs cerat, ka neuzticība vai baumas par tādu, kas nonāks līdz laulātajam, padarīs Jūsu attiecības kaislīgākas”- raksta psihoterapeite.

Atriebība

Neuzticība tāpat var būt atriebības ierocis. ”Kad Jūs dusmojaties uz savu laulāto par to, ka viņš Jums nodarījis sāpes, Jūs uzsākat jaunu romānu, lai atriebtos, pat tad, ja laulātais nekad neuzzinās par Jūsu dēkām.

Prēmija par smagu darbu

Aprakstot ASV eksprezidenta Bila Klintona un viņa sekretāres Monikas Levinski attiecības, psihoterapeite to nosauc par  Klintona „kļūdu” – ar vienkāršas un attaisnojošas vēlmes palīdzību atalgot sevi par smagu darbu.

Avots: www.giosa.ru

COMMENTS

  • <cite class="fn">Mika</cite>

    Spriežot pēc virsraksta mēs visi ne tikai krāpjam, bet arī bieži krāpjam. Nu personīgi es nekrāpju un zinu arī vēl citus “nekrāpējus”.

    • <cite class="fn">Whooow</cite>

      Nopietni? Vīrieši var arī nekrāpt? :O
      Cik ilgi esi konkrētajās attiecībās? Pirmo gadu vai max divus, trīs visi parasti ir balti un pūkaini. 😀

Leave a Comment