Kritiskās dienas: algomenoreju var dziedēt ar dabas līdzekļiem

 

Arī melisa un As**szāle teicami nomierina uzvilktus nervus (abus augus sajauc pa tējkarotei, aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina un dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā). Bet visiem labi zināmie rozmarīns, pienenes, kumelītes un baldriāni ne tikai nomierina un mazina sāpes, bet arī likvidē zarnu trakta spazmas, uzlabo vielmaiņu, novērš meteorismu.
Lai mazinātu pietūkumu, var pamēģināt dabīgos urīndzenošos līdzekļus – piemēram, zeltgalvītes vai miltenes. Var lietot tīruma kosas uzlējumu, nieru tēju, kas arī lieliski izvada no organisma lieko šķidrumu. Kritiskajās dienās tās labāk dzert no rīta tukšā dūšā (ņem 1 ēdamkaroti drogas uz glāzi verdoša ūdens un izdzer pusglāzi uzlējuma).

Kas, kā un kāpēc
Pats nepatīkamākais kritiskajās dienās ir smeldzošās sāpes, no kurām reizēm gribas klusiņām smilkstēt, bet reizēm – uzkliegt vīram vai, vēl ļaunāk, kolēģim vai priekšniekam, tikai tāpēc, ka viņš pagadījies tuvumā. Starp citu, tieši sāpīgās kritiskās dienas mediķi uzskata par slimību un sauc par algomenoreju.

Pilnīgi saprotams ir sieviešu jautājums: kāpēc nākas ciest tādas sāpes? Uz to nav tiešas atbildes. Ir varianti.

Pirmais: sāpju jutības sliekšņa pazemināšanās.

Otrais: ne gluži viss ir kārtībā pa ginekoloģijas līniju, un sāpes ir iekaisuma procesa vai uroģenitālo orgānu Sli**bas sekas. Tāpēc, ja agrāk šajā periodā īpašu problēmu nebija, bet tagad no sāpēm gribas kaukt, nekavējoties jādodas pie ārsta un jānoskaidro cēlonis.

Trešais variants: sāpju sajūtas konkrētajā periodā bijušas vienmēr, proti, no pašas pirmās menstruācijas reizes.

Ār*ti šādu algomenoreju saista ar organisma funkcionālām īpatnībām, piemēram, ar paaugstinātu prostaglandīnu līmeni, kas ved pie dzemdes intensīvas saraušanās un kā sekas tam – sāpēm. Kad algomenorejas cēloņi atklāti, var sākt to ārstēt.

Sāpes ir novēršamas
Un tas jādara. Parasti, lai mazinātu nepatīkamās sāpes, sievietes kritiskajās dienās lieto pretsāpju medikamentus.

Taču ar tādām pašām sekmēm var izmantot arī augu izcelsmes preparātus, kas ir mazāk kaitīgi. Starp citu, veicot ārstniecības augu klasifikāciju, tika konstatēts, ka teju vai katram trešajam bez visām citām pozitīvajām īpašībām piemīt arī analgīna iedarbībai līdzīgs efekts.

Taču svarīgi zināt, ka ir augi ar izteiktu pretsāpju iedarbību tās vai citas Sli**bas gadījumā. Piemēram, par labu pretsāpju līdzekli ir atzīts parastais pelašķis. Bet savienojumā ar grieķu sienāboliņu tas rūpējas par hormonālo līdzsvaru kritiskajās dienās (abi šie augi ir dabas gādāts progesterona avots).

* Rūpīgi sajauc 4 ēdamkarotes pelašķu un 2 ēdamkarotes grieķu sienāboliņa sēklu. Divas ēdamkarotes maisījuma aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, nostādina, līdz uzlējums atdzisis, tad izkāš. Dzer pa glāzei 2 reizes dienā.

Šis uzlējums ir efektīvs līdzeklis miomu un endometrīta ārstēšanai.

Arī krāšņā vēlziede palīdz atvieglot stāvokli kritiskajās dienās. Rudenī un ziemā no tās var gatavot uzlējumu, bet agrā pavasarī – salātus un zupas. Uzveikt sāpes palīdz arī verbēna, parastā vībotne un biškrēsliņi. Arī anīsa eļļa, “iejaukta dabīgajā vīnogu vīnā un izdzerta tukšā dūšā, palīdz regulēt mēnešreizes un mazina to izraisītās sāpes”, uzskatīja senie dziednieki, un viņiem bija taisnība.

Dzīve bez zālēm
Labi zināms augs ir arī maura retējs, kas palīdz uzveikt daudzas kaites. Tam piemīt diurētiska, pretsāpju un pretspazmu iedarbība, tieši tāpēc maura retēju iesaka izmantot arī algomenorejas gadījumā.

* Ņem 20 g lakstu, aplej ar glāzi karsta ūdens, 15 minūtes vāra uz lēnas uguns, tad atdzesē un izkāš. Dzer pa 1/4–1/2 glāzes 4–5 reizes dienā.

Vēl viens labs palīgs sievietēm ir ūdenspipars. Izsenis zināms, ka augs ir teicams brūces dziedējošs un audzējus noārdošs līdzeklis. Svarīgi arī tas, ka ūdenspiparam piemīt asiņošanu apturoša un pretsāpju iedarbība. Bet, ja mājas aptieciņā nav ūdenspipara, tikpat labi var izmantot arī irbenes mizu.

* Četras tējkarotes sasmalcinātas irbenes mizas aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, vāra 30 minūtes, tad izkāš un pielej vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā.

Lietojot mizas novārījumu ilgāku laiku, normalizējas holesterīna līmenis asinīs, pastiprinās dzemdes muskulatūras tonuss. Dzērienam var pievienot piparmētras vai raudenes lapiņu, kas nāks par labu sievietēm, kurām kritiskajās dienās mēdz būt nomākts psihiskais stāvoklis.

Leave a Comment