Ķīnas vājais nekustamā īpašuma tirgus ietekmē globālās kalnrūpniecības krājumus

Pēdējo trīs mēnešu laikā lielāko pasaules kalnrūpniecības uzņēmumu akciju rezultāti ir bijuši nepietiekami, jo strauji samazinājās dzelzsrūdas un vara cenas, jo vājais pieprasījums Ķīnā, visticamāk, saglabāsies.

Kalnrūpniecības nozarē kopš maija ir vērojama lejupslīde, jo kritās rūpniecisko metālu un svarīgāko minerālu cenas. Derīgo izrakteņu ieguves rūpnīcu akciju trajektorija bieži pozitīvi korelē ar to galveno produktu cenu svārstībām, un vara un dzelzsrūda ir šo lielo ieguves rūpnīcu galvenie produkcijas veidi.

Pēdējo trīs mēnešu laikā lielāko Eiropas kalnrūpniecības uzņēmumu, tostarp Rio Tinto, Glencore, Anglo American un BHP, akciju vērtība samazinājās par 13% līdz 18%, bet vara un dzelzsrūdas cenas saruka attiecīgi par 17% un 16%. Šo kritumu galvenokārt noteica Ķīnas vājais pieprasījums, ko izraisīja notiekošā nekustamā īpašuma tirgus krīze.

Dzelzsrūda sasniedz 20 mēnešu minimumu

Dzelzsrūdas kravu cena ar 62% dzelzs saturu 16. augustā samazinājās līdz 88 ASV dolāriem (79 eiro) par metrisko tonnu, kas ir zemākais līmenis kopš 2022. gada novembra. Neraugoties uz nelielu iknedēļas atkopšanos līdz nedaudz zem 100 ASV dolāriem trešdien, lejupslīdes tendence var saglabāties, ņemot vērā joprojām vājo pieprasījumu Ķīnā. Dzelzsrūda ir kritiski svarīgs minerāls, ko izmanto tērauda ražošanā, kuru būtiski ietekmējusi nekustamā īpašuma krīze pasaules otrajā lielākajā ekonomikā.

Saskaņā ar Ķīnas Nacionālā statistikas biroja datiem jauno mājokļu cenas 70 pilsētās jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājās par 4,9 % pēc 4,5 % krituma iepriekšējā mēnesī.

Mājokļu cenu lejupslīde turpinās jau 13 mēnešus pēc kārtas, neraugoties uz Ķīnas stimulēšanas pasākumiem, piemēram, hipotēku likmju samazināšanu un pirmo iemaksu samazināšanu. Vairāki tērauda ražotāji Ķīnā samazinājuši ražošanu, daži no tiem veikuši apkopes cenu krituma un pieaugošās negatīvās peļņas maržas apstākļos. Tāpēc jūlijā Ķīnas neapstrādātā tērauda ražošana samazinājās otro mēnesi pēc kārtas.

Jūlijā pasaulē lielākais dzelzsrūdas ražotājs Rio Tinto ziņoja par pirmā pusgada pamatpeļņu, kas dzelzsrūdas cenu krituma dēļ samazinājās līdz zemākajam līmenim trīs gadu laikā. Izpilddirektors Jakobs Stausholms teica: “Mūsu pieredze ar Ķīnu liecina, ka tad, ja situācija ir sliktāka, ķīnieši spēj diezgan iespaidīgi pārvaldīt ekonomiku.”

Tomēr jaunākie dati var liecināt, ka Ķīnas centieni veicināt ekonomiku vēl nav snieguši rezultātus. Tas varētu radīt papildu spiedienu uz pasaules kalnrūpniecības nozari.

Saskaņā ar Financial Times ziņojumu straujais dzelzsrūdas cenu kritums ir samazinājis četru lielo raktuvju, tostarp BHP, Rio Tinto, Vale un Fortescue, tirgus kapitalizāciju par aptuveni 100 miljardiem ASV dolāru (90 miljardiem eiro).

Sliktajam Ķīnas pieprasījumam bija būtiska nozīme parasto metālu cenu kritumā, jo Ķīna ir lielākais vara patērētājs, kas nodrošina vairāk nekā ceturto daļu no pasaules pieprasījuma. Lielākais vara pircējs State Grid Corp. of China šogad palēnināja vara stiepļu pasūtījumus, kas, iespējams, veicināja cenu kritumu.

Nesenie ekonomiskie dati arī liecina, ka Ķīnas ekonomikas atveseļošanās temps ir vājinājies. Valsts rūpniecības izlaide jūlijā salīdzinājumā ar jūliju palielinājās par 5.1%, kas ir lēnākais rādītājs pēdējo četru mēnešu laikā, turklāt jau trešo mēnesi pēc kārtas vērojams apstrādes rūpniecības aktivitātes sarukums un neapmierinoši eksporta rādītāji tajā pašā mēnesī.

Turklāt augusta sākumā globālo tirgu satricinājumi vēl vairāk veicināja vara cenu kritumu, jo vājāku tautsaimniecības datu dēļ pieauga bažas par ASV recesiju. Šī mēneša sākumā vara cenas nokritās līdz zemākajam līmenim pēdējo piecu mēnešu laikā, ko pavadīja straujš kalnrūpniecības akciju kritums panikas izraisītas izpārdošanas dēļ.

Leave a Comment