Ķīna sāk antisubsidēšanas pārbaudi attiecībā uz ES piena produktiem, jo tirdzniecības domstarpības saasinās

Pret subsīdijām vērstā zondāža tiek uzskatīta par atbildi uz ES noteiktajiem tarifiem importētajiem elektriskajiem transportlīdzekļiem.

Ķīna ir uzsākusi antisubsidēšanas izmeklēšanu attiecībā uz piena produktiem, kas importēti no Eiropas Savienības, trešdien paziņojumā norādīja Ķīnas Tirdzniecības ministrija, tādējādi apliecinot tirdzniecības domstarpību saasināšanos starp Briseli un Pekinu.

Paziņojumā apgalvots, ka 14. augustā, apspriežoties ar Eiropas Komisiju, tika apspriesta izmeklēšana, ko pieprasīja divas valsts atbalstītas rūpniecības grupas. Izmeklēšana būtu jāpabeidz 12 mēnešu laikā, bet to varētu pagarināt vēl par sešiem mēnešiem.

Izmeklēšana būs vērsta pret ES subsīdijām svaiga un kausēta siera, un citu siera, piena un krējuma produktu ražošanai. Ķīnas ministrija apgalvo, ka tiks izmeklētas 20 subsīdiju programmas astoņās dalībvalstīs – Austrijā, Beļģijā, Horvātijā, Čehijā, Somijā, Īrijā, Itālijā un Rumānijā.

Tās ietver dažas ES kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) subsīdiju programmas.

Šāds atbildes solis tika sperts mazāk nekā 24 stundas pēc tam, kad ES izpildvara pēc deviņus mēnešus ilgas antisubsidēšanas izmeklēšanas paziņoja par savu nodomu piemērot galīgos tarifus līdz 36,3 % apmērā Ķīnā ražotu akumulatora elektrotransportlīdzekļu (BEV) importam.

Izmeklēšanā tika konstatēts, ka Pekina visā BEV vērtību ķēdē ir piešķīrusi dāsnas subsīdijas, tādējādi dodot Ķīnas uzņēmumiem negodīgas priekšrocības un apdraudot ES vietējo rūpniecību, mākslīgi pazeminot BEV cenas.

ES izmeklē arī Ķīnas subsīdiju, kas paredzētas vēja turbīnu un saules paneļu ražotājiem, iespējamo kaitīgo ietekmi uz 27 valstu bloka nozari.

Pekina jau ir uzsākusi antidempinga izmeklēšanu attiecībā uz ES cūkgaļas, alkohola un ķīmisko produktu tirdzniecību, kā arī medicīnisko ierīču publiskā iepirkuma izmeklēšanu.

Komisijas preses pārstāvis Olofs Gills “ņēma vērā” Ķīnas valdības lēmumu paziņojumā, ar kuru dalījās ar Euronews.

“Komisija tagad analizēs pieteikumu un cieši sekos līdzi procesam, saskaņojot savu rīcību ar ES rūpniecības nozari un dalībvalstīm,” piebilda Gills.

“Komisija stingri aizstāvēs ES piena rūpniecības un kopējās lauksaimniecības politikas intereses un vajadzības gadījumā iejauksies, lai nodrošinātu, ka izmeklēšana pilnībā atbilst attiecīgajiem PTO noteikumiem.”

 

Leave a Comment