Ko sievietei iesākt ar… ūsiņām

Hormonu spēles

“Sievietei piedzimstot, viss viņas ķermenis ir klāts ar gaišām pūciņām. Pakāpeniski sākot funkcionēt dzimumdziedzeriem, veidojas arī apmatojums. Tā daudzums un augšanas forma ir viena no dzimumnobriešanas pazīmēm, ko ietekmē vīrišķo hormonu līmenis organismā. Vispirms apmatojums parādās uz kaunuma paugura, bet aptuveni pēc 1,5–2 gadiem arī padusēs. Meitenei sasniedzot dzimumbriedumu, apmatojums dzimumorgānu apvidū veidojas pēc sievišķā tipa – trīsstūrveidā ar virsotni uz leju. Ja tas aug kā trijstūris ar virsotni uz augšu līdz nabai, tas ir pēc vīrišķā tipa.

Kaut gan testosterona līmenis šajā vecumā visām ir augsts un vairāk vai mazāk līdzīgs, apmatojums veidojas atšķirīgs, citām tas ir tumšāks. To, cik daudz pigmenta matiņi uzkrāj, nosaka ģenētika.

Matiņu augšana kā vīrietim ir tikai viena no hiperandroginēmijas pazīmēm. Par pastiprinātu androgēnu veidošanos un aktivitāti organismā liecina ādas taukainība un pumpas jeb akne, matu izkrišana. Lielākajai daļai sieviešu šīs problēmas kombinējas, bet var būt arī tikai viens no simptomiem.

Ģenētisku noslieci uz pastiprinātu apmatojumu (rokām un kājām) medicīnā dēvē par hipertrihozi, kas nav uzskatāma par slimību un ko nevar izārstēt.

Hirsutisms jeb apmatojums pēc vīrišķā tipa raksturīgs vidēji 10% sieviešu. Tas izpaužas ar matiņiem uz sejas, ap krūšu galiem, reizēm starp krūtīm, starp nabu un kaunumu, uz augšstilbu iekšējām virsmām.

Vispirms jāpārliecinās, vai vīrišķos hormonus neražo virsnieru vai olnīcu ļaundabīgs audzējs. Šajā gadījumā liekais apmatojums rodas pēkšņi 2–4 mēnešu laikā dažādās ķermeņa vietās. Vienlaikus rupjāka kļūst balss, un, ja netiek uzsākta ārstēšana, pakāpeniski samazinās krūšu dziedzeri. Šie audzēji ir viegli diagnosticējami un, par laimi, sastopami samērā reti.

Visbiežāk pastiprināta vīrišķo hormonu sintēze ir saistīta ar olnīcu un virsnieru slimībām vai ar tā saukto idiopātisko hiperandroginēmiju, kad liekais apmatojums veidojas nezināmu iemeslu dēļ. Nereti izteikts apmatojums veidojas aptaukošanās dēļ. To var veicināt ilgstoša dažu medikamentu, piemēram, glikokortikoīdu, lietošana.

Kā savaldīt hormonu niķus

Lai sāktu cīņu ar nevēlamo apmatojumu, vispirms jānoskaidro, kur un kāpēc pastiprināti veidojas vīrišķie hormoni. Jāveic hormonu analīzes, dzemdes un olnīcu ultrasonogrāfija, jānosaka ķermeņa masas indekss. Reizēm nepieciešama virsnieru padziļināta izmeklēšana. Taču, ja sieviete analīžu rezultātos ieraudzījusi, ka viņai ir paaugstināts testosterons, nevajag krist izmisumā, jo tas vēl neko nenozīmē.

“Bieži vien izteikta apmatojuma cēlonis ir nevis testosterona līmenis, bet gan tas, cik daudz no šā hormona ādā veidojas tā vielmaiņas produkts dihidrotestosterons, kam ir daudz spēcīgāka ietekme,” uzsver Eva Barkāne. Ja divām sievietēm ir vienāds testosterona līmenis, vienai ūsiņas var augt, bet otrai – ne, jo pirmajai ir aktīvāks noteikts ferments (5alfa-reduktāze), kas testosteronu ādā pārvērš par dihidrotestosteronu, vai arī paaugstināts androgēnu receptoru jutīgums.

Ja hormonu rādītāji ir normāli, bet āda jutīga pret dihidrotestosteronu, sejas apmatojumu var mēģināt mazināt ar speciālu krēmu, kas mazina dihidrotestesterona veidošanos ādā un iedarbojas uz androgēnu receptoriem. Tikai jābruņojas ar pacietību – to nāksies lietot mēnešiem vai pat gadiem ilgi. Efekts būs ātrāks un spēcīgāks, krēmu kombinējot ar hormonāliem un antiandrogēniem iekšķīgi lietojamiem medikamentiem.

Jaunām sievietēm pastiprināts apmatojums bieži vien ir izskaidrojams ar policistisku olnīcu sindromu, kas izpaužas ar dažādiem simptomiem atšķirīgās variācijās, radot reproduktīvās, endokrīnās un vielmaiņas funkcijas traucējumus. Tad ārstēšanas taktika atkarīga no tā, vai sieviete tuvākā gada laikā plāno grūtniecību. Ja mazulis pagaidām nav iecerēts, var censties novērst traucējošos simptomus – pumpas, lieko apmatojumu, matu izkrišanu, svara pieaugumu vai visu kopā. Tad jākombinē medikamenti, kas normalizē vīrišķo hormonu sintēzi olnīcās un virsnierēs, kā arī jāiedarbojas uz ādu. Ietekme uz apmatojumu sākas ne ātrāk kā no sestā mēneša – matiņi aug lēnāk, vairs nav tik tumši un spēcīgi. Tad ieteicams sākt regulāru lāzerepilāciju, turpinot lietot zāles.

Tuvojoties menopauzei, sievietēm pakāpeniski samazinās sievišķā hormona estrogēna sintēze olnīcās, līdz izzūd pavisam un sākas menopauze ar tai raksturīgiem simptomiem. Arī vīrišķo hormonu līmenis samazinās, tomēr joprojām paliek pietiekami augsts, jo tos turpina sintezēt virsnieres. Šā iemesla dēļ pēcmenopauzes periodā sievietēm var pastiprināti augt apmatojums. Labs palīgs šajā gadījumā ir hormonaizstājterapija (HAT) , kas palīdz uzturēt pietiekamu estrogēnu līmeni. Tomēr pati nopietnākā problēma, no kuras šajā periodā var ciest sievietes izskats, ir androgēna alopēcija jeb plikgalvība. Ar hormonu terapiju simptomus var mazināt, taču pilnībā Sli**ba nav ārstējama.

Cīņas paņēmieni uz ādas

Nevēlamu apmatojumu uz ķermeņa no svešām acīm var noslēpt, taču ar seju nav tik vienkārši. “Nedaudzus matiņus var izraustīt ar pinceti. Vienīgi instrumentu vajadzētu dezinficēt un pēc tam apstrādātajai vietai uzklāt nomierinošu krēmu. Šī metode gan nebūs piemērota uz kakla, kur āda ir plāna un maiga, jo var rasties iekaisums un apsārtums,“ brīdina kosmetoloģe Alda Nogobode.

Tumšmates mēdz matiņus balināt, taču iespējams ādas kairinājums vai pat alerģiska reakcija. Nereti arī gaiši mati ir stingras struktūras un labi pamanāmi. Turklāt to folikulos tīk savairoties baktērijām, izraisot izsitumus un apsārtumu, it īpaši, ja tos rausta ar nesterilu pinceti un uz ādas sakrājušies sviedri.

Protams, arī skūšanās nav pati labākā metode, jo kairina ādu, taču neveicina matu augšanu, kā dažkārt aplami uzskata. Tiesa, matiņi top rupjāki.

Izvēloties depilācijas krēmu, kas matiņus izšķīdina, iepriekš jāizvērtē ādas reakcija, bet tas, tāpat kā elektroepilatori, noteikti nebūs lietojams uz sejas.

Gana efektīva metode ir vaksācija, taču, lai to veiktu, matiņiem jābūt 3–4 milimetrus gariem. Visvienkāršākais variants ir darīt to mājās ar aukstā vaska strēmelēm. Papildus ieteicams speciālais līdzeklis ampulās, kas nomierina ādu un kavē matiņu ataugšanu. Tomēr priekšroka dodama siltajam vaskam, ko izmanto skaistuma salonos, jo tas atslābina muskuļus, nervu galus un sacietējot matiņi tiek aptverti stingrāk. Ja tos izrauj ilgstoši un hormonālā sistēma nav aktīva, matu sīpoliņi ar laiku tiek novājināti. Vienīgi procedūras veikšanas vietās nevajadzētu lietot barojošus krēmus.

Vismodernākās metodes liekā apmatojuma iznīcināšanai ir lāzerepilācija un fotoepilācija, no kurām pēdējā atšķiras ar plašāku izmantotās gaismas enerģijas spektru, taču abas ir vienlīdz efektīvas. Tās palīdz arī pret matiņu ieaugšanu un apsārtumu matu maisiņu strutaina iekaisuma gadījumā, bet nav piemērotas gaiša apmatojuma likvidēšanai, jo gaismas stars reaģē uz tumšo pigmentu melanīnu.

Šajā gadījumā matiņiem nav jābūt noteiktā garumā. Lāzeram pietiek ar tumšu mata punktiņu zemādā, tāpēc reizēm pāris dienu iepriekš apmatojumu iesaka noskūt. Procedūra ir mazliet nepatīkama, pēc tās var būt viegls ādas apsārtums. Nosacīts trūkums – tā nav savienojama ar sauļošanos.

Lāzerepilācija iedarbojas tikai uz augošiem matiņiem. Ja lielākā daļa no tiem procedūras brīdī ir šajā fāzē un pēc diviem mēnešiem, kad atauguši snaudošie matiņi, procedūru atkārto, jau pēc divām trim reizēm var iegūt labu rezultātu uz ilgu laiku.

 

Lasi arī: Dabisks līdzeklis, lai atbrīvotos no “sieviešu ūsiņām”

 

Vai tiesa, ka sievietes ar ūsiņām ir seksuālākas?

Fizioloģiski, tuvojoties menstruālā cikla vidum, kad olnīcas ir gatavas izdalīt olšūnu, vīrišķo hormonu līmenis ir visaugstākais un vēlme pēc seksa pieaug. Testosterons palielina gļotādu jutīgumu un paaugstina libido. Tomēr tā nav vienmēr, jo cikls no cikla atšķiras, turklāt katrai sievietei tas var būt individuāls.

Sievietei vēlme pēc intīmas tuvības ir ne tik daudz fizioloģiska, kā emocionāla. Bez jūtām hormonu līmenis nav galvenais spēlētājs. Tām, kurām ir paaugstināts vīrišķo hormonu līmenis visu cikla laiku, bet ovulācijas nav regulāras, kā, piemēram, olnīcu policistozes gadījumā, nav novērota pastiprināta seksualitāte.

 

36,6 oC konsultantes EVA BARKĀNE, ginekoloģe reproduktīvās medicīnas centrā Embrions un Astrīdas Tirānes privātpraksē

ALDA NOGOBODE, kosmetoloģe Lāzerkl**ikā

Avots:

ala11

COMMENTS

Leave a Comment