Kas patiesībā ir aromterapija?

Aromterapija – dziedināšana ar augu smaržām, kas pazīstama no senseniem laikiem. Vēsturiski zināms, ka aromterapijas praktizēšana bija populāra jau senajās Ķīnas, Ēģiptes, Grieķu, Romiešu un Ziemeļamerikas civilizācijās. Augu eļļas pirmo reizi rakstos minētas 1.mūsu ēras gadsimtā, bet destilētas augu eļļas tika ieviestas medicīnā 11.mūsu ēras gadsimtā, kad persiešu matemātiķis Avicenna izgudroja destilējamo aparātu. Pats jēdziens „aromterapija” parādījās 20.gadsimta sākumā, bet drukātajās grāmatās tas tika iespiests 1937.gadā. 2.pasaules kara laikā franču ārsts un ķirurgs Žans Valnets ārstēja ievainotos karavīrus ar augu eļļām, izmantojot tās kā antiseptiķus.

     Dabas zinātnēs šīs smaržas pazīstamas kā ēteriskās eļļas (ēterisks – gaistošs, no grieķu valodas – aither nozīmē ārējais gaiss) jeb aromāti. Etimoloģiski to varētu saistīt ar latīņu vārdu aeturnus (mūžīgs). Senatnē cilvēki mūžīgo dzīvi saskatīja tieši smalko vielu ēterā. Smaržas jeb aromāti veidoja saiti starp reālo pasauli un viņpasauli. Ar smaržu kvēpināšanu upurēšanas ceremonijās dievus noskaņoja sev labvēlīgi. Ar eļļām tika svaidītas augsti godājamas personas.

     Smaržās pēc ķīmiskā sastāva ir tuvu radniecīgas hormoniem un atbilstoši iedarbojas uz cilvēkiem, dzīvniekiem un augiem. Pazīstamākais fitohormons (augu augšanas stimulators) ir etilēns – gāzveida viela, kas tiek izdalīta no gataviem āboliem, kas veicina ziedu aizmetņu veidošanos augiem vai citos gadījumos paātrina augļu nogatavošanos. Rožu smaržvielas, kas erotizējoši iedarbojas uz mums, cilvēkiem, ir seksuālās pievilināšanās līdzeklis kamenēm un skudrām. Visas dabiskās smaržvielas uz cilvēkiem iedarbojas tieši caur limbisko sistēmu (galvas smadzeņu un zemgarozas veidojumi, kas regulē emocijas un ar tām saistītās reakcijas), vienu no evolūcijas ziņā vecākajiem smadzeņu veidojumiem.

Aromterapija tiek praktizēta 3 veidos:

1. Gaistoši. Eļļas un augu ekstrakts tiek izmantots, lai panāktu labākus telpas smaržu un dezinfekciju.

2. Tiešā ieelpošana. Augu ekstrakti tiek ieelpoti medicīniskai un dezinficējošai iedarbībai.

3. Ārējā iedarbība. Augu ekstrakti un eļļas tiek izmantoti masāžām un augu vannām.

Svarīgi arī zināt, ka sintētiskajām smaržām, ko mūsdienās izmanto parfimērijā, nav nekādas enerģiskās iedarbības. 

Avots: 

1logo2

Leave a Comment