Padomi vecākiem: ko tavs pusaugu bērns tev nestāsta!

Viņiem ir vajadzīga privātā telpa

“Es nevaru ciest to, ka mani vecāki man nedod manu privāto telpu,” saka Eleonora (14). “Un es neieredzu to, ka viņi domā, ka man tā nemaz nav vajadzīga.” Lai arī bērni, piemēram, dzīvo vienā istabā, viņiem katram ir nepieciešams kaut kas savs un atsevišķs. Vai nu tas būtu rakstāmgalds vai drēbju skapis – vienalga, bet tas ir vajadzīgs.

Lai pierādītu, ka tev rūp bērna personīgā telpa, nerakājies pa viņa mantām, kamēr tev nav nekāda attaisnojoša iemesla šādai rīcībai. Un atceries, ka “visi jaunieši mūsdienās lieto apreibinošas vielas” nav nekāds iemesls.

Dažreiz vienkārši ieklausies

“Es vēlos saviem vecākiem pateikt pilnīgi visu,” saka Kīgans (13), “bet es nevēlos klausīties tajā, ko viņi man pārmetīs.” Saproti, ka bērns dažkārt vecākos meklē kādu, ar kuru parunāties, nevis kādu, kurš nosodīs vai centīsies atrisināt visas viņa problēmas. Nesteidzies uzreiz pie padomiem – vienkārši centies izprast, kā par konkrēto situāciju jūtas tavs bērns.

Iespējams, ka tavs bērns tiekas ar kādu pat tad, ja saka, ka tā nav

“Es nestāstīju vecākiem par puisi, ar kuru tikos veselu gadu, jo viņi man neatļāva ar nevienu tikties,” saka Marla (15). “Viņi zināja, ka mēs kopā izklaidējamies, bet es vienmēr teicu, ka mēs esam tikai draugi.” Centies nomierināties, kad runa ir par attiecībām – pat tad, ja tas tevi padara traku. Tā vietā, lai aizliegtu bērnam veidot attiecības, iesaki viņam rīkot grupu randiņus, lai varētu izvairīties no nepatīkamām situācijām.

Viņš nevēlas ar tevi runāt par seksu

“Mana mamma zina, ka esmu skūpstījusi zēnu,” saka Sonja (15), “bet es neko citu viņai nevēlos stāstīt. Tā ir mana dzīve, ne viņas.” Tu vari dot padomus, dot kādas zīmes par to, ko vēlies pastāstīt bērnam par drošu seksu, bet nevajag censties ielīst viņa personiskajā dzīvē – lielākā daļa pusaudžu ar vecākiem par to negrib runāt.

Viņš vēlas, kaut tu viņam uzticētos

“Mani vecāki netic, ka nelietoju narkotikas,” saka Stīvens (15). “Un es nevaru ciest, ka viņi vairāk tic citiem cilvēkiem nekā man.” Ja visu laiku vainosi savu bērnu lietās, par kurām tev nav nekādu pierādījumu, tad bērns no tevis noslēgsies. Tas, ka tu redzi, kā rīkojas citi jaunieši, uzreiz nenozīmē, ka tavs bērns ir tāds pats. Iespējams, ka ar šādu rīcību tu viņu tikai provocēsi uz dažādām nelegālām darbībām, tādēļ dusmojies tikai tad, kad tas patiešām ir ar iemeslu.

 

Avots: womansday.com

Leave a Comment