Kokosriekstu ūdens- kas tas ir un vai tas ir labāks par ūdeni?

Kā kokosriekstu ūdens tiek salīdzināts

Kokosriekstu ūdens ir šķidrums, kas uzkrājas kokosrieksta iekšienē. Tīrs kokosriekstu ūdens satur aptuveni 45 kalorijas, 11 gramus ogļhidrātu (9 grami dabīgo cukuru), 70 miligramus nātrija, un gandrīz 500 miligramus kālija vienā krūzē.

Salīdzinoši, parasts ūdens pudelē nesatur kalorijas, ogļhidrātus, nātriju un kāliju. Sporta dzērienu uzturvielas mēdz būt ļoti dažādas, bet vidēji viena krūze satur 55 kalorijas, 14 gramus ogļhidrātu (visi pievienoto cukuru formā), 105 miligramus nātrija un tikai 30 miligramus kālija.

Ko saka zinātne

Tikai daži pētījumi ir iedziļinājušies kokosriekstu spējā rehidrēt pēc treniņiem, lielākā daļa no šiem pētījumiem, nav atraduši nekādu atšķirību starp kokosriekstu ūdeni, tradicionālajiem sporta dzērieniem un ūdeni.

Kāds 2012. gadā veikts pētījums salīdzināja kokosriekstu ūdeni, kokosriekstu ūdeni, kas pagatavots no koncentrāta, ūdeni pudelēs un sporta dzērienus. Pētījuma rezultātā atklājās, ka ūdens sniedz līdzīgus rehidratējošus efektus kā abi kokosriekstu ūdeņi un sporta dzēriens.

Kāds cits pētījums arī salīdzināja svaiga kokosriekstu ūdens, parasta ūdens un sporta dzēriena efektus pēc treniņa. Tik atklāts, ka kokosriekstu ūdens neizraisīja nelabu dūšu, nepanesamību, un to ir daudz vieglāk patērēt lielos daudzumos, atšķirībā no parastā ūdens un sporta dzēriena.

Trešais pētījums salīdzināja visus iepriekš minētos šķidrumus ar nātriju bagātinātu kokosriekstu ūdeni. Abi – sporta dzēriens un ar nātriju bagātinātais kokosriekstu ūdens vislabāk rehidratēja cilvēkus pēc treniņa.

Ir vērts pieminēt, ka visi šie pētījumi bija nelieli, tajos tika iesaistīti 12 vai mazāk dalībnieku. Tādēļ, lai šie rezultāti būtu vērā ņemami, nepieciešams veikt pētījumu ar lielāku auditoriju.

Hidratācija līdzņemšanai

Pierādījumi runā paši par sevi – ūdens, kokosriekstu ūdens un sporta dzērieni visi ir vienlīdzīgi, ja tie tiek patērēti adekvāta daudzumā. Lielākajai daļai no mums, kas vēlas zaudēt lieko svaru vai saglabāt esošo, un trenējas 60 minūtes, vai mazāk pie normāliem apstākļiem, ūdens paliek visprātīgākā un vislētākā hidratācijas izvēle.

Tiem, kuri enerģiski trenējas vairāk kā vienu stundu, karstos apstākļos, palīdzes kokosriekstu ūdens vai sporta dzēriens. Paturi prāta to, ka dabiskais kokosriekstu ūdens satur daudz mazāk cukuru un nātrija kā sporta dzēriens, kas ir radīts, lai optimizētu atlētu rezultātus.

Avots: huffingtonpost.com

Leave a Comment