Kāpēc raustās acs plakstiņš?

acis_zilas_Sh-664x500

Vai tas var liecināt par kādu slimību? Vai nepatīkamo parādību ir iespējams novērst? 

Atbild Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Slim**cas vispārīgās neiroloģijas nodaļas vadītājs Guntis Karelis: “Visbiežāk sastopams nervu tiks, kad raustās sejas muskulatūra, parasti zem acs, kas var notikt gan ilgstoši, gan tikai epizodiski. Visi iespējamie tika cēloņi nav noskaidroti, taču pastāv uzskats, ka patvaļīgās muskuļu kustības var provocēt nogurums, pārslodze, pārdzīvojumi, stress. Ja tiks bieži atkārtojas un cilvēks tāpēc apmeklē ārstu, parasti, veicot izmeklējumus, nekādas novirzes Vese***as stāvoklī neatklāj. Tiks nav nopietnas Sli**bas pazīme, drīzāk kosmētisks defekts, taču, protams, subjektīvi traucējošs.

Tiku novēršanai var palīdzēt atpūta, psihoterapija, dažādas relaksējošas terapijas, fizikālās procedūras, vēsas kompreses uz plakstiņiem, magnija preparātu lietošana. Nepieciešamības gadījumā ārsts var izrakstīt autonomo nervu sistēmu stabilizējošus medikamentus.

Otrs iespējamais variants ir blefarospazms – gribai nepakļauta plakstiņu aizvēršanās, kuru iemeslu ne vienmēr var precīzi noteikt. Ja izmeklējumos ne smadzenēs, ne arī citur izmaiņas neatrod, visticamāk, arī šajā gadījumā problēmas cēlonis ir pārdzīvojumi un stress. Blefarospazms nav bīstams. Pret to un arī ļoti izteiktu tiku var palīdzēt botulīna toksīna injekcijas, kuru efekts ilgst no trim mēnešiem līdz gadam, bet visbiežāk saglabājas pusgadu. Protams, jebkādu neskaidrību gadījumos jākonsultējas ar ārstu.”

 

Avots: aLA

 

Leave a Comment