Kas jūlijā noteikti jādara ar tomātiem – padomi labai ražai. Kā panākt intensīvu augļu rašanos un kvalitatīvu nogatavošanos

Neaizmirstiet par pareizu laistīšanu un augsnes irdināšanu

Pilienu apūdeņošana tiek uzskatīta par ideālu tomātiem, kas nepārtraukti un vienmērīgi nodrošina augu saknes ar mitrumu, nesamitrinot lapotni un augļus.

Tomēr, ja jūs vēl neesat iegādājies šo brīnumu, noderēs regulāra laistīšana pie saknes. Pieaugušu tomātu krūmu ar augļu komplektu vajadzētu laistīt 1-2 reizes nedēļā ar ātrumu 4-5 litri ūdens katram.

Mulčētus stādījumus laista retāk un pirms atkārtotas mitrināšanas pārbauda zemi zem mulčas.

Tomātu saknēm bez ūdens ir nepieciešams arī gaiss, un zeme mūsu dārzos pēc laistīšanas bieži salīp kopā kā garoza. Tāpēc neaizmirstiet par regulāru (reizi nedēļā) augsnes irdināšanu zem krūmiem.

Tajā pašā laikā mēģiniet nesabojāt saknes un neiedziļināties pārāk dziļi – pietiek ar 7-10 cm.

Apstrādājiet tomātu krūmus pret likstām un kaitēkļiem

Jūlijā uz tomātiem nav mazāk kaitēkļu kukaiņu, bet vēl vairāk likstu. Tāpēc šajā mēnesī stādījumu profilaktiskā apstrāde ir svarīgāka nekā jebkad agrāk.

Tiesa, augļu periodā vairs nav iespējams izmantot daudzas ķīmiskas vielas, tāpēc dārzniekiem nāksies ķerties pie daudzām viltībām un tautas metodēm.

Tomātus ar sūkalām vislabāk apsmidzināt jūlijā. Sagatavojiet šķīdumu ar ātrumu 1 litrs seruma uz 3 litriem ūdens un izsmidziniet augu lapas un atkārtojiet pēc 10 dienām (vai pēc lietus).

Sākot ar jūlija trešo dekādi, rūpīgi jāpārbauda krūmi, pārbaudot, vai tajos nav pirmās vēlīnās puves pazīmes.

Nekavējoties noņemiet skartās lapas un apstrādājiet krūmus ar vara saturošiem preparātiem (1% Bordo maisījuma šķīdums, OxyHOM, Indigo, Abiga-Peak, Ordan utt.).

Pirms apstrādes ieteicams noņemt visus gandrīz nogatavojušos augļus, atstājot tikai tos, kas vēl ir vairāk nekā 7-10 dienas no gatavības.

Lasi vēl: Šādi tiek pagatavoti ideāli sālītie gurķīši. Tie izrādās kraukšķīgi un blīvi, un ar marinādi nav jājaucas!

Veidojiet uzkalniņus tomātu krūmiem

Lai augi būtu spēcīgi un izturētu daudzo augļu slodzi, kā arī varētu nodrošināt tiem pastiprinātu uzturu nogatavošanās laikā, ieteicams tos nokalnēt.

Daži eksperti iesaka tomātu stumbrus norobežot ar nelieliem dēļu kvadrātiņiem, kuru izmēri ir 20x20x20 cm, un šajās kastēs iebērt barojošu augsni.

Bet principā var iztikt bez šādām sarežģītām konstrukcijām, irdināšanas laikā uz kātiem uzberiet 15-20 cm augsnes un atkārtojiet to, kad tā nosēžas. Augi radīs papildu saknes, kas tiem nāks tikai par labu.

Savlaicīgi noņemiet nogatavojušos tomātu augļus

Daudzas tomātu šķirnes nogatavojas kopā un uzreiz ar fermām, taču ir arī tādas, kas to dara ļoti pakāpeniski, spilgtās krāsās krāsojot kopnē ne vairāk kā vienu augli.

Ja jums ir tieši šāda iespēja, neaizmirstiet noņemt tomātus, kad tie nogatavojas, jo tie atņem augam spēku un aizkavē mazāk steidzīgo brāļu attīstību.

Ja uz vietas atrodaties tikai nedēļas nogalēs un jums nav šādas iespējas, labāk ir iepriekš savākt gandrīz gatavus augļus un nosūtīt tos nogatavināšanai.

Tas pats attiecas uz tiem, kas stādīja tomātus atklātā zemē un baidās, ka īsā vasara neļaus tiem visiem nogatavoties.

Rūpes par tomātiem jūlijā nav tik sarežģītas, lai gan tas prasīs no jums vairākas pūles un ieguldījumus. Bet ticiet man, rezultāti jūs patīkami pārsteigs.

Leave a Comment