Es vairs nepērku ķīmiju. – Vecmāmiņa atbrīvojās no kāpuriem dārzā, izmantojot tikai šos lētos līdzekļus!

Kāpuri spēj ātri uzbrukt augiem, neatstājot ražas iespējas. Tie ir īpaši bīstami, kad augi aktīvi aug un nes augļus.

Daudzi dārznieki izvairās izmantot iegādātos produktus, jo nevēlas apstrādāt augļus ar “ķimikālijām”. Par laimi, pastāv dabiskas un efektīvas metodes, lai cīnītos pret šiem kaitēkļiem.

Profilaktiskie pasākumi pret kāpuriem

Nezāļu izravēšana

Lai izvairītos no kaitēkļiem, nezāles jāizravē savlaicīgi. Nezāles kalpo kā ideāla vieta, kur kāpuri var slēpties un izplatīties uz kultūraugiem.

Regulāra nezāļu ravēšana ne tikai samazina kāpuru iespējas atrast patvērumu, bet arī uzlabo augsnes ventilāciju un mitruma līdzsvaru, kas veicina veselīgu augu augšanu.

Rudens augsnes sagatavošana

Rudenī vajadzētu izrakt augsni un pārklāt to ar īpašiem materiāliem, lai tauriņi nevarētu dēt olas. Izrakšana palīdz iznīcināt kaitēkļu kāpurus un olas, kas ziemas laikā varētu izdzīvot augsnē.

Lasi vēl: Garša no bērnības: auzu pārslu cepumi tiek pagatavoti tikai 15 minūtēs un paaugstina garastāvokli visai dienai!

Pārklājot augsni ar mulču vai citiem materiāliem, tiek radīta fiziska barjera, kas apgrūtina tauriņu piekļuvi augsnei pavasarī.

Dabiskas aizsardzības metodes

Veļas ziepes

Veļas ziepes ir efektīvs un dabīgs līdzeklis cīņā pret kāpuriem. Lai pagatavotu šķīdumu, nepieciešams sarīvēt daļu ziepju un ievietot siltā ūdenī.

Labi samaisiet, līdz ziepes izšķīst. Šķidrumu var ieliet smidzināšanas pudelē, tādējādi būs ērtāk apstrādāt dobes no kāpuriem.

Šis šķīdums veido ziepjveidīgu barjeru uz augu virsmas, kas traucē kāpuriem baroties un kustēties.

Tomātu laksti

Tomātu laksti ir vēl viena efektīva metode. Noplēšam tomātiem lapas un nosusinām. Pēc tam ievietojam spainī un ielejam ūdeni.

Vāra apmēram stundu, lai izdalītos aktīvās vielas. Pēc tam šķīdums jāfiltrē un jāatšķaida ūdenī proporcijā 1:5. Pievienojiet 45 gramus rīvētu ziepju, lai uzlabotu šķīduma lipīgumu.

Šo šķīdumu var izmantot, lai apstrādātu augus, jo tomātu lapās esošie alkaloīdi ir toksiski kāpuriem.

Turpinājums nākosājā lapā…

Leave a Comment